Σχόλια 25/07/14

0
«Η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας». Τάδε έφη Κάρολος Παπούλιος ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος…


 
 
Λευκές νύχτες
Πριν χρόνια η Ομοσπονδία Ξάνθης είχε οργανώσει με επιτυχία «Λευκή Νύχτα». Υπήρχαν μουσικοί, διάφοροι ζογκλέρ και άλλα χάπενινγκ. Και ζητήθηκε από τους επαγγελματίες να ανοίξουν τα μαγαζιά τους μέχρι αργά το βράδυ. Κι όλα αυτά από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι την κεντρική πλατεία και πέριξ αυτών.
Ε, λοιπόν, ως αρχή και πρώτη φορά, οι επαγγελματίες δεν αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Έτσι και δεν επαναλήφθηκε. Ο θεσμός έγινε αποδεκτός σε άλλες πόλεις και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Μάλιστα αντί μιας νύχτας, το κάνουν για δύο! Όπως θα κάνει η Αλεξανδρούπολη 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.
Η Ξάνθη ήταν από τους πρωτεργάτες, αλλά η νοοτροπία κάποιων που δεν θέλαν να συμμετάσχουν απαξίωσε την πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που αλλού είχε αποδοχή από τους επαγγελματίες αλλά και το αγοραστικό κοινό.
«Ε»


 
Υπέρ τρίτων
 Επιτέλους οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν! Αυτό μας ανακοίνωσαν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
Όμως, παρότι θέλουμε να το χαρούμε και να συγχαρούμε για την υλοποίηση του μέτρου, δεν το κάνουμε. Διότι άλλο πράγμα είναι να λες ότι θα γίνει κάτι και άλλο ότι πάει τελείωσε, άρχισε η υλοποίηση και εφαρμογή.
Μας κάνανε δύσπιστους. Δεν τους πιστεύουμε τους κυβερνώντες γιατί πολλά είδαν τα μάτια μας όλα αυτά τα χρόνια.
Πρώτα να δούμε πλήρη και απόλυτη εφαρμογή χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς, και μετά, εδώ είμαστε για να τους χειροκροτήσουμε.
Μέχρι τότε κρατάμε μικρό καλάθι…
«Ε»


 
Περί Βιστονίδας
 Συχνό το φαινόμενο με το θάνατο ψαριών σε λίμνες. Και συνήθως αιτία είναι η μόλυνση που προέρχεται από έξω. Δηλαδή από τις δράσεις των αγροτών. Το ίδιο συνέβη και στη Βιστονίδα πρόσφατα, όπως και στο παρελθόν.
Τροφοδοτούνται οι λίμνες από φάρμακα και λιπάσματα γειτονικών χωραφιών και αυτά επιδρούν θετικά στην αύξηση των διαφόρων φυτών τα οποία απορροφούν το οξυγόνο από το νερό, το μειώνουν και λόγω έλλειψης ψοφούν τα ψάρια. Εξάλλου την ίδια διαπίστωση έκανε και ο Φορέας Διαχείρισης Ισμαρίδας-Βιστονίδας για τα νεκρά ψάρια που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Οι βροχές που «ξέπλεναν» τα χωράφια από φάρμακα και λιπάσματα η κύρια αιτία.
Και σ’ αυτό, τι μπορεί να κάνει ο Φορέας Διαχείρισης των λιμνών; Να απαγορεύσει την καλλιέργεια περιμετρικά της λίμνης; Αδύνατον. Χρειάζεται να γίνουν αυλάκια συγκράτησης των νερών αυτών για να μη μπαίνουν απευθείας τα νερά από τα χωράφια.
Χρειάζονται πολλά, χρειάζεται δουλειά, χρειάζονται χρήματα. Περισσότερο όμως χρειάζεται κοινός νους.
«Ε»


 
Τέλος καλό για τις Θέρμες
 Μόλις έγινε η δημοσίευση στην εφημερίδα μας για τη βλάβη στους πομπούς της τηλεόρασης στο χωριό Θέρμες και οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα κανάλια, υπήρξε θετική αντίδραση από το δήμο Μύκης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγε συνεργείο και αποκατέστησε τη βλάβη και από τότε όλοι οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να βλέπουν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.
«Ε»


 
Σαράντα χρόνια
 Συμπληρώνονται 40 χρόνια από την προδοσία των χουντικών (και τόσων στρατιωτικών) στην Κύπρο, από τη χωρίς οργανωμένη αντίσταση απόβαση των Τούρκων στο νησί, από την εξαφάνιση της δικτατορίας και την αποκατάσταση των ελευθεριών στην Ελλάδα με την επιστροφή του πραγματικού Καραμανλή.
Τις δυνατότητες επανένωσης της Κύπρου τις τίναξαν στον αέρα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με την αμέριστη ενίσχυση των εθνικιστών της Αθήνας και της Άγκυρας (αυτό κάνουν και σήμερα για να μην προχωρήσουν κάπως οι διαπραγματεύσεις) και πολιτικών χωρίς κουράγιο.
Και τη δημοκρατία στην Ελλάδα τη μαράζωσαν, μαζί με την αυτοκυβέρνηση της χώρας, τόσοι φυγοπόλεμοι από την Αντίσταση εναντίον της χούντας αλλά και τόσοι αλλοπρόσαλλοι αριστεροδεξιοί και δεξιοαριστεροί με την αποτελεσματική βοήθεια και της κρίσης. Λίγες οι πραγματικές εξαιρέσεις αγώνων και αξιοπρέπειας τότε και μετά. Ώς τώρα.
Συνεπώς, ο Πρόεδρος δεν κερνάει ούτε πορτοκαλάδα, μόνο διάγγελμα, να μην ξοδευόμαστε κιόλας τώρα που φεύγουμε, τόσοι συμπατριώτες μας ψηφίζουν δολοφόνους και ναζί, τόσοι άλλοι μπορεί να μη θυμούνται καν την ΕΣΑ, την Μπουμπουλίνας, την εφτάχρονη τραγική ντροπή, τη διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και τον συνεχή υποβιβασμό της Βουλής και την παράλληλη κατάντια των ΜΜΕ, ή να αποφαίνονται ότι για όλα φταίει… το Πολυτεχνείο.
Ρ.Σ.


 
SMS στους «ξεχασιάρηδες»
 Με έναν πρωτότυπο και άμεσο τρόπο επικοινώνησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, με δημάρχους και Περιφερειάρχες προκειμένου να τους υπενθυμίσει ότι «ξέχασαν» να απογράψουν Δημοτικές Επιχειρήσεις τους.
Τους έστειλε SMS! Ναι, καλά διαβάσετε…, τους έστειλε SMS, καλώντας τους να το πράξουν άμεσα. Τα εν λόγω SMS, λοιπόν, εστάλησαν σε 74 Δημάρχους και 10 Περιφερειάρχες στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι 133 Δημοτικές Επιχειρήσεις, που δεν έχουν απογραφεί.
Το SMS έγραφε: «Αγαπητέ Δήμαρχε (Περιφερειάρχη), από τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να έχεις δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα απογραφεί. Θα σε παρακαλούσα, λοιπόν, να προχωρήσεις στην απογραφή τους. Και να αποστείλεις τα στοιχεία στη ψηφιακή πλατφόρμα. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι να συνεργαστούμε για τη διαφάνεια, την παραγωγικότητα και την εργασιακή ειρήνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ευχαριστώ. Αργύρης Ντινόπουλος. Υπουργός Εσωτερικών».
Βέβαια μπορεί οι εν λόγω Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να αγνόησαν επιδεικτικά τις επίσημες και διαρκείς υπενθυμίσεις και απειλές ακόμα και για διακοπή χρηματοδότησης, όμως είναι σίγουρο ότι μόλις δουν το SMS του υπουργού, θα ανταποκριθούν αμέσως.
Αλίμονο, δεν θα συγκινηθούν με τον αγώνα του Ντινόπουλου για διαφάνεια;


 
«Αρχίζει να συμμαζεύεται το Δημόσιο»
 Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια είχε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος του υπέβαλε την έκθεση για το 2013. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Ρακιντζής για πρώτη φορά είχε καλά νέα για τον πρόεδρο. Του είπε συγκεκριμένα: «Σας φέρνω καλά νέα. Το Δημόσιο όπως τα πάει συμμαζεύεται. Γίνονται δομές, πάμε σε καλό δρόμο. Φαίνεται ότι όσο μικραίνει το κράτος λειτουργεί καλύτερα. Δηλαδή ένα εκατομμύριο υπάλληλοι ήταν μάλλον πάρα πολλοί, τώρα που φτάσαμε στους επτακόσιους πενήντα χιλιάδες, δουλεύουν καλύτερα».
Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε, επίσης, πως «η αυστηρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας κάνει τους υπαλλήλους πολύ προσεκτικούς. Και τα νούμερα και η βαρύτητα των πειθαρχικών αδικημάτων, και οι αποδόσεις είναι καλύτερες. Και η γραφειοκρατία κάπως συμμαζεύεται. Φεύγει η παλιά γενιά των υπαλλήλων που δεν ξέρει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τώρα οι νέοι όλοι γνωρίζουν ηλεκτρονικό υπολογιστή», εξήγησε ο κ. Ρακιντζής, ευχόμενος «μακάρι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και την κρίση αυτή».


