Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μπήκε «φραγή» στο παραεμπόριο από τους ελέγχους για το ψωμί

Μπήκε «φραγή» στο παραεμπόριο από τους ελέγχους για το ψωμί

0
psomi fournos

Θεαματικά αποτελέσματα κατέγραψαν οι αστυνομικές αρχές. «Αθώο» το ψωμί και οι φούρνοι της πόλης αποφαίνεται το Γενικό Χημείο του Κράτους

«Κανονικά» τα δείγματα έδειξε η ανάλυση. Αναζητείται η ουσία …σταχτίνη! Ικανοποίηση και συγχαρητήρια στην Περιφέρεια από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Σ. Μωραϊτη

«Ουδέν πρόβλημα» στο ψωμί που πωλούν οι φούρνοι της Ξάνθης, διαβεβαιώνει με ανακοίνωση της η Περιφέρεια ΑΜ_ Θ. Η διαβεβαίωση αυτή πιστοποιείται από τους ελέγχους που διενήργησε σε αρτοποιεία της πόλης μας την 1η Οκτώβρη τα δείγματα των οποίων εστάλησαν για εργαστηριακή ανάλυση στο Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν ότι τα δείγματα: « βρέθηκαν κανονικά ως προς τις παραμέτρους που εξετάστηκαν σύμφωνα με τον Καν. 1332/2008 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα και τον Κ.Τ.Π.» , όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναζητείται από το Γενικό Χημείο του Κράτους η ουσία …σταχτίνη!

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην ουσία «σταχτίνη», όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Όπως αποφαίνεται το Γενικό Χημείο του Κράτους όχι μόνο δεν ανιχνεύτηκε στα δείγματα αλλά δεν την γνωρίζουν ούτε κατ’ όνομα: «Όσον αφορά την ουσία «σταχτίνη» που αναφερόταν στα δημοσιεύματα, το Γενικό Χημείο του Κράτους εγγράφως (30/039/4859/2014/13-10-2014 έγγραφο) μας ενημερώνει, ότι δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία «σταχτίνη» και γίνεται έρευνα σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαλευκανθεί η ταυτότητα της εν λόγω ουσίας που αναφέρεται ως «σταχτίνη» και να εξεταστεί τόσο η παρουσία της σε αρτοσκευάσματα όσο και η πιθανή επικινδυνότητά της». Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης έδωσε τη δική του ερμηνεία περί σταχτίνης συνδέοντας τη με τα ανόργανα υλικά που παράγονται από την καύση του αλεύρου, κοινώς τη στάχτη η οποία όπως παραδέχτηκε «κάνει πιο μαλακό το ψωμί και δεν το αφήνει να μπαγιατέψει», όπως είχε καταγράψει το «Ε».

Θεαματική μείωση του παραεμπορίου – Οι ελέγχοι βγήκαν σε καλό…

Ένα παράπλευρο αποτέλεσμα του θορύβου που προκλήθηκε σε πανελλαδική κλίμακα από τις καταγγελίες Μωραϊτη στο «Ε» το οποίο ανάδειξε πρώτα το θέμα – με εξίσου βαρύνουσα σημασία είναι η θεαματική ελαχιστοποίηση του παραεμπορίου. Σε δηλώσεις του κ. Μωραϊτη στο «Ε» αναφέρθηκε στη σύσκεψη που είχε με τον αστυνομικό διευθυντής κ. Γκοδοσίδη καθώς και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος του Εχίνου από τους οποίους ενημερώθηκε ότι έχει ελαχιστοποιηθεί το παραεμπόριο από την δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου από την εντατικοποίηση των ελέγχων. Μάλιστα – όπως είπε – τα αποτελέσματα είναι θεαματικά καθώς έχουν κατασχεθεί πληθώρα προϊόντων και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη την περιφέρεια για την άμεση κινητοποίηση και τη διενέργεια ελέγχων: «Θέλω να συγχαρώ την περιφέρεια για τους ελέγχους και χαίρομαι που οι καταγγελίες μας έγιναν αφορμή να έχουμε τόσο θεματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου». Σ’ ότι αφορά την σταχτίνη που πρώτος ο κ. Μωραϊτης ανέφερε είπε: «Δεν είμαι χημικός… είχα κάποιες καταγγελίες και τις κατέθεσα», μη δίνοντας συνέχεια στο θέμα. Ωστόσο στην ανακοίνωση της περιφέρειας αφήνονται αιχμές για τη στάση του με την επισήμανση: « Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένο για θεσμικούς και μη φορείς της Περιοχής μας, να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε ανακοινώσεις, δημοσιεύματα, κ.λ.π. που αφορούν στη Δημόσια υγεία προκειμένου να μη δημιουργείται αδικαιολόγητη ανησυχία στους πολίτες αλλά και εσφαλμένη εικόνα για την Περιοχή μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…