Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναζητώντας φοιτητική στέγη

Αναζητώντας φοιτητική στέγη

0
enoikiastiria

Υπάρχει μεγάλη προσφορά διαθέσιμων διαμερισμάτων στην πόλη μας. Από 200 ευρώ τα δίχωρα και 150 οι γκαρσονιέρες

 

Προσοχή! Δρα και στην πόλη μας κύκλωμα παραμεσιτών! «Καίει» το ζήτημα της θέρμανσης

 
 
Στην κορύφωσή της βρίσκεται η περίοδος αναζήτησης φοιτητικής στέγης μετά την ανακοίνωση των βάσεων με γονείς και φοιτητές να λιώνουν τις σόλες τους, οργώνοντας κυριολεκτικά την πόλη μας. Ιδιαίτερα μεγάλο αναμένεται το κύμα μέσα στο Σαββατοκύριακο και στις επόμενες μέρες και πολλοί θα το συνδυάσουν με την παραμονή τους και με τις Γιορτές Π. Πόλης. Στο μεταξύ οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχουν φροντίσει να έχουν φύγει οι παλαιότεροι ενοικιαστές μέχρι τα τέλη Αυγούστου , ώστε να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές, έχουν «κοκκινίσει» την πόλη από τα ενοικιαστήρια που κυριολεκτικά έχουν πνίξει τα κέντρα ιδίως κοντά στις σχολές και είναι συνήθης εικόνα, να παρατηρείται συνωστισμός μπρος σ’ αυτά, προκειμένου να πάρουν τηλέφωνα και διευθύνσεις. Όλοι ψάχνουν το ιδανικό φοιτητικό σπίτι που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι μικρό(συνήθως γκαρσονιέρα), καινούργιο ή σε καλή κατάσταση, κοντά στη Σχολή και σε καλή συμφέρουσα τιμή. Αν είναι δε και επιπλωμένο τότε θεωρείται η απόλυτη επιτυχία στην επιλογή. Συνήθως μετά από «κυνήγι» μερικών ωρών και ποδαρόδρομο κι αν δεν βρουν αυτό που θέλουν, απευθύνονται σε κάποιο από τα 50 κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης για να εξυπηρετηθούν άμεσα επ’ αμοιβή το μισό ενοίκιο όπως ορίζει ο νόμος.
 
Υπάρχει μεγάλη προσφορά σε στέγη και καλές τιμές
Η πόλη μας – όπως μας πληροφορεί ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου – διαθέτει πληθώρα ανοίκιαστων δίχωρων διαμερισμάτων, γκαρσονιερών και στούντιο σε λογικές τιμές αφού τα τελευταία 4 – 5 χρόνια παρατηρείται μια σταθεροποιητική τάση: «Υπάρχει μεγάλη προσφορά σε λογικές τιμές. Για παράδειγμα ένα δίχωρο διαμέρισμα (δύο δωμάτια, κουζίνα μπάνιο) ενοικιάζεται από 200 – 270 ευρώ. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή και την παλαιότητα του διαμερίσματος. ¨Ένα μονόχωρο από 150 έως 200 ευρώ. Φροντίζουμε να δείχνουμε στους πελάτες μας 3 – 5 διαμερίσματα αφού προηγουμένως μας πουν τι ακριβώς θέλουν και έτσι γλυτώνουν άσκοπες, χρονοβόρες και κουραστικές κινήσεις.
 
Προσοχή στο κύκλωμα παραμεσιτών!
Ο κ. Χατζηνικολάου εφιστά την προσοχή στους φοιτητές και στους γονείς τους καθώς όπως αναφέρει δρα κύκλωμα παραμεσιτών σ’ όλες τις πόλεις και στην πόλη μας. Πρόκειται για άτομα που τη στήνουν έξω από τις σχολές παριστάνοντας τους μεσίτες και προθυμοποιούνται να δείξουν σπίτια στου φοιτητές ή στους γονείς τους. Έχει συμβεί δε να νοικιάζουν ένα διαμέρισμα σε 2 – 3 διαφορετικούς εν αγνοία τους ν’ αρπάζουν τις μεσιτείες και να γίνονται καπνός και άντε βρες και το διαμέρισα μια τον παραμεσίτη! «Χρειάζεται προσοχή. Ο ενδιαφερόμενος πάντα πρέπει να αναζητά επαγγελματική στέγη και όχι να εμπιστεύεται κάποιον τυχαίο που του λέει ότι είναι μεσίτης», τονίζει ο κ. Χατζηνικολάου
 
Η λύση της συγκατοίκησης και οι φοιτητικές εστίες
Οι «φοιτητο-περιοχές»της Ξάνθης, δηλαδή αυτές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων έρχονται να σπουδάσουν στην Ξάνθη είναι με σειρά προτεραιότητας η Παλιά Πόλη και το παζάρι, το πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή 12 Αποστόλων κι έπειτα προς τα πάνω προς τον αστικό συνοικισμό. Πάντως, όπως παρατηρεί ο κ. Χατζηνικολάου,η οικονομική «πληγή» των γονιών λόγω της κρίσης φαίνεται να στρέφει τους φοιτητές προς τη συγκατοίκηση, ειδικά στην περίπτωση των πρωτοετών φοιτητών ενώ οι φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης στα Κιμμέρια με 450 κλίνες και εστιατόριο που παλαιότερα δεν ήταν σε πρώτη ζήτηση από τους φοιτητές τώρα αντίθετα γίνονται ανάρπαστες γι αυτούς που διαθέτουν τα κριτήρια. Να σημειώσουμε ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και ο πίνακας κατάταξης με τα ονόματα όσων γίνονται δεκτοί δημοσιεύεται το διάστημα 3-10 Οκτωβρίου. Ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου σας για τις ειδικές προϋποθέσεις εισδοχής.
 
«Καίει» το ζήτημα της θέρμανσης
Το βασικό θέμα βέβαια που «καίει» όσον αφορά στα έξοδα ενοικίασης είναι η θέρμανση και το κόστος του πετρελαίου, καθώς και ο τρόπος που θερμαίνεται το διαμέρισμα. Ο κ. Χατζηνικολάου συστήνει στους νέους φοιτητές να μιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους, να ενημερωθούν για τον τρόπο θέρμανσης και κατά πόσο η πολυκατοικία θα εφοδιαστεί με καύσιμα, ώστε να συμφωνηθεί επιπλέον και άλλος τρόπος παροχής θέρμανσης (ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά κλπ), εφόσον παρουσιάζεται πρόβλημα με τον εφοδιασμό του συστήματος κεντρικής θέρμανσης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…