Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πόλη – πολιτισμός γεύσης στην Ξάνθη

Πόλη – πολιτισμός γεύσης στην Ξάνθη

0
ekmetzioglou 1

Η κορυφαία chef Μαρία Εκμεκτσίογλου μαγείρεψε με Ξανθιώτικα υλικά και πλημμύρισε μυρουδιές πολίτικης κουζίνας το Αμοιρίδιο

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και γεύτηκε τα πιάτα της. Ποια είναι η μαγική συνταγή; «Ποιότητα των υλικών και αγάπη!» , μας είπε.

Από την Πόλη ήρθε και μας έφερε μυρωδιές και γεύσεις της Πολίτικης Κουζίνας, η Κωνσταντινοπολίτισσα κορυφαία chef Μαρία Εκμεκτσίογλου… Με περισσή μαεστρία, με την επιδεξιότητα και τη σοφία της πολύχρονης εμπειρίας της στην τέχνη της γεύσης, η Μαρία με τον αέρα της Πόλης, σαν σύγχρονη Λωξάντρα, καθήλωσε κυριολεκτικά το Ξανθιώτικο κοινό που κατέκλυσε το Αμοιρίδιο, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου, για να τη δει να μαγειρεύει , να μυηθεί στα μυστικά της τέχνη της και στην κουλτούρα της πολίτικης κουζίνας , να μοιραστεί θύμησες από μέρη γνώριμα για τους περισσότερους και να γευτεί την ιδιαιτερότητα της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει την πολίτικη κουζίνα …

Καθρέπτης της παράδοσης και της ζωής η μαγειρική

Έτσι όπως «δένει» το μπαχάρι με την κανέλα και το σκόρδο με την μελιτζάνα στο … Χουνγκιάρ Μπεγεντί ή έτσι όπως αρωματίζει το κύμινο και ο κουρκουμάς το κουσκούς που συνταιριάζει αρμονικά στον ουρανίσκο με το ψημένο παϊδάκι που έχει «σβήσει» με κόκκινο Ξανθιώτικο κρασί! Μια αποτύπωση της παράδοσης και της ζωής… άλλωστε είναι η μαγειρική και η μυρουδιά και η γεύση οι πιο ισχυροί θεματοφύλακες της μνήμης και της παράδοσης, στοιχεία με τα οποία είναι «ζυμωμένος» κάθε λαός. Αυτά τα δύο πιάτα ετοίμασε η κα Εκμεκτσίγολου για τους Ξανθιώτες με υλικά όλα ντόπια και με πολύ αγάπη- όπως είπε – στην εκδήλωση γευσιγνωσίας ως προσκεκλημένη στα πλαίσια της 1ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης.

Ποια είναι η μαγική συνταγή; Ποιότητα των υλικών και αγάπη!

Παρών στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραϊτης που την καλωσόρισε και σε μια λιγόλογη αναφορά του έδωσε το στίγμα της ταυτότητας της πόλης μας και όπως είπε: «έχει τα πιο ποιοτικά προϊόντα και τα πιο ποιοτικά και γευστικά κρασιά καθώς όλα τους είναι πολυβραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς». Την ποιότητα των προϊόντων της Ξάνθης εκθείασε πολλές φορές και η κα Εκμεκτσίογλου αφού μαγείρεψε μ’ αυτά και όπως είπε ότι η επιτυχία ενός πιάτου εξαρτάται από δύο συστατικά: Την ποιότητα των υλικών και την …αγάπη να μαγειρεύεις για αυτούς που αγαπάς: « Στην Ξάνθη ήρθα πρώτη φορά και δέχομαι τόσο μεγάλη αγάπη και συγκίνηση …Ευχαριστώ πολύ την Ξάνθη!!

Όσο για την …μαγική συνταγή για να πετύχει ένα: Το πρώτο και κυριότερο είναι τα υλικά. Τα υλικά που μας ετοίμασε η Ξάνθη ήταν υπέροχα σε ποιότητα! Δεύτερον είναι η αγάπη, η αγάπη που φτιάχνεις το φαγητό για όλους άλλοτε για τα παιδιά σου, για το σύντροφό σου σήμερα έφτιαξα αυτά τα πιάτα με πολύ αγάπη για όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε εδώ!», δήλωσε η κα Εκμεκτσίογλου στο «Ε». Τα πιάτα της όντως ήταν πολύ νόστιμα και τα τίμησαν δεόντως οι παρευρισκόμενοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος η κα Εκμεκτσίολγου είχε μια άνεση επικοινωνίας με τις κυρίες που την παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συνταγές και τη ρωτούσαν διάφορα «μυστικά» της μαγειρικής σαν να’ ταν …γειτόνισσες που ανταλλάσουν γνώμες μαγειρεύοντας! Εκείνη απαντούσε με οικειότητα σ’ όλες τις ερωτήσεις ακόμη και στις προσωπικές που αφορούν την οικογένειά της όπως για παράδειγμα ότι έχει τρεις γιους δύο εκ των οποίων ήταν μαζί της και την βοηθούσαν, ενώ ο τρίτος παρέμεινε στην Πόλη στο εστιατόριο που διατηρούν εκεί. Πληροφόρησε δε το κοινό ότι αρχίζει εκπομπές μαγειρικής τον Νοέμβριο στον ALPHA και το Οδοιπορικό στην Πόλη τον Φεβρουάριο ενώ έχει εκδώσει το δεύτερο βιβλίο της και κάνει σχέδια για το επόμενο το οποόο θα είναι μυθιστόρημα όπως είπε. Πολλοί ήταν αυτοί που το αγόρασαν και ζήτησαν να το υπογράψει αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…