Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι μαθητές της Ξάνθης γιορτάζουν με δημιουργικότητα και αίσθημα προσφοράς

Οι μαθητές της Ξάνθης γιορτάζουν με δημιουργικότητα και αίσθημα προσφοράς

0
2o lukeio

Δέκα πηγάδια για να… ξεδιψάσουν τα παιδιά της Αφρικής χρηματοδότησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Λυκείου, παίρνοντας «Άριστα» στην ευαισθησία και τις δράσεις αλληλεγγύης

 

Παρουσίασαν δράσεις και εργασίες από τη σχολική χρονιά στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο των γιορτών νεολαίας

 

 
Το πρόγραμμα των σχολικών τους δραστηριοτήτων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους πολίτες της Ξάνθης, μερίδα των σχολικών μονάδων της πόλης, στο πλαίσιο των Γιορτών Νεολαίας που λαμβάνει χώρας κάθε χρόνο τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μαθητές και καθηγητές, που απολαμβάνουν να ανοίγουν τις πόρτες των σχολείων τους στην κοινωνία, συγκεντρώθηκαν χθες και σήμερα στην Κεντρική Πλατεία, στήνοντας σταντ, περιμένοντας να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισαν πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, πολιτιστικά κ.α.»
Το «Ε» βρέθηκε δίπλα στους μαθητές, συνομίλησε μαζί τους για την εμπειρία τους από τα προγράμματα που εκπόνησαν, αλλά και για τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει.
 
Π. Κλούρη: «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν όλα τα πράγματα τα οποία απαρτίζουν την ζωή και την παιδεία»
«Παρουσιάζουμε στην Κεντρική Πλατεία κάποια από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που έχουν εκπονήσει τα παιδιά στα σχολεία τους καθώς επίσης και κάποιες πολύ ωραίες κατασκευές. Αυτά όλα έγιναν το τρέχον σχολικό έτος και τα εντάσσουμε μέσα στην παρουσίαση των γιορτών νεολαίας» αναφέρει στο «Ε» η Πόπη Κλούρη, υπάλληλος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συμπληρώνει «αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά ώστε να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, γιατί τα παιδία ανοίγονται, τους βοηθούν να καλλιεργούν τα ταλέντα τους, τους δίνουν μια ανάσα. Το σχολείο πια δεν είναι ένα σχολείο εντός των τειχών που θα πρέπει να μαθαίνουν τις εγκύκλιες γνώσεις, αλλά και όλα τα πράγματα τα οποία απαρτίζουν την ζωή και την παιδεία».
Κλείνοντας, η ίδια συνεχάρη όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν σημειώνοντας κυρίως για τους τελευταίους ότι είναι πραγματικοί εκπαιδευτικοί και έχουν μεράκι, καθώς δεν λάβανε κάποια χρηματική αποζημίωση για την εκπόνηση των προγραμμάτων.
 
«Περιμένοντας την σωτηρία από το νερό»
Στοιχεία σχετικά με το νερό και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ζωή μας, τα οποία βλέπουμε αλλά δεν έχουμε ποτέ παρατηρήσει, παρουσιάζει στους Ξανθιώτες ο μαθητής της Β Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, Βασίλης Μπόγανος. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο «Ε» παρουσιάζοντας το project που έχει φτιάξει ο ίδιος στα πλαίσια του προγράμματος «το νερό έχει ιδιότητες που είναι σημαντικές για το σώμα μας, για την υγεία μας. Υπάρχουν όμως μερικά άλλα σημεία που δεν τα ξέραμε μέχρι στιγμής, που τα βλέπαμε και απλά δεν τα παρατηρούσαμε. Για παράδειγμα στην Χριστιανική Πίστη, το Άγιο Βάπτισμα και τα Θεοφάνεια είναι στοιχεία που μας οδηγούν έμμεσα στην σωτηρία κατά την θρησκευτική διδασκαλία. Επίσης, η οικολογική ελπίδα, με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, μας δείχνει πως το νερό μπορεί να μας φανεί χρήσιμο προκειμένου να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Καινούριος κλάδος είναι και η νανοτεχνολογία, η οποία είναι ένα αναπτυσσόμενο φαινόμενο, το οποίο δεν έχει ακόμα την απόλυτη εμπιστοσύνη. Προχωράμε και στο σχολείο μας, το οποίο μέσα σε όλα αυτά που ακούγονται για το νερό και τις υποανάπτυκτες χώρες προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε κάτι για αυτό».
 
