Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο «κόκκινο» η Ξάνθη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στο «κόκκινο» η Ξάνθη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

0
kounoupia-empros

Εντάσσεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις εννέα περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τα κουνούπια. Το 45% των περσινών κρουσμάτων του ιού του Δυτ. Νείλου εντοπίστηκε στην ΑΜΘ

 
 
Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι περιφέρειες, καθώς η μετάδοση – μέσω κουνουπιών – του ιού του Δυτικού Νείλου, απειλεί και φέτος πολλές περιοχές της χώρας μας.
Κωνωποκτονίες και οι αεροψεκασμοί βρίσκονται, ήδη σε εξέλιξη, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε επιφυλακή για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ ανησυχία επικρατεί στα Τμήματα Αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς η καταγραφή ακόμα και ενός περιστατικού μόλυνσης σε κάποια περιοχή, αρκεί για να αποκλειστούν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής από τις αιμοδοσίες.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, έχει ενοχοποιηθεί μέχρι σήμερα για το θάνατο 148 ανθρώπων, ενώ το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στρέφεται τώρα στην φετινή καλοκαιρινή περίοδο, η οποία δεν θα εξαιρεθεί από την επιδρομή των κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό.
Οι 9 περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τα κουνούπια, με βάση τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα, είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Ημαθία, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Κέρκυρα, η Πέλλα και η Ηλεία.
Το 2013, στο επίκεντρο της επιδημίας βρισκόταν στην Αττική, καθώς στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου σημειώθηκε το 27% των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής το 20% των κρουσμάτων.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκε το 45% των συνολικών κρουσμάτων της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.
Πέρυσι και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου 86 άνθρωποι, οι 11 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους! Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον ιό του Δυτικού Νείλου μολύνθηκαν περισσότερα από 12.000 άτομα, αφού σε κάθε κρούσμα λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 κρούσματα με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …