Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Μειώνονται τα δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς ομάδες μετά από πρόταση Δημαρχόπουλου

Μειώνονται τα δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς ομάδες μετά από πρόταση Δημαρχόπουλου

0
dimotiko sep143

Μείωση 20% στα δημοτικά τέλη, αλλά…

Διαφωνίες στο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων και της παράνομης αφισοκόλλησης

Συνεδρίασε την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο από τις 18.00 έως τις 23.00 με 62 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Κάποια από τα θέματα άπτονταν της έκδοσης κανονιστικής απόφασης για την αναπροσαρμογή ή μη των δημοτικών τελών (καθαριότητας, φωτισμού, κοιμητηρίων, ύδρευσης κ.ά.). Αρχικά προτάθηκε η έγκριση των αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για ‘’πάγωμα’’ των δημοτικών τελών και για το 2015, με απαλλαγή των ιερών χώρων, όπως προβλέπει πλέον ο νόμος. Μετά από παρέμβαση για μείωση από τον κ. Καμαρίδη και τον κ. Τσιακίρογλου, ο οποίος ζήτησε να μειωθούν τα τέλη κατά 10% για όλους του δημότες εξισορροπώντας το έλλειμμα με νοικοκύρεμα του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος τόνισε πως δεν έχουν γίνει αυξήσεις τα τελευταία χρόνια παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

Και παρότι το θέμα φαινόταν να κλείνει με την αρχική θέση της διατήρησης των τελών ως έχουν, ο κ. Δημαρχόπουλος σαν από επιφοίτηση πρότεινε οριζόντια μείωση όχι 10 αλλά 20% για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου! Σε ερώτηση του κ. Τσέπελη ποιες ομάδες θα οριστούν ως ευπαθείς, ο Δήμαρχος πρότεινε αυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δημιουργώντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα «κοινωνικό τιμολόγιο» του Δήμου που μπορεί να εφαρμοστεί και στην ΔΕΥΑΞ. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα με επευφημίες από όλες τις πλευρές και τον κ. Κολλάρο να σχολιάζει πως θα ήταν καλό η απόφαση αυτή να ληφθεί παρουσία και των πολιτών που βρίσκονταν πριν στην αίθουσα που θα την δέχονταν με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Παρά τον εκ πρώτης όψεως θετικό αντίκτυπο της απόφασης αυτής και την ύπαρξη παλαιότερων παρόμοιων αποφάσεων από άλλα δημοτικά συμβούλια της χώρας απέναντι σε ευπαθείς ομάδες, προκύπτουν άμεσα κάποιοι προβληματισμοί. Οι αποφάσεις άλλων δημοτικών συμβουλίων έχουν πάντα συγκεκριμένες διατάξεις για τις ευπαθείς ομάδες που αφορούν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι και με ένα ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που ορίζεται. Γενικοί και πρόχειροι ορισμοί ως ευπαθών ομάδων όλων όσων εμπίπτουν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ μόνο προβλήματα και άνισους διαχωρισμούς των δημοτών μπορούν να δημιουργήσουν. Πέραν τούτου, το σημαντικότερο επακόλουθο αυτής της ‘’πανηγυρικής’’ απόφασης είναι ότι οπωσδήποτε θα υπάρξει επιβάρυνση για τους υπόλοιπους δημότες που δεν ανήκουν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ως γνωστόν τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου μετά από αυτή την μείωση, θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια των υπόλοιπων δημοτών. Στην ερώτηση του κ. Τσιακίρογλου αν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους εκτός κοινωνικού τιμολογίου δημότες, δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση.

Αδέσποτες παρεμβάσεις Καμαρίδη

Ένα από τα προς εξέταση θέματα ήταν και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον γερμανικό Σύλλογο Ζώων με την επωνυμία «Forderverein Arche Noah Kreta e.V.». Ο κ. Καμαρίδης μοίρασε στο σώμα ενημερωτικά φυλλάδια για παράνομες εξαγωγές ζώων για πειραματόζωα, αναφέρθηκε σε ελλιπείς διαδικασίες στείρωσης και γεγονότα που, όπως αντέτεινε το σώμα και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Φερτούν, έχουν σημειωθεί στην Αττική και όχι στην περιοχή μας. Αφού αναφέρθηκε εν συντομία η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, με παρέμβασή του ο κ. Ταρενίδης τόνισε ότι από το 2011 σημειώθηκε έξαρση λόγω της κρίσης και της μαζικής εγκατάλειψης ζώων από τους δήθεν φιλόζωους. Έκρινε επίσης την προσπάθεια αυτή των γερμανών εθελοντών ως χείρα βοηθείας στο θέμα. Ο κ. Δημαρχόπουλος κατέστησε υπεύθυνους για την πορεία της όλης προσπάθειας καταστολής των αδέσποτων την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογος σχεδιασμός και στους όμορους δήμους του Νομού, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της μεταφοράς αδέσποτων προς τον Δήμο Ξάνθης.

Αδικαιολόγητα επιπλέον έξοδα του Κέντρου Πολιτισμού

Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Ανταμπούφη στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2015 αλλά και της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2014 του ‘’Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης’’. Συγκεκριμένα ζητήθηκαν λεπτομέρειες για το τι αφορούν τα «λοιπά έξοδα» που αναφέρονται, αλλά απόντος του νέου Προέδρου κ. Λύρατζη, δεν δόθηκε κάποια απάντηση. Παρόλα αυτά εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με καταψήφιση από τους κ. Ανταμπούφη και Κολλάρο.

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο ιδιοκτήτης του γνωστού κέντρου διασκέδασης ‘’My Club’’ εναντίον του οποίου εκκρεμούσε επιβολή διοικητικού προστίμου για παράνομη αφισοκόλληση. Όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος «απασχολώ 50 άτομα προσωπικό και από υπερβάλλοντα ζήλο έγινε η αφισοκόλληση. Είναι ο μόνος τρόπος για να ενημερώσουμε για τα εγκαίνια του μαγαζιού». Ισχυριζόμενος ότι αυτό συνέβη μόνο μία φορά για τα εγκαίνια, ζήτησε την επιείκεια του σώματος.

Ο κ. Καμαρίδης σημείωσε ότι «τα πρόστιμα πρέπει να επιβληθούν σε όλους όσοι παρανομούν, όχι μόνο σε έναν. Εγώ λέω να μηδενίσουμε σήμερα και να ξεκινήσουμε από εδώ και πέρα να επιβάλουμε πρόστιμα σε όλους» με τον κ. Κολλάρο να απαντά πως «εγώ μηδένισα πριν από 4,5 χρόνια και πάλι τα ίδια έχουμε», για να συμπληρώσει πως «οι διοικητικές ποινές έχουν παιδευτικό χαρακτήρα». Επικράτησε προβληματισμός σχετικά με το ποιές θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις των μελών που θα ψηφίσουν κατά της επιβολής του προστίμου, με τη Νομική Σύμβουλο του Δήμου να εξηγεί πως το όργανο καλείται να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο έχοντας στα χέρια του την έκθεση της Αστυνομίας που βεβαίωσε την παράβαση. Τελικώς ο κ. Καμαρίδης και η παράταξή του ψήφισαν λευκό, όπως και οι κύριοι Τσέπελης και Μπαντάκ, ενώ ο κ. Στέλιος Γουναρίδης ζήτησε να επιβληθεί έστω το χαμηλότερο δυνατό πρόστιμο. Τελικώς τα μέλη του Δ.Σ. επέβαλαν το ελάχιστο πρόστιμο που προβλέπεται για σχετικές παραβάσεις, με τον επιχειρηματία ωστόσο να απαντά πως «πολύ ευχαρίστως να το πληρώσω εάν μου φέρετε όμως μια αντίστοιχη βεβαίωση για τους χιλιάδες θιάσους που κατακλύζουν την πόλη με αφίσες».

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε οικονομική ενίσχυση ύψους 500€ για τον αθλητικό Σύλλογο ‘’Xanthi Runners’’ και τον Σύλλογο τριτέκνων Ξάνθης ‘’Άγιος Στυλιανός’’ παρά τις προτάσεις κάποιων για ενίσχυση των Xanthi Runners με 1.000€ κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και ενώ οι περισσότεροι είχαν ήδη αποχωρήσει.

Δ.Χ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…