Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαθαίνουν γερμανικά λόγω …μετανάστευσης!

Μαθαίνουν γερμανικά λόγω …μετανάστευσης!

0
Sxoleio Mathites-empros

«Πληγή» για τα Ξενόγλωσσα Φροντιστήρια οι παράνομοι φροντιστές του …Lower

 

Τα ελληνόπαιδα έχουν έφεση στις ξένες γλώσσες και υψηλό επίπεδο στην εκμάθηση» λέει η κα Μακρή των φροντιστηρίων «Μακρή – Σιάκκα»

 
 
Δύσκολη εποχή για τα Ξενόγλωσσα Φροντιστήρια! Ένας κλάδος που έχει «χτυπηθεί» πολύ από την οικονομική δυσπραγία που πλήττει τα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης της ανεργίας και παρότι το όνειρο του νεοέλληνα παραμένει το «μάθε παιδί μου γράμματα και ξένες γλώσσες» οι γονείς προσφεύγουν σε «εκπτώσεις» σε σχέση με τις ξένες γλώσσες …βολευόμενοι από τα ξενόγλωσσα μαθήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του σχολείου αλλά και από τους παράνομους φροντιστές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χαμηλές τιμές , σίγουρα «μαύρες» και ενίοτε αμφιβόλου ποιότητας!
 
Μεγάλη ζήτηση τα γερμανικά λόγω…μετανάστευσης
Τα Αγγλικά παραμένει ως πρώτη γλώσσα επιλογής που πλέον έχει αρχίσει να θεωρείται κάτι σαν μητρική αλλά στη δεύτερη θέση έχουν ανέλθει τα Γερμανικά εκτοπίζοντας τα Γαλλικά όχι για κάποιο λόγο που αφορά την ποιότητα της γλώσσας αλλά λόγω μετανάστευσης! Ναι, όπως επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Μαρία Μακρή η υψηλή ανεργία των νέων ιδιαίτερα των πτυχιούχων τους έχει ωθήσει σε αναζήτηση δουλειάς στην Γερμανία. Η διαφορά από τους μετανάστες του 60 είναι ότι δεν πηγαίνουν για ανειδίκευτοι εργάτες αλλά ως πτυχιούχοι και γι αυτό είναι παραίτηση η εκμάθηση της γλώσσας. Γι αυτό και στο φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών «Μακρή – Σιάκκα» (Αν. Δημητρίου 132) λειτουργούν τμήματα Γερμανικών για μεγάλους.
 
«Πληγή» για τον κλάδο οι παράνομοι φροντιστές
Όπως μας πληροφορεί η κα Μακρή ο κλάδος πλήττεται εκτός από την κρίση και από τους παράνομους φροντιστές, ένα φαινόμενο που ανθεί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης: «Πέραν του ότι δουλεύουν «μαύρα» χωρίς αποδείξεις και ζημιώνουν το κράτος είναι αμφίβολες οι υπηρεσίες που προσφέρουν καθώς πολλές φορές διδάσκουν αγγλικά χωρίς πιστοποίηση, μ’ ένα απλό Lower. Ίσως τους γονείς τους βολεύει να κάνουν τα παιδιά τους ιδιαίτερα στο σπίτι και τους βγαίνει πιο οικονομικά όμως αυτό πολλές φορές είναι παγίδα καθώς πολλοί που ασκούν αυτή τη δουλειά δεν έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται για να διδάξουν και αυτό κάνει κακό στα παιδιά τους γιατί μαθαίνουν στρεβλά τη γλώσσα
 
Τα ελληνόπαιδα έχουν έφεση στις ξένες γλώσσες
Πρόσφατα σε έρευνες που έγιναν αποδείχθηκε ότι οι νεώτερες γενιές στην Ελλάδα γνωρίζουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα και ότι τα ελληνόπαιδα έχουν έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών: Την άποψη αυτή συμμερίζεται η κα Μακρή που έχει εμπειρία 20 χρόνων: «Όχι μόνο έχουν έφεση αλλά και πολύ υψηλό επίπεδο. Την μαθαίνουν πολύ καλά. Κι αυτό το διαπίστωσα σε συνεργασίες που έχουμε με κολλέγια και σχολεία άλλων χωρών».
 
Μειωμένα τα δίδακτρα κατά 20% – Καμιά αύξηση εδώ και χρόνια
Η Ξάνθη έχει πολλά φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα δίδακτρα- σύμφωνα με την κα Μακρή έχουν μειωθεί κατά 20% και δεν έχει σημειωθεί καμιά αύξηση τα τελευταία 4 – 5 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική μείωση σε μαθητές για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Οι εγγραφές ήδη έχουν αρχίσει και τα μαθήματα στα ολιγομελή τμήματα στο Φροντιστήριο της κας Μακρή ξεκινούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…