Σχόλια 30/10/14

0
Για όσους φωνάζουν «πού είναι το κράτος;» όταν πλημμυρίζουν τα σπίτια τους, η απάντηση είναι «εκεί που ήταν όταν μπαζώνατε ρέματα…απών»


Στο ίδιο έργο θεατές
Δεν περνάει χρονιά που να μην ασχολείται η Περιφέρειά μας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση με τον Έβρο ποταμό και τις πλημμύρες του. Η ιστορία γνωστή: Πολλές βροχές, πολλά νερά σε Βουλγαρία και Ελλάδα και τα φράγματα δεν αντέχουν. Επισκέψεις εκεί στα επικίνδυνα σημεία, συσκέψεις και αποφάσεις. Κάθε φορά τα ίδια. Μέχρι και βιβλίο έγραψε ένας Περιφερειάρχης για το θέμα…
Υπόθεση επαναλαμβανόμενη που πλέον είναι θεσμός αλλά και ντροπή για τις δύο χώρες που δεν μπορούν – μήπως δεν θέλουν; – να αντιμετωπίσουν και λύσουν;
Διότι στον Έβρο συζητιούνται πολλά και λέγονται χαμηλόφωνα για την «επιχείρηση πλημμύρας του Έβρου». Μήπως δεν τα άκουσαν οι ιθύνοντες;
«Ε»


Αντιπλημμυρικά και ρέματα
Βεβαίως και είναι βασικής σημασίας τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της περιουσίας των κατοίκων μιας περιοχής. Γι’ αυτό εξάλλου και έχουν γίνει αρκετά και θα γίνουν κι άλλα, στο νομό μας.
Όμως δεν αρκούν μόνον αυτά. Απαιτείται και ο καθαρισμός των ρεμάτων και κυρίως να μην μπαζώνονται από τους δήμους ή τους πολίτες. Διότι τα ρέματα υπάρχουν ακριβώς για να βρίσκουν διέξοδο τα νερά της βροχής. Όταν τα μπαζώνουμε, τα γεμίζουμε σκουπίδια κάθε λογής κυρίως με μπάζα, επόμενο είναι να φρακάρει το νερό, να πηγαίνει δεξιά ή αριστερά και να προκαλεί ζημιές.
Το φαινόμενο γνωστό εδώ και χρόνια και επαναλαμβανόμενο με ετήσια συνέπεια. Ούτε η λύση είναι μόνον τα αντιπλημμυρικά έργα εάν δεν σταματήσει το αυθαίρετο μπάζωμα, η αυθαίρετη κατασκευή όπου να’ ναι και όπως μας βολεύει. Ας τα έχουμε υπόψιν μας λοιπόν αυτά κι εμείς στην Ξάνθη κι ας εντείνονται τόσο οι έλεγχοι όσο και οι καθαρισμοί των ρεμάτων και βέβαια τιμωρία σε όσους συνεχίζουν να τα γεμίζουν σκουπίδια και μπάζα.
« Ε»


Θα λειτουργήσει
Το κονάκι του Μουζαφέρ στην οδό Μπότσαρη, θα λειτουργήσει. Θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ με ένα καλό ποσό και θα βρει το ρόλο και την αποστολή του σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ως Παιδικό Μουσείο.
Προφανώς και δεν μπορεί ν’ αλλάξει περιεχόμενο ως προς την λειτουργία διότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησής του. Πάντως θα λειτουργήσει. Και θα ενταχθεί το κτίριο μαζί με τα υπόλοιπα της γύρω περιοχής π.χ. Μιχαλογλαίϊκα κλπ, ως ένα εξαιρετικό δείγμα κτιρίου της εποχής της ακμής της πόλης. Αξίζει να σημειώσουμε πως το κτίριο – κονάκι Μουζαφέρ είναι πανέμορφο, έχει εξαιρετικό διάκοσμο και είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής με επιρροές από την Ευρώπη.
« Ε»


