Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Επιμένει με τα αντισταθμιστικά ο δήμος Τοπείρου

Επιμένει με τα αντισταθμιστικά ο δήμος Τοπείρου

0
dimotiko topeirou noe1

Με νέα ανακοίνωση δηλώνει αμετακίνητος από τις θέσεις του παρότι η δημοτική αρχή γνωρίζει τον κίνδυνο να χαθεί το έργο του ΧΥΤΑ

Υπέρ της συναίνεσης και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης τάσσεται η αντιπολίτευση του Δ. Τοπείρου

Αμετακίνητος από τις θέσεις του για το θέμα του ΧΥΤΑ και τη διένεξη που δημιουργήθηκε με τον ΣΔΑΝ δηλώνει με νέα ανακοίνωσή του στις 10 – 12 – 2014 ο δήμος Τοπείρου επιμένοντας στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (υπ΄αριθμ.161/27-11-2014) και στους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ. Η νέα ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την συνεδρίαση στο ΣΔΑΝ και ενώ ζητήθηκε από το δήμαρχο Τοπείρου κ. Μίχογλου που συμμετείχε στην συνεδρίαση ως μέλος του ΣΔΑΝ, να επανεξεταστεί και να ξανασυζητηθεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην απόφαση όπως να αφαιρεθούν οι όροι προκειμένου να γίνει αποδεκτή η παραχώρηση από την Διαχειριστική Αρχή και να μην κινδυνεύσει το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης αλλά και ο ίδιος ο ΧΥΤΑ να μεταβληθεί σε ΧΑΔΑ και να πέσουν πρόστιμα στο δήμο Τοπείρου.

Επιμένει ο δήμος Τοπείρου στα αντισταθμιστικά

Στην ανακοίνωση γίνεται μια ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις του δήμου και του ΣΔΑΝ που προηγήθηκαν αλλά δεν γίνεται καμιά αναφορά στα θέματα που έχουν δημιουργηθεί και εκκρεμούν ούτε διαφαίνονται οι προθέσεις του δήμου για το πώς θα απεμπλακεί η υπόθεση και πως θα προχωρήσει το έργο. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία παραχώρησης είναι 31/12/2014. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Με αφορμή αναληθή και παραπλανητικά δημοσιεύματα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και αντίστοιχη ειδησεογραφία σε τηλεοπτικές εκπομπές τοπικού καναλιού, που στόχο έχουν να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη ως προς το θέμα της παραχώρησης της χρήσης του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) από το Δήμο Τοπείρου προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) προκειμένου να εκτελεσθεί το εγκεκριμένο έργο «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΧΥΤΑ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ» και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τοπείρου με την υπ΄αριθμ. 38/26-03-2014 απόφασή του και κατόπιν αιτήσεως του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, αποφάσισε για την υλοποίηση του παραπάνω έργου: 1. Την παραχώρηση της χρήσης του ΧΥΤΑ για το έτος 2014 με αναδρομική ισχύ από 1-1-2014. 2. Την παραχώρηση της χρήσης του ΧΥΤΑ για επτά έτη (έως την 31-12-2021) με τη δέσμευση ότι δύναται να παραχωρηθεί εκ νέου ο χώρος προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα μεταφροντίδας του ΧΥΤΑ για όσο διάστημα απαιτείται, εφόσον δοθεί ανταπόδοση για την χρήση του χώρου, η οποία προτείνεται να ανέρχεται στο ύψος των τελών καθαριότητας (248.752,70 ευρώ). Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης με την υπ΄αριθμ. 16/08-04-2014 απόφασή του αποδέχθηκε την παραχώρηση της χρήσης του ΧΥΤΑ για το έτος 2014, αλλά δεν αποδέχθηκε τον όρο της ανταπόδοσης των τελών ποσού 248.752,70 ευρώ για την παραχώρηση της χρήσης για επτά έτη (έως την 31-12-2021). Στη συνέχεια και με το υπ΄αριθμ. πρωτ. 1089/30-10-2014 έγγραφό του, μας απέστειλε την υπ΄αριθμ. 26/20-10-2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, με την οποία αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ νέου από το Δήμο Τοπείρου η παραχώρηση της χρήσης του ΧΥΤΑ για επτά χρόνια και να αποδοθούν στο Δήμο τα νόμιμα αντισταθμιστικά οφέλη.

Κατόπιν τούτων το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄αριθμ. 161/27-11-2014 απόφασή του παραχώρησε τη χρήση του ΧΥΤΑ στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης για επτά έτη με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτήν, που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Εξοχής, που επιβαρύνονται ανυπολόγιστα από τη λειτουργία του εν λόγω ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και να προστατέψουν και αποκαταστήσουν το περιβάλλον, κατά το δυνατόν, από την υποβάθμιση που υπέστη και θα υποστεί στο άμεσο μέλλον. Η επιβολή και ο αυστηρός έλεγχος της υλοποίησης των τεθέντων όρων από το Δήμο Τοπείρου είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας προς τους δημότες μας για την προστασία των ανεκτίμητων αγαθών της υγείας τους και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.   Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Τοπείρου εφόσον διασφαλιστεί εγγράφως ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄αριθμ.161/27-11-2014 απόφασή του, παραχωρεί τη χρήση του ΧΥΤΑ όπως προβλέπεται από τους όρους υλοποίησης του έργου».

Υπέρ της συναίνεσης και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης η αντιπολίτευση του Δ. Τοπείρου

Το «Ε» απευθύνθηκε στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης την κα Μαρία Καραλευθέρη η παράταξη της οποίας επίσης ψήφισε την παραχώρηση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρότεινε η συμπολίτευση. Εκ των υστέρων όμως διατηρεί επιφυλάξεις για το χειρισμό του θέματος από την δημοτική αρχή και τονίζει ότι αρχικά εκείνη πρότεινε να αναβληθεί ΄το θέμα και να συζητηθεί εκ νέου παρουσία εκπροσώπων του ΣΔΑΝ ώστε να υπάρξει μια συνολική και ενδελεχής ενημέρωση: «Εξ’ αρχής ζητήσαμε την αναβολή του θέματος γιατί δεν υπήρχε εκπρόσωπος του ΣΔΑΝ. Όμως απορρίφθηκε η πρότασή μας. Η δημοτική αρχή επέμενε να ψηφιστεί το θέμα προβάλλοντας μια επιχειρηματολογία λαϊκίστικη. Απ’ την πλευρά μας εγκλωβιστήκαμε και δεν μπορούσαμε παρά να ψηφίσουμε υπέρ της απόφασης αφού όπως τέθηκε ήταν υπέρ του δήμου και δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε ότι δεν προασπίζουμε τα συμφέροντά του. Αλλά απ’ την άλλη πλευρά θέλουμε να γίνει το έργο του ΧΥΤΑ. Το θεωρούμε απαραίτητο. Θα ζητήσω νέα συνάντηση με τον δήμαρχο και ενημέρωση και νομίζω ότι πρέπει να τεθεί εκ νέου για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Απ’ την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μια κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να μην κινδυνεύσει το έργο. Πιστεύω ότι θα βρεθεί σημείο επαφής», δήλωσε η κα Καραλευθέρη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…