 
Στο πόδι σηκώθηκαν την Τρίτη το βράδυ τα Κιμμέρια…
 … καθώς έγινε παρεξήγηση και εξήγηση δεν δόθηκε (Όπως λέει και το λαϊκόν άσμα). Συγκεκριμένα έγινε ένας καυγάς μα ένας καυγάς μεταξύ των Ρομά, έπεσαν και κάτι ψιλές και χονδρές μέχρι που ήρθε η αστυνομία για να λύσει την παρεξήγηση! Μέχρι στις 1 το βράδυ όπως μας μεταφέρουν μάλωναν…και ο καυγάς συνεχίστηκε την επόμενη μέρα στα δικαστήρια πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι πήγαν αυτόφωρο! Η αιτία του καυγά παραμένει άγνωστη ωστόσο δεν είναι και πρωτοφανείς οι καυγάδες στους Ρομά. Μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο!
Μ.Ξ.


 
Δεν είναι απλά λίμνη είναι λιμνοθάλασσα η Βιστονίδα
 Δεν θα εκφράσω επιστημονική άποψη γιατί ιχθυολόγος δεν είμαι. Απλά ένα ερώτημα θέλω να θέσω προς τον Φορέα Διαχείρισης Βιστονίδας και Ισμαρίδας και προς τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό του Πόρτο Λάγος. Γιατί., εφόσον είχε προηγηθεί και μάλιστα πέρσι το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στην Ισμαρίδα δεν μπήκαν στη διαδικασία να καταρτίσουν μια μελέτη ώστε να αποτρέψουν την επανάληψη του ίδου φαινομένου; Γιατί δεν πήρε τα μέτρα του ο Φορέας και ενώ τρέχουν τόσα προγράμματα; Δεν αρκούν μόνο να κτίζουν φωλιές για τους πελαργούς πρέπει να διαχειριστούν και τις φωλιές των ψαριών…Όμως άμοιρος ευθυνών δεν είναι και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός. Αφού από την λίμνη εξαρτάται το ψωμί τους γιατί δεν διασφαλίζουν βάση σχεδίου την σωστή περιεκτικότητα υφάλμυρου και γλυκού νερού; Η λίμνη Βιστονίδα είναι λιμνοθάλασσα και έτσι πρέπει να παραμείνει αν δεν θέλουμε να ανατραπεί το οικοσύστημα στην λίμνη. Και ο νοών νοείτω…
Μ.Ξ.


 
Δε την τρομάζουν οι κυρώσεις!
 Η περιβόητη Αναπτυξιακή Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 51 αναπτυξιακών επιχειρήσεων που δεν έχουν απογραφεί, αν και δεν πτοείται από τις κυρώσεις με τις οποίες προειδοποιεί το ΥΠΕΣ, αφού ουσιαστικά απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης κάτι που δεν αγγίζει τη δική μας Αναπτυξιακή εταιρία, που έχει καταβαραθρωθεί εδώ και καιρό, μετρώντας μόνο χρέη. Ακόμη, στις Αναπτυξιακές που δεν απογράφηκαν συμπεριλαμβάνονται και αυτές της Δράμας, Νέας Ορεστιάδας, Ροδόπης και της Καβάλας, ενώ στη λίστα του υπουργείου με τις16 ΔΕΥΑ που δεν προέβησαν σε δήλωση των στοιχείων τους, εντάσσεται και η ΔΕΥΑ Καβάλας, καθώς και οι λοιπές επιχειρήσεις του Έβρου που αναφέραμε στο χθεσινό φύλλο.
Ε.Δ.


 
Ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτισμό
 Ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτισμό έκανε η χώρα μας με την καταδίκη Σερραίου από το τριμελές κακουργιοδικείο Σερρών για την κακοποίηση σκύλου. Ο εν λόγω άνδρας καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση και 5.000 € πρόστιμο, χωρίς αναστολή, καθώς πριν από μερικούς μήνες εντοπίστηκε να σέρνει με τη μηχανή του, τον σκύλο του, επί ώρες μέχρι που κατάφεραν να τον σταματήσουν κάποιοι νεαροί, οι οποίοι και έσωσαν το άτυχο τετράποδο.
Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται κάποιος για κακοποίηση ζώου, χωρίς αναστολή και γι’ αυτό τον λόγο η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία των ζώων.
Βέβαια, το ότι θεωρούμε επίτευγμα της ελληνικής δικαιοσύνης το αυτονόητο δείχνει πόσο πίσω είμαστε ακόμα…
Γ.Τ.


 
Ούτε χάρτινα να ήταν!
 3 αεροπλάνα έχουν πέσει μέσα σε 10 μέρες με οικογένειες σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης να θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω. Το κακό τρίτωσε, χθες, με την συντριβή του αεροσκάφους της Air Algerie που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπουρκίνα Φάσο – Αλγέρι, στο οποίο επέβαιναν 119 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων.
Βέβαια το πόσο τυχαίο είναι όλο αυτό ή αν παίζονται συμφέροντα, δυστυχώς, θα το μάθουμε δύσκολα. Από την άλλη βέβαια, αν ακολουθήσουν και άλλα τέτοια περιστατικά, με μαθηματική ακρίβεια όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο θα ακυρώνουν τα εισιτήρια τους ο ένας μετά τον άλλον.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …