Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος του ΟΧΙ στην Ξάνθη

Γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος του ΟΧΙ στην Ξάνθη

0
epimnimosini 28h

Με αρκετό κόσμο παρά το κρύο και τα διαχωριστικά

Ζαγναφέρης: Αν είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα

parelasi 28h2014

Κάτω από αυστηρό αστυνομικό κλοιό πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 28 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο εορτασμού του “ΟΧΙ” στην πόλη της Ξάνθης. Στις 10:30 τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σημαιοφόρων των σχολείων της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Κόκκας Νικόλαος, εκπαιδευτικός του Α΄ Γυμνασίου Ξάνθης. Λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο και ιερείς της Μητρόπολης στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στεργίου. Περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων, όπως συνηθίζεται, τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα με παρουσία δυνάμεων της Αστυνομίας που είχαν απομονώσει τον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας.

Παρέλασαν περήφανα μαθητές όλων των ηλικιών και στρατιωτικοί

Μετά το πέρας της τελετής ξεκίνησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, με αρκετό κόσμο να συρρέει παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Την παρέλαση άνοιξαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, το Σώμα Σαμαρειτών και οι Πρόσκοποι. Χαμόγελα και χειροκροτήματα κέρδισαν οι μικροί ξανθιώτες που παρέλασαν παρά το κρύο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και η διέλευση των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Ξάνθης, με τα στρατιωτικά τμήματα να κλέβουν την παράσταση με την δυναμική διέλευσή τους.

Συγχαρητήρια και ευχές για ομόνοια και ενότητα έδωσαν οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε την “διπλή γιορτή. Η Σκέπη της Θεοτόκου, που είναι η σκέπη όλου του κόσμου αλλά και το γένους μας, και η επέτειος της εποποιίας του ’40. Το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός και διέσωσε την αξιοπρέπεια ολοκλήρου του πολιτισμένου κόσμου, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και από μας σήμερα. Όχι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τη χώρα μας και την ιστορία μας. Το ΝΑΙ όμως στην ελπίδα, στην ενότητα του λαού μας και την πρόοδο και εργατικότητα”. Ο Γ.Γ. κ. Στεργίου επεσήμανε ότι “το μήνυμα της εθνικής μας επετείου ίσως είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Καλούμαστε όπως οι πρόγονοί μας να φωνάξουμε με όλες τις δυνάμεις μας ένα πολύ δυνατό όχι στις σειρήνες του λαϊκισμού αλλά και σε όσους αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή και θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και τον διχασμό στο έθνος μας. Με πολλή δουλειά και πίστη στις ικανότητες μας βαδίζουμε στον ασφαλή δρόμο της ευημερίας και της προόδου”. Ο Στρατηγός-Διοικητής του Δ΄ Σ.Σ. Χρήστος Χαλκίδης δήλωσε ότι ‘’είναι η μέρα που ο ελληνικός στρατός με την συμπαράσταση του υπέροχου ελληνικού λαού, με άξια ηγεσία και υπό την σκέπη της Παναγίας έγραψε νέες σελίδες στα βουνά της Β. Ηπείρου, δίνοντας ένα μάθημα στον ιταλικό φασισμό. Ένα μάθημα που συνεχίστηκε και εναντίον του γερμανικού ναζισμού στα οχυρά της Μακεδονίας αλλά και σε κάθε πόλη’’. Εν συνεχεία ο Δήμαρχος κ. Χ. Δημαρχόπουλος ανέφερε πως “το έπος του ’40 αποτελεί για εμάς πρότυπο με το οποίο οφείλουμε να βαδίζουμε. Οι ήρωες του 1940 τιμούνται σήμερα, είναι ημέρα τιμής αλλά και περισυλλογής της ευθύνης που έχουμε εμείς και για την πατρίδα και για τις επόμενες γενιές”. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και σημείωσε εύστοχα ‘’Θέλω να επισημάνω πως γράψαμε ημέρες δόξας γιατί ο λαός, η πολιτική και στρατιωτική του ηγεσία ήταν ενωμένες. Σήμερα για να ξεπεράσουμε την κρίση θέλουμε αυτό ακριβώς, να είμαστε ενωμένοι, μια γροθιά και πιστεύω θα ξεπεράσουμε την κρίση και όλα τα προβλήματα που έχουμε”.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος διαβάζει ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Η εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Ταβουλτσίδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απρ…