Σχόλια 17/06/14

0
Στη χώρα των 1,5 εκ. ανέργων του ιδιωτικού τομέα είναι πρόκληση να αποκαλείς «ανθρωποθυσία» την απόλυση 400 καλοδιορισμένων…


 
 
Να παραιτηθεί
Μας ξάφνιασε δυσάρεστα ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος. Μάλιστα σε δηλώσεις του εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα που θα του φορτώνονταν – δήθεν – οι απολύσεις των πλεοναζόντων στα Πανεπιστήμια. Γνώριζε πολύ καλά που πήγαινε. Γνώριζε τις δεσμεύσεις διότι τις είχε αποδεχθεί και υπογράψει ως προαπαιτούμενα. Υπερίσχυσε όμως ο λαϊκισμός και η συντεχνιακή νοοτροπία υπέρ των συναδέλφων του καθηγητών. Διότι οι καθηγητές καθοδηγούν τις απεργίες των πλεοναζόντων. Διότι πρόκειται για δικούς τους ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, κολλητούς.
Έτσι ο Λοβέρδος βρέθηκε εκτεθειμένος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων του. Και βέβαια, νομίζει πως κάτι θα κάνει εάν αλλάξει τον αριθμό των υπό διαθεσιμότητα ατόμων. Ξεχνάει όμως ο καθηγητής ότι όλους αυτούς τους πλεονάζοντες του δημοσίου, χρόνια τώρα, τους πλήρωνε με δανεικά ο λαός. Και η επιλογή αυτή ήταν δική τους, όχι δική μας.
Εάν δεν συμφωνεί, ιδού, ας παραιτηθεί. Θα το κάνει;
«Ε»


 
 Φθηνό πετρέλαιο
 Όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι το χειμώνα -επιτέλους – θα επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς της τιμής του πετρελαίου. Θα αφήσουμε πίσω την ανοησία της εξίσωσης της τιμής που οδήγησε στην αύξηση της τιμής και στη μείωση της κατανάλωσης.
Οι «φωστήρες» επιτέλους το κατάλαβαν, όταν όλοι υποστήριζαν ότι ήταν λάθος η ενοποίηση. Τελικά το παραδέχθηκαν και γυρίζουμε πίσω. Και θα’ χουμε μείωση σημαντική και ο κόσμος θα ζεσταθεί το χειμώνα στις πολυκατοικίες. Βέβαια ότι μας δούλεψαν άλλη μια φορά, αυτό είναι βέβαιο. Μας είπαν ότι γίνεται αυτή η ιστορία για την πάταξη του λαθραίου πετρελαίου. Τρίχες! Δεν έγινε απολύτως τίποτε γιατί δεν τολμούν να τα βάλουν με τα μεγάλα συμφέροντα.
«Ε»


 
Το ανέκδοτο των ημερών
 Ο Γιακουμάτος, υφυπουργός ανάπτυξης!
Το εύλογο ερώτημα:
Ποιάς ανάπτυξης; Των τηλεοπτικών παραθύρων ή της παρτίδας τάβλι;
«Ε»


 
Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι
 Στις 15 Ιουνίου του 1994 «έφυγε» από τη ζωή μια από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
Ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, Ξανθιώτης στην καταγωγή. Ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη μας, έζησε 8-10 χρόνια και αργότερα έφυγε στην Αθήνα όπου και μεγαλούργησε βέβαια.
Η γενέθλια πόλη τον αγνόησε. Κι όταν τον θυμήθηκε, το έκανε με υστεροβουλία και επαρχιώτικη νοοτροπία. Κάποιοι εδώ, τότε εκείνα τα χρόνια της ακμής του τον πίκραναν και τον απογοήτευσαν. Δεν γνώριζαν με ποιον είχαν να κάνουν, με τον άνθρωπο, τις ιδέες του, τα όνειρα και τη δημιουργικότητά του. Νόμιζαν ότι ήταν κάτι συνηθισμένο ο Μάνος. Πόσο λίγα γνώριζαν γι’ αυτόν, πόσο δεν τον γνώριζαν. Κι επειδή ο Μάνος δεν ανεχόταν τη βλακεία και τη χοντροκοπιά, τα μάζεψε κι έφυγε πικραμένος άλλη μια φορά. Ήταν η δεύτερη φορά.
Είχε προηγηθεί μια εκδήλωση που είχε οργανώσει τότε η ΦΕΞ επί προεδρίας Ευ. Λάμπρου. Ελάχιστοι Ξανθιώτες τίμησαν την συναυλία και το έφερε βαρέως. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήρθε τότε στην Ξάνθη με την προτροπή των Θανόπουλου, Ροδίου και Μαργαριτοπούλου. Έχει στο μυαλό του να υλοποιήσει τον Μουσικό Αύγουστο. Δεν τον άφησαν οι μικροί και ασήμαντοι σκώληκες που άρχισαν να τον λοιδορούν, να τον υβρίζουν, να αφήνουν υπονοούμενα για την προσωπική του ζωή. Σιχαμένος τα μάζεψε κι έφυγε, παρότι είχε αγοράσει πριν λίγο μια μονοκατοικία στην παλιά πόλη, δίπλα στην πλατεία Μητροπόλεως.
Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια προτομή του, μια οδός με το όνομά του. Μιζέρια, θλίψη και αγανάκτηση μαζί για μια ανεπίτρεπτη συμπεριφορά των Ξανθιωτών και τότε αλλά και τώρα, δυστυχώς.
«Ε»


 
 Υπάρχει μεν, αλλά…
 Και για να προλάβουμε κάποιους θα πούμε ότι στην πόλη μας υπάρχει οδός με το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι όπου παλιά η οδός Ελπίδος! Μόνο που είναι στα χαρτιά…
Τώρα θα ρωτήσετε πού είναι η Ελπίδος και θα’ χετε δίκιο. Η Ελπίδος λοιπόν είναι ο σημερινός πεζόδρομος από το Φαρμακείο Π. Φωτιάδη, περνά από το Μουσουτού, κατεβαίνει από τα καφέ και καταλήγει στην Καραολή. Μέχρι σήμερα.
Έτσι, υπάρχει μεν δρόμος θεωρητικά στο όνομα του Χατζιδάκι αλλά χωρίς συμβολισμό, χωρίς πινακίδες, χωρίς τίποτε.
Και κάτι ακόμη: Επί Αμοιρίδη είχε αποφασισθεί μετά από πρόταση του τότε δημοτικού συμβούλου Θανάση Μουσόπουλου, να ονομασθεί το γνωστό «Π» ως Πνευματικό Κέντρο Μάνος Χατζιδάκις. Τοποθετήθηκε στην αρχή και μία πινακίδα. Μετά το θάνατο του Αμοιρίδη, άγνωστο δημοτικό χέρι, κατέβασε και εξαφάνισε την πινακίδα.
Αυτοί είμαστε οι Ξανθιώτες. Χωρίς μνήμη, χωρίς εκτίμηση των σημαντικών και σπουδαίων, ζηλόφθονες και χωρίς αποδοχή της ιδιοφυΐας του άλλου, πολλώ μάλλον όταν είναι Ξανθιώτης. Το’ χουμε ξαναπεί. Δεν αγαπάμε τούτον τον τόπο, δεν τον τιμάμε, δεν τιμούμε τους δημιουργούς του Πνεύματος. Κι όταν το κάνουμε το κάνουμε για το θεαθήναι. Δυστυχώς…
« Ε»


 
Μείωση φόρων
 Διαβάστε και φρίξτε. Μαζί με τα εκκαθαριστικά της εφετινής δήλωσης θα βεβαιωθούν τέσσερις διαφορετικοί φόροι: Φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
Τέλος Ιουνίου λήγει η ημερομηνία φορολογικής δήλωσης. Σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσει η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο οποίος αντικαθιστά το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και βέβαια έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν το Δεκέμβριο.
Φόροι, φόροι παντού. Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον άλλο, το ίδιο και η οικονομία. Η μεσαία τάξη στενάζει, αγκομαχάει, έχει γονατίσει από αυτήν την φοροεπιδρομή. Οι δε επαγγελματοβιοτέχνες έχουν μπει στο στόχαστρο κυριολεκτικά. Απαραίτητη ως εκ τούτου η μείωση των φόρων. Διότι διαφορετικά δεν θα τους πληρώνει κανείς…
«Ε»


 
Όχι εκπτώσεις στις απολύσεις
Απόλυτος στο θέμα των απολύσεων, εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε σε δηλώσεις του πως, «αν η κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματευτεί το ζήτημα των απολύσεων θα ήμουν ο ευτυχέστερος των υπουργών». Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρόκειται ναι υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του συμφωνηθέντος καθεστώτος για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. «Αν αρχίσουμε να κάνουμε επιμέρους εκπτώσεις δεξιά και αριστερά θα έρθουν και οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες και θα πουν γιατί εδώ δεν ακολουθείται ο κεντρικός σχεδιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει πως «κάθε φορά που στο παρελθόν ακολουθήσαμε μια τέτοια στρατηγική βρεθήκαμε προ τετελεσμένων και τελικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις».
Κι απορούν οι πολίτες: Μετά από δύο χρόνια ολιγωρίας και ατελείωτων διαπραγματεύσεων (επί Μανιτάκη), κατέληξαν σε κάποιες αποφάσεις, υλοποιήθηκαν στο πρώτο τους σκέλος, και τώρα έρχονται καινούριοι υπουργοί και θέτουν εκ νέου ζητήματα που έχουν υποτίθεται λυθεί. Άραγε τα δύο χρόνια που απουσίασε από τα υπουργικά γραφεία ο Λοβέρδος, δεν πληροφορούνταν τις εξελίξεις; Δεν ήξερε τι παραλαμβάνει;
Επιτέλους δεν διδάχτηκε τίποτε από τα σκληρά χρόνια της κρίσης ο κ. καθηγητής;


 
Μεγάλο σαματά…
 … προκάλεσε με το …καλημέρα στην νέα κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος! Χρειάστηκε η συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου για να εκτονωθεί η κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή τον αριθμό των προσλήψεων στα ΑΕΙ και την διαφωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν ήταν «στημένο» αλλά σίγουρα κάποιοι πήραν το μήνυμα ότι τουλάχιστον ο κ. Λοβέρδος είναι αποφασισμένος να κάνει δύσκολη τη ζωή σε κάποιους στην κυβέρνηση. Μάθαμε ότι την Τετάρτη στις 10 η ώρα το πρωί θα έχει συνάντηση με όλους τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης μεταξύ αυτών βεβαίως και με τον δικό μας τον Σάββα Μελισσόπουλο που είναι και παλιά «συντρόφια» με τον κ. Λοβέρδο. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι ο κ. Μελισσόπουλος είχε άριστες σχέσεις συνεργασίας με τον γενικό γραμματέα κ. Καλαντζή , το οποίο είδαμε πολλές φορές στην Ξάνθη όπως και με τον απερχόμενο υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο. Ο κ. Καλατζής παραμένει στην θέση του ενώ μάλλον θα αντικατασταθεί ο έτερος γραμματέας κ. Κυριαζής.
Μ.Ξ.


 
Δικαίωση από τον Άρειο Πάγο στους εργαζόμενους των stage
 Απόφαση – βόμβα του Άρειου Πάγου δικαιώνει χιλιάδες εργαζόμενους στα προγράμματα stage του Δημοσίου και των φορέων του και τους δίνει τη δυνατότητα από εδώ και στο εξής να διεκδικήσουν αναδρομικά κανονικό μισθό και ασφάλιση. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν αφορούσαν ούτε εργασιακή εμπειρία ούτε μαθητεία αλλά παρείχαν εξαρτημένη εργασία. Πάντως, δεν τίθεται θέμα επαναπρόσληψής τους στις παλιές τους θέσεις αλλά θα έπρεπε να αμείβονται με μισθό αντίστοιχο των τακτικών υπαλλήλων των ίδιων θέσεων σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Μ.Ξ.


 
 Συνάντηση γνωριμίας…
 … θα έχουν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης , την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Να σημειώσουμε ότι το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης πρόσφατα εξέλεξε νέα εκτελεστική γραμματεία με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μπούτο. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δράσεων όλων των πρωτοβαάθμιων σωματείων ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο δράσης στη διεκδίκηση των αιτημάτων των δημόσιων υπαλλήλων με ζητούμενο την αύξηση της αποτελεσματικότητας αλλά και της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. ΄
Να ευχηθούμε καλή αρχή στον κ. Μπούτο!
Μ.Ξ.


 
 Συνεχίζουμε να κουνιόμαστε
 Σεισμική δόνηση εντάσεως 3,6R σημειώθηκε στη Σαμοθράκη το βράδυ της Κυριακής. 
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:46 και είχε ένταση 3,6 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα  5 χιλιόμετρα.
Γ.Τ.


 
Ας επιληφθεί κάποιος όσο είναι νωρίς
 Δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι οδηγοί που συναντά κανείς στους δρόμους του νομού μας. Άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 70ο έτος της ηλικίας τους συνεχίζουν να πιάνουν τιμόνι θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ζωή τους όσο και την ζωή των υπόλοιπων ανθρώπων. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία ηλικιωμένοι οδηγοί έχουν τραυματίσει θανάσιμα ακόμη και μικρά παιδιά. Τόσο η κοινωνία όσο και οι συγγενείς τους θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα επί του θέματος, πριν θρηνήσουμε θύματα, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι. Υπευθυνότητα όμως, θα πρέπει να δείξουν και οι ίδιοι και να αποσυρθούν χωρίς αρνήσεις. Άλλωστε, το να παραδεχτεί κανείς ότι οι ικανότητες του για οδήγηση έχουν ελαττωθεί (όραση, αντανακλαστικά κ.α.) είναι πολύ καλύτερο από το να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή.
Ναι με ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σήμερα και γι’ αυτό η Πολιτεία έχει αυξήσει το χρονικό όριο για την ανανέωση της άδειας οδήγησης με αποτέλεσμα να την ανανεώνει ακόμα και για κάποιον που είναι 80 ετών (!), ωστόσο άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλα προβλήματα υγείας θα πρέπει να καταλάβουν ότι το όριο για αυτούς είναι πιο μικρό.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…