Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 41 εισακτέοι από την Ξάνθη στην Πολυτεχνική μας Σχολή

41 εισακτέοι από την Ξάνθη στην Πολυτεχνική μας Σχολή

0
eisakteoi xara

177 ξανθιωτάκια θα βρεθούν στις σχολές του Δημοκριτείου και του ΤΕΙ της ΑΜΘ. Από 28% μειώθηκε σε 17% το ποσοστό των εισακτέων της Ξάνθης που θα κάνουν σπουδές στα πέριξ

 

Προτίμηση σε παιδαγωγικό, ελληνική φιλολογία και τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Διοίκησης

 
 
Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, θα βρεθούν ξανθιώτες τελειόφοιτοι που πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, με τη φοιτητική ιδιότητα, που αφορά μια ιδιαίτερη και αξέχαστη περίοδο της ζωής τους. Γονείς και μαθητές ετοιμάζονται –αν δε το έκαναν ήδη- να εξορμήσουν στις πόλεις που βρίσκονται οι σχολές εισαγωγής τους για να αναζητήσουν στέγη, αλλά και μια πρώτη εντύπωση για την πόλη που θα στεγάζει τα πρώτα τους ανεξάρτητα βήματα.
Όπως κάθε χρόνο, το «Ε» παρουσιάζει μία αποτύπωση των προτιμήσεων σε σχολές και τόπους επιλογής των απόφοιτων από τα σχολεία του νομού. Ενδέχεται να μην ήταν η πρώτη τους επιλογή, ίσως να μην ακολουθήσουν καν το πρόγραμμα σπουδών και να επιλέξουν άλλη πορεία, ίσως να φύγουν στο εξωτερικό, όμως τα αποτελέσματα των εισακτέων του νομού μας δίνουν μία αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα των στόχων που κατακτήθηκαν και των πόλεων που θα γνωρίζουν οι ξανθιώτες ως φοιτητές και θα μεταφέρουν και κάτι από την Ξάνθη και τα βιώματα της ανατροφής τους εδώ.
 
Μικρή μείωση εισακτέων από την Ξάνθη
693 είναι συνολικά οι εισακτέοι από την Ξάνθη, 633 με τη γενική κατηγορία του 90% και άλλοι 60 με το 10%. Συγκεκριμένα, από αυτούς που έδωσαν πρώτη φορά εξετάσεις φέτος, 123 είναι από το 1ο λύκειο, 149 από το 2ο, 152 από το 3ο, 47 από το 4ο, 16 από το λύκειο των Αβδήρων, 26 από το λύκειο της Γλαύκης, 5 από το εκκλησιαστικό, 4 από το εσπερινό, 13 από το ΑΞΙΟΝ, 6 από το μουσικό και 8 από το λύκειο της Σταυρούπολης. Ο συνολικός αριθμός των 549 εισακτέων είναι μειωμένος σε σχέση με τον περσινό που έφτασε τους 595. Ακόμη, 84 είναι οι νέοι πρωτοετείς από τα ΕΠΑΛ του νομού.
 
149 ξανθιωτάκια στη Θεσσαλονίκη
Όπως είναι αναμενόμενο μεγάλος αριθμός εισακτέων θα εγγραφεί σε σχολές της πρωτεύουσας, η οποία διαθέτει μια σειρά από ειδικότητες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ η Θεσσαλονίκη, λόγω απόστασης από την Ξάνθη, αλλά και… φυσιογνωμίας παραμένει η «μέκκα των φοιτητών», όπου τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα βρεθούν 139 φοιτητές από την Ξάνθη (με το 90%) και άλλοι 10, με το 10%.
Ωστόσο, παραμένει η προτίμηση των ξανθιωτών στις σχολές και τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και του ΤΕΙ της ΑΜΘ. Η επιλογή αυτή συνδέεται κατά περίπτωση και με την οικονομική στενότητα των οικογενειών, αλλά και με την προτίμηση των «ντόπιων» σχολών για λόγους φήμης για το επίπεδο των σπουδών, αλλά και το χαρακτήρα της φοιτητικής ζωής της πόλης. Τα ηνία φυσικά στο τελευταίο κρατά στην περιοχή μας η Κομοτηνή με το μεγάλο αριθμό των φοιτητών, ενώ έπεται η Ξάνθη για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει με καφενεία, ταβερνάκια και ωραία μπαρ.
 
Το 17% των εισακτέων της Ξάνθης στο ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ
Τη φετινή χρονιά θα βρεθούν στο ΔΠΘ, 109 πρωτοετείς από την Ξάνθη. Από αυτούς 36 θα φοιτήσουν στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, 44 στην Κομοτηνή, 24 στην Αλεξανδρούπολη, 2 στην Ορεστιάδα και 2 στο Διδυμότειχο. Με το 10% προστίθενται στους αριθμούς αυτούς άλλοι 19, εκ των οποίων οι 5 στην πόλη μας. Ειδικά στο Πολυτεχνείο, τα σκήπτρα κρατούν τα νέα τμήματα των Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου εισάγονται στην καθεμία 12 φοιτητές από την Ξάνθη, άλλοι 3 πέτυχαν την εισαγωγή τους στο τμήμα Αρχιτεκτόνων, 4 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και 5 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Στο ΤΕΙ της ΑΜΘ θα βρεθούν 44 ξανθιωτάκια με το 90% και άλλα 5 με το 10%. Οι οκτώ από αυτούς θα γνωρίσουν τη φοιτητική ζωή της Δράμας και τα τμήματα Οινολογίας και Δασοπονίας.
Δηλαδή, σχεδόν το 17% του συνολικού αριθμού των εισακτέων του νομού Ξάνθης θα φοιτήσει στα πέριξ. Ο αντίστοιχος περσινός αριθμός πάντως, είναι πάνω από 28%, πράγμα που δείχνει μία στροφή των νέων φοιτητών σε άλλες πόλεις, είτε από επιλογή, είτε λόγω αποτελεσμάτων. Σταθερή παραμένει και η προτίμηση των μουσουλμάνων αποφοίτων σε σχολές μακριά από την Περιφέρειά μας, από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Γιάννενα, ως την Αθήνα, την Πάτρα, τη Σάμο και το Αίγιο.
 
20 αριστούχοι σε ιατρικές σχολές της χώρας
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των 20 αριστούχων ξανθιωτών που θα βρεθούν στις ιατρικές σχολές της χώρας, εκ των οποίων οι 5 στη σχολή της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι που κατάφεραν (ή επέλεξαν) να μπουν μόλις 12. Μειωμένος αντίθετα είναι ο αριθμός των νέων φοιτητών στις νομικές σχολές της χώρας, από 13 σε 7 (2 στην Κομοτηνή), ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στα πολυτεχνεία από την πλευρά των ξανθιωτών εισακτέων, αφού φέτος ήταν πάνω από 80, ενώ φέτος μόλις 60. Ενδέχεται, το αποτέλεσμα αυτό να συναρτάται με τον περιορισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών, αν και εξελίσσονται ταχύτατα πολυτεχνικοί κλάδοι με νέα πεδία έρευνας και απασχόλησης.
Μία ξανθιώτισσα θα φοιτήσει στην Οδοντιατρική, 5 στην κτηνιατρική και 5 σε σχολές φαρμακευτικής. Όσων αφορά στις στρατιωτικές σχολές, που συνδέονται με την εξασφάλιση απασχόλησης, μία επιτυχούσα εισάγεται στο ΣΣΑΣ Νομικής, δύο στη σχολή αξιωματικών Αστυνομίας, ένας στη Σχολή Ευελπίδων, ένας στη σχολή αστυφυλάκων και ένας ΣΜΥ.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…