Μετατοπίσεις
Η συνείδηση για πάρα πολλούς είναι το πλέον ευμετάβλητο πράγμα. Μετατοπίζεται πάρα πολύ εύκολα. Έτσι, οι άλλοτε τιμητές κάποιου γίνονται αργότερα υβριστές και ψέγουν τον πρώην τιμώμενο από αυτούς. Και βέβαια χωρίς καμία δυσκολία επανέρχονται στα πρότερα και ξαναγίνονται τιμητές!
Ξαφνιάζεται κανείς; Προφανώς ελάχιστοι. Το φαινόμενο γνωστό και συχνό και κυρίως υπαρκτό. Δείτε κάποιους πολιτικούς. Πόσο εύκολα μετατοπίζονται από το ένα κόμμα στο άλλο με απώτερο στόχο και σκοπό να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Θέλουν και μετατοπίζουν τη συνείδησή τους. Το κόμμα που παλιά κατηγορούσαν, τώρα δηλώνουν και επιθυμούν να το υπηρετήσουν. Για το καλό της Πατρίδας βέβαια, όχι για άλλο λόγο…
« Ε»


Τον λαϊκισμό ουδείς εμίσησε…
Χαράς ευαγγέλια είχαμε την Δευτέρα μετά το πέρας του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς έγινε γνωστή η πρόταση του κ. Δημαρχόπουλου για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% για τις ευπαθείς ομάδες. Μια πρόταση που κατατέθηκε χωρίς πολλή σκέψη όπως φάνηκε και κάπου ανάμεσα στο ‘’πάγωμα’’ των τελών και στο 2-0 της Skoda Ξάνθης. Αναρωτιέστε τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Φαινομενικά καμία, απλά την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο έτυχε κατά δαιμονική συγκυρία να παίζει και η ξανθιώτικη ομάδα. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μπαινόβγαιναν συχνά για να πληροφορηθούν το αποτέλεσμα, πράγμα που έκανε και ο Δήμαρχος, ο οποίος με περισσή χαρά διέκοψε κάποια στιγμή την συζήτηση για να αναγγείλει το θετικό σκορ της ομάδας μας. Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα φαίνεται ότι ήρθε και η ακραία πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%, ενώ προηγουμένως είχε απορριφθεί η πρόταση για μείωση ύψους 10%! Ο Δήμαρχος με πολύ καμάρι για την πρόταση που κατέθεσε, έσπευσε πλήρης χαράς να την βαφτίσει κιόλας: «κοινωνικό τιμολόγιο του Δήμου Ξάνθης». Να μας ζήσει!
Χ.Δ.


Τους έπιασε κορόιδα…
Μας ενημέρωσαν κάτοικοι της Σταυρούπολης πως στην περιοχή μεταξύ Σταυρούπολης Δράμας κυκλοφορεί ένας τύπος γραβατωμένος και με ένα Audi. Ο τύπος μιλάει Αγγλικά και ζητάει από τον κόσμο λεφτά προφασιζόμενος ότι χάλασε το αμάξι του και δεν κρατά πάνω του… ψιλά. Δίνει μάλιστα σαν ενέχυρο ένα δακτυλίδι φανταχτερό και λέει ότι θα τους τα στείλει μέχρι να πάει στην χώρα του. Μερικοί έπεσαν στην παγίδα του από το Παρανέστι Του έδωσαν χρήματα και τους έδωσε το δαχτυλίδι που αποδείχθηκε σκέτο μπακίρι… Η αστυνομία είναι ενήμερη και προσπαθεί να τον «γραπώσει». Είναι Βούλγαρος τσιγγάνος και βρήκε αυτό το κόλπο για να βγάζει μεροκάματο.
Γι αυτό εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους της περιοχής να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να μην δελεάζονται από τα δακτυλίδια και τις αγγλικούρες του κάθε γραβατωμένου γιατί ήρθε ο τσιγγάνος από την Βουλγαρία να τους πουλήσει …καθρεφτάκια!!!
Μ.Ξ.


Τα δόντια του… έδειξε ο νέος δήμαρχος…
… στην συζήτηση για το τεχνικό και το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Όχι μόνο δεν δέχτηκε την πρόταση του Θανάση Ξυνίδη να αναβληθούν τα θέματα ώστε να δοθεί χρόνος στην αντιπολίτευση να προετοιμαστεί και να καταθέσει τις προτάσεις της καθώς δεν συμμετείχε μέλος της στην Εκτελεστική Επιτροπή και είχε μόνο 4 μέρες να διαβάσει τις εισηγήσεις και να διαμορφώσει προτάσεις αλλά τους το ξέκοψε και με κάποια αλαζονική διάθεση – έτσι τουλάχιστον ακούστηκε – λέγοντας ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι το όραμα της δημοτικής αρχής, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αυτή έχει το μαχαίρι αυτή και το πεπόνι. Ε αυτή ήταν η αφορμή της αποχώρησης της μείζονος αντιπολίτευσης εις ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως είπε ο Θανάσης Ξυνίδης ότι ουσιαστικά υποβιβάζεται ο θεσμικός της ρόλος και δεν της αναγνωρίζεται το δικαίωμα να συμμετέχει στην διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης.
– Δεν έχει άδικο…
Μ.Ξ.


342 θέσεις εγκρίθηκαν στο δήμο Ξάνθης στην Κοινωφελή εργασία
Η ανεργία καλά κρατεί και κατά συνέπεια και τα 5μηνα προγράμματα Απασχόλησης. Ξεκινά λοιπόν ένα ακόμη πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους πανελλαδικά και για την Ξάνθη – όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος – εγκρίθηκαν 342 θέσεις. Έτσι θα δούμε πάλι σημαντική βελτίωση στην Καθαριότητα της πόλης αφού είναι ο τομέας που πάσχει περισσότερο από έλλειψη προσωπικού. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι θα βρουν δουλειά 342 άνεργοι στην πόλη μας… Βέβαια για 5 μήνες μόνο αλλά από το καθόλου αυτό είναι κάτι…
Μ.Ξ.


Δηλώσεις με νόημα…
«Να πούμε ΟΧΙ στον λαϊκισμό και σ’ όλους όσους αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή και σ’ όσους θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το διχασμό», μας προέτρεψε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γ. γραμματέας Ανάπτυξης κ. Στεργίου. Αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας και όxι ας πούμε το ΟΧΙ που πρέπει να πει η κυβέρνηση στις νέες τροϊκανές αξιώσεις ή σε νέους φόρους και μνημόνια που μας καταδυναστεύουν! Ουσιαστικά πίσω από τις λέξεις του κρύβεται ο Αλέξης ! ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μας πει γιατί αυτόν φωτογράφιζε και βεβαίως αυτά δεν είναι διόλου τυχαία καθώς μυρίζουν έντονα προεκλογική περίοδο!
Μ.Ξ.


Ο Μανωλιός στα λόγια…
Την παροιμία «ο Μανωλιός στα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια» θυμίζουν πολλοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Και αυτό γιατί «μάχονται» κατά τις ιδιωτικοποίησης όταν είναι στην εξουσία άλλοι, αλλά όταν έρχεται η σειρά τους να αναλάβουν, αλλάζουν φιλοσοφία. Ένα τέτοιο τρανό παράδειγμα δεν είναι άλλο από αυτό της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία ανέθεσε την καθαριότητα σε ιδιώτες.
Την ίδια ώρα, οι απολυμένες εργαζόμενες του ΥΠΟΙΚ «χτυπούν» δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η κα Δούρου τους «κρέμασε», υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε της ζήτησαν να τους προσλάβει, αλλά ότι ούτε η ίδια τους το υποσχέθηκε ποτέ και υπογραμμίζουν ότι ο δικός τους αγώνας είναι να υλοποιήσει η Κυβέρνηση την δικαστική απόφαση.
Και γιατί να θέλουν να τους προσλάβει όταν στο υπουργείο παίζονται τα πολλά λεφτά;
Γ.Τ.


Υιοθέτησε ένα παιδάκι από την Ελλάδα
Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η καμπάνια της UNICEF σε λίγα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της «η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει βυθίσει 2,6 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια στις πιο εύπορες χώρες του κόσμου, με τα παιδιά στην Ιρλανδία, τη Λετονία και την Ελλάδα να έχουν πληγεί περισσότερο».
Ειδικότερα, όσον αφορά την χώρα μας, στοιχεία του 2012 δείχνουν ότι από τα μέτρα λιτότητας έχει πληγεί περισσότερο από το 40% των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η έκθεση, μάλιστα, κάνει λόγο για «παιδιά της ύφεσης» που πλήττονται καίρια, καθώς είναι η πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα και καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν το παράδειγμα προσφέροντας ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των παιδιών.
Γ.Τ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …