Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Στην επόμενη ημέρα της Skoda Ξάνθη θα κριθούν πολλά και… πολλοί

Στην επόμενη ημέρα της Skoda Ξάνθη θα κριθούν πολλά και… πολλοί

0
panopoylos 01

Ετοιμάζονται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για τη νέα σεζόν. Θα είναι στη σωστή κατεύθυνση;

 

Πέντε ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις από τον μεγαλομέτοχο

 
 
«Κατάματα» είδε τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική φέτος η Skoda Ξάνθη και τελικά τον απέφυγε την τελευταία – κυριολεκτικά – στιγμή.
Τα… εύσημα για την παραμονή μπορούν να αποδοθούν σε πολλούς αποδέκτες. Μεταξύ άλλων στην ομάδα που υπό την καθοδήγηση του Ν. Κεχαγιά κατάφερε να φύγει νικήτρια από τον αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου αλλά και στον κόσμο της Ξάνθης που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το σύλλογο και τον ώθησε στη νίκη – παραμονή.
 
Ανακούφιση και… αγωνία
Στην επόμενη ημέρα της Skoda Ξάνθη, μετά τη δραματική περιπέτεια που πέρασε, αναμένονται αρκετές αλλαγές και εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Φημολογείται εξάλλου ότι ο μεγαλομέτοχος της ξανθιώτικης ΠΑΕ, Χρήστος Πανόπουλος, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα συνέντευξη τύπου όπου θα κάνει τον… απολογισμό της περσινής σεζόν και μαζί θα ανοίξει ένα μέρος από τα χαρτιά του ενόψει της συνέχειας.
Από την πλευρά του το ξανθιώτικο κοινό, μπορεί μεν να είναι ανακουφισμένο μετά το αίσιο τέλος και την παραμονή, την ίδια στιγμή όμως περιμένει με αγωνία και… αισιοδοξία τα επόμενα βήματα που ελπίζει να είναι θετικά έτσι ώστε να διατηρήσει «ζωντανή» τη σχέση που «αναθερμάνθηκε» με το σύλλογο.
 
Τα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις
 Σε τι θα πρέπει όμως να απαντήσει όμως ο μεγαλομέτοχος και ποιες είναι οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν προς τη θετική κατεύθυνση; Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που περιμένουν απαντήσεις, στην επερχόμενη τοποθέτηση του Χρ. Πανόπουλου. Καθένα από αυτά βέβαια μπορεί να χωριστεί σε περισσότερες «υποκατηγορίες» με τις σχετικές απόψεις και προτάσεις να είναι αρκετές, όμως κρατάμε το «ρεζουμέ», παραθέτοντας τις εναλλακτικές θετικές και αρνητικές παραμέτρους σε κάθε περίπτωση:
 
1) Προώθηση ταλέντων από τις «μικρές» ομάδες
 Κι όταν λέμε «μικρές» εννοούμε ηλικιακά γιατί σε επιτυχίες μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί «μεγάλες». Για τις Ομάδες Νέων και Εφήβων της Skoda ο λόγος και τα επιτεύγματα που σημείωσαν πρόσφατα. Παραδοσιακά στις κορυφαίες του πρωταθλήματος Νέων βρίσκεται η Ομάδα Κ-20, ενώ στο εφηβικό τμήμα της Ξάνθης, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος.
Γεγονός είναι ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια (με τον προβιβασμό των Γούτα, Ράνου, Νάκα, Ζαρόπουλου και πιο πρόσφατα των Παπαδιώτη, Τσαμούρη, Μπαρέττα), έτσι και φέτος αναμένεται να ανέλθουν στην επαγγελματική ομάδα 2-3 παίκτες από τη Νέων (φημολογείται ότι θα είναι κάποιοι εκ των Πασχαλάκη, Φασίδη, Ορφανίδη). Το μεγάλο «στοίχημα» όμως και η «κίνηση-ματ» από την ξανθιώτικη διοίκηση θα είναι να δώσει την ευκαιρία σε τουλάχιστον 1-2 παίκτες από τους πρωταθλητές του εφηβικού, που με την κατάκτηση του πρωταθλήματος εφήβων ξεσήκωσαν το φίλαθλο κοινό. Άλλωστε γιατί να μην εμπλουτιστεί το «ρόστερ» με 17χρονα ταλαντούχα παιδιά τα οποία σίγουρα θα έχουν φιλοδοξίες;
 
1) Να μη μείνουν στο… περίμενε αλλά να δοθούν ευκαιρίες
 Το ότι παίκτες της Ομάδας Νέων προβιβάζονται στην επαγγελματική ομάδα συμβαίνει ανά διαστήματα. Όμως το ζητούμενο είναι να δίνονται σε αυτά τα νεαρά παιδιά ευκαιρίες και να μην μένουν εκτός πλάνων με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Η ξανθιώτικη ομάδα μόνο κερδισμένη θα βγει εάν χρησιμοποιήσει τους «μικρούς», όπως συνέβη με τις περιπτώσεις Μάνταλου (φωτό), Γούτα, αλλά και παλαιότερα με τους Μπέρτο, Κομεσίδη, Μπαξεβανίδη που μπορούν να σταθούν επάξια στην αρχική 11άδα. Εκτός αυτών, από νεαρούς τύπου Λοντίγκιν, Μάνταλου, προήλθαν και μεταγραφές με τις οποίες πήρε αρκετά χρήματα η Skoda Ξάνθη, οπότε ίσως θα πρέπει να δει πιο «ζεστά» το ζήτημα.
 
 2) Παίκτες – μεταγραφές ουσίας
 Σίγουρα η Skoda Ξάνθη εκτός από την ενσωμάτωση νεαρών παικτών χρειάζεται να προχωρήσει και στην απόκτηση παικτών για την ενίσχυση του «ρόστερ». Αυτό όμως πρέπει να γίνει με παίκτες εγνωσμένης ποδοσφαιρικής αξίας, που θα είναι σε θέση να βοηθήσουν ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
 
2) Όχι παίκτες – «μισθοφόροι»
 Αν και έχει περιοριστεί αισθητά το φαινόμενο, η Skoda Ξάνθη δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς την απόκτηση παικτών οι οποίοι στην πορεία κρίνονται ανεπαρκείς και δεν μπορούν να βοηθήσουν σε καμία περίπτωση. Ωστόσο αυτή τη φορά θα πρέπει να αποφύγει λάθη του παρελθόντος και να «διπλοτσεκάρει» τους υποψήφιους μετεγγραφικούς στόχους πριν τους πάρει, ώστε να μην αποκτηθούν και στη συνέχεια αποδειχτούν… τουρίστες.
 
3) Αποχωρήσεις – ανανεώσεις
 Ο Μάνταλος φοράει ήδη την «κιτρινόμαυρη» φανέλα της ΑΕΚ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει – εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες – και με τον Κάρλος Κάλβο, ενώ ο Γούτας «προβάρει» τη φανέλα του «δικέφαλου του Βορρά» (ΠΑΟΚ). Επιπλέον ολοκληρώνονται τα συμβόλαια των Σολάρι – Ντε Γκούζμαν. Θετικό το γεγονός ότι γίνονται μεταγραφές (κι έτσι προκύπτουν έσοδα), όμως θα χρειαστούν αντικαταστάτες.
 
3) Παραμονές – ανανεώσεις
3) Ο Μάνταλος αποτελεί παρελθόν. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο να γίνουν προσπάθειες να παραμείνουν οι υπόλοιποι τέσσερις παίκτες; Ο λόγος περιστρέφεται γύρω απ’ αυτούς καθώς ήταν από τους καλύτερους της περσινής ομάδας κι έτσι δικαίως βρίσκονται στα «υπ’ όψιν» διαφόρων συλλόγων. Σε ενδεχόμενη παραμονή τους όμως, συν πιθανές ανανεώσεις των συμβολαίων Σολάρι – Ντε Γκούζμαν, αυτομάτως η Ξάνθη διατηρεί ένα σημαντικό και ισχυρό κορμό και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λιγότερες μεταγραφές, που είναι και το ζητούμενο για τη νέα σεζόν.
 
4) Κεφάλαιο προπονητής
 Ο Νίκος Κεχαγιάς αν και είχε σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, δεν θα έχει ίδια τύχη καθώς δεν θα παραμείνει στον πάγκο και θα επιστρέψει σε καθήκοντα που θα αφορούν τα τμήματα υποδομής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σχετική… προπονητολογία, για τον αντικαταστάτη του. Το όνομα του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι αυτό που «ακούγεται» περισσότερο και προκρίνεται σε σχέση με τις περιπτώσεις Σεροπιάν, Τσιώλη που επίσης «έπαιξαν», μαζί με τα ονόματα των Ιταλών Ντάριο Μαρκολίν, Λορίς Ντομισίνι και Λουτσιάνο Φόκι και του Γερμανού Έβαλντ Λίνεν. Όποιος κι αν είναι ο επόμενος προπονητής της Skoda Ξάνθη, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, οι μεταγραφές και να ολοκληρωθεί το πλάνο προετοιμασίας.
 
4) Προπονητής με… διάρκεια
 Είτε λέγεται Ουζουνίδης, ή Τσιώλης, ή Κεχαγιάς, ή Λίνεν, ή…, ή…, ή…, αυτό που ζητούν όλοι όσοι ασχολούνται με τη Skoda Ξάνθη είναι να δουν επιτέλους έναν προπονητή να έχει την απαραίτητη πίστωση χρόνου ώστε να επιδείξει το έργο του και τα δείγματα δουλειάς του. Η γνωστή τακτική απόλυσης προπονητή σε σύντομο χρονικό διάστημα και η πρόσληψη άλλου, (ή η «ανακύκλωση» με τα ίδια πρόσωπα), έχει αποδειχθεί εντελώς λανθασμένη τακτική το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να οδηγήσει σε… περιπέτειες την ομάδα. Εμπιστοσύνη και στήριξη στον νέο προπονητή λοιπόν, και μαζί ελευθερία κινήσεων ώστε να φανούν τα θετικά στοιχεία (ή αρνητικά!)
 
 5) Σχέσεις ΠΑΕ – φιλάθλων
 ι Ξανθιώτες φίλαθλοι έχουν αποδείξει ότι αγαπούν την ομάδα της πόλης τους και θα τη στηρίξουν στα εύκολα και ακόμη περισσότερο στα δύσκολα. Η θετική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, ενώ οι οργανωμένοι φίλαθλοι (xanthifans), ετοιμάζονται για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ώστε να φέρουν κι άλλο κόσμο στο γήπεδο. Η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, μπορεί με τον τρόπο της να προσελκύσει ακόμη περισσότερο, εάν αποφύγει λάθη του παρελθόντος.
 
5) Να εισακουστούν αυτή τη φορά
 Η συσπείρωση των φιλάθλων που σημειώθηκε στα τελευταία παιχνίδια ήταν άνευ προηγουμένου και χαρακτηρίζεται ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ξανθιώτικη ΠΑΕ, ώστε να κρατήσει στο πλευρό της (και στο γήπεδο), τον μεγάλο αριθμό φιλάθλων που προσπάθησαν (και τα κατάφεραν) να την κρατήσουν στη Super League. Το ζητούμενο αυτή τη φορά είναι να μην γίνουν «τρανταχτά» λάθη, που θα «ξενερώσουν» τον κόσμο της ομάδας, κάτι που αν συμβεί ίσως να είναι και μοιραίο καθώς αν δεν παραμείνουν αυτή τη φορά ενεργοί, οι Ξανθιώτες φίλαθλοι πιθανόν να απομακρυνθούν από το σύλλογο (χωρίς να σταματήσουν να τον υποστηρίζουν), με τη Skoda να κινδυνεύει να χάσει σε αυτή την περίπτωση ότι πιο πολύτιμο έχει.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή σε έλεγχο ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία

Σε σοκ βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Έλληνας διεθνής που ήταν στην αποστολή της …