Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε ύφεση το φαινόμενο κατάθεσης πινακίδων στην Εφορία

Σε ύφεση το φαινόμενο κατάθεσης πινακίδων στην Εφορία

0
pinakides

Αναμένονται ουρές τέλος του μήνα εκτιμούν στο τμήμα Αυτοκινήτων της Α& Β ΔΟΥ Ξάνθης

Μόνιμο χαρακτήρα θα λάβει το μέτρο της πληρωμής τελών με τον μήνα θα πληρώνουν οι κάτοχοι. Ετοιμάζεται νέα διάταξη

Συνεχίζεται για 5 χρονιά φέτος μια ακόμη …συμπτωματική ασθένεια της κρίσης που ακούει στο όνομα «Κατάθεση Πινακίδων»! Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσει αναφορικά με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίες ωστόσο και πάλι μεγάλος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που εξαναγκάζονται να καταθέσουν τις πινακίδες αυτοκινήτων ή δικύκλων για να γλυτώσουν τα τέλη.

Δεν έχει ουρές στην Εφορία για κατάθεση πινακίδων

«Το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων παρουσιάζει μια ύφεση σε σχέση με πέρσι ή τις προηγούμενες χρονιές», μας διαβεβαιώνει η προϊσταμένη του τμήματος Αυτοκινήτων κα Κυριακίδου από την Α & Β ΔΟΥ Ξάνθης ωστόσο επιφυλάσσεται καθώς ακόμη είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και συνήθως οι ουρές είναι προς το τέλος του μήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ρεκόρ κατάθεσης πινακίδων είχε σημειωθεί το 2012 όταν είχαν κατατεθεί 700 πινακίδες ενώ το 2011 350, αριθμός διπλάσιος, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Εφορίας που είχε δημοσιεύσει το «Ε» και αφορούσαν στα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης και μέχρι το 2012 είχαν συσσωρευτεί περίπου 5.000 πινακίδες αυτοκινήτων που είχαν ακινητοποιηθεί! Το νούμερο ήταν κατά προσέγγιση καθώς ένα 20% κατόχων τα επανακυκλοφόρησαν, σε άλλα έχουν γίνει μεταβιβάσεις και κάποια έχουν πάει για παλιοσίδερα.

Τέλη με τον μήνα…

Ο μεγάλος «βραχνάς» για τους κατόχους οχημάτων είναι τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας καθώς και η υποχρεωτική ασφάλιση που διογκώνουν τα έξοδα συντήρησης ενός οχήματος παρά γεγονός ότι έχουν γίνει διορθώσεις στο σύστημα των τελών. Συγκεκριμένα το υπουργείο εξετάζει να δώσει μόνιμο χαρακτήρα που θα πάρει το μέτρο της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και γι αυτό μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να παραλαμβάνουν τις πινακίδες καταβάλλοντας τέλη για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Τι θα πληρώσουν όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες των ΙΧ και θέλουν να τις πάρουν πίσω

Υπενθυμίζεται πως με τροπολογία που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο και ίσχυε για φέτος, η οποία προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες του 2014. Σημειώνεται ότι η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα πάντως με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να μετακινούν τα αυτοκίνητά τους 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε ημέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…