Παίρνουν «Άριστα» οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ξάνθης στο μάθημα της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης
Πολλά χρόνια τώρα το 2ο Λυκείου Ξάνθης είναι πρωτοπόρο σε πρωτοβουλίες που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων και παιδιών ανά τον κόσμο που το έχουν ανάγκη. Μια στάση που αναμφισβήτητα ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών, τους φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και τους μυεί στην φιλανθρωπία και την κοινωνική αλληλεγγύη, εξαλείφοντας κάθε είδους ρατσισμού και προκατάληψης. Τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας παρουσιάζουν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς χθες και σήμερα στην κεντρική πλατεία.
«Στο σχολείο ξεκινήσαμε όλοι μαζί, συνάδελφοι και μαθητές, μια προσπάθεια. Συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε χρήματα και να τα στέλνουμε στην Ιεραποστολική Μητρόπολη στην Τανζανία. Γνωρίζουμε προσωπικά εκεί τον επίσκοπο και ξέρουμε πως ανάμεσα σε πολλά άλλα προγράμματα, που υλοποιεί εκεί είναι και η διάνοιξη πηγαδιού πόσιμου νερού. Δεν είναι απλά ότι δεν έχουνε νερό, αλλά και ότι αυτό που έχουν είναι μολυσμένο. Μάλιστα, συνήθως είναι υποχρεωμένοι να το μεταφέρουν διανύοντας χιλιόμετρα κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι πολλά παιδιά στερούνται τις χαρές της παιδικής ηλικίας αλλά και το σχολείο. Επίσης, πολλά παιδιά κατά την διάρκεια της διαδρομής προς και από την πηγή του νερού πέφτουνε θύμα κακοποίησης και κυρίως τα κορίτσια. Επομένως, ανοίγοντας ένα πηγάδι με πόσιμο νερό κοντά σε ένα χωριό, οι άνθρωποι απαλλάσσονται από κινδύνους για την υγεία τους, έχουνε ποιότητα ζωής, έχουν ελπίδα για την ζωή» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Γιώργος Βογιατζής, Φιλόλογος του 2ου Λυκείου Ξάνθης, που αποτελεί και την «ψυχή» της πρωτοβουλίας, ο οποίος εξηγεί πως από κάθε πηγάδι μπορεί να εξασφαλίσει καθαρό πόσιμο νερό μέχρι και σε 3.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι στιγμής το σχολείο της πόλης μας έχει καταφέρει να ανοίξει 9 πηγάδια και τώρα ετοιμάζονται για το 10ο!
Όσον αφορά την ανταπόκριση των μαθητών σε αυτή την προσπάθεια, ο ευαισθητοποιημένος και δραστήριος εκπαιδευτικός σημειώνει: «οι συνάδελφοι ανταποκρίνονται σχεδόν στο 100%, όπως και οι μαθητές. Είναι φυσικά προαιρετικό. Κάποια παιδιά δεν δίνουν καθόλου, κάποια δίνουν περισσότερα. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάνουν αποταμίευση στο σπίτι και φέρνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά». Μάλιστα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ιδιαίτερα συγκινημένος πως στην προσπάθεια συμβάλει και το 15μελές με μέρος από ποσά που συγκεντρώνει από τις εκδηλώσεις του, αλλά και εκπαιδευτικοί και μαθητές που άνηκαν στην σχολική κοινότητα του 2ου Λυκείου τα προηγούμενα χρόνια.
 
Ένα φιλανθρωπικό έργο δίχως τέλος
Το φιλανθρωπικό έργο της κοινότητας του 2ου Λυκείου, όμως, δεν σταματάει εδώ. Τα παιδιά στηρίζουν μέσω της Action Aid 4 πολύ φτωχά παιδιά της Κεντρικής Αμερικής, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν το σχολείο. Επιπλέον, ενισχύουν και 8 φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσα στην Ελλάδα, όπως είναι τα παιδικά χωριά sos, το χαμόγελο του παιδιού, η Κιβωτός του Κόσμου κ.α.
«Τα παιδιά του δικού μας σχολείου έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να ξανακούσουν και γενικά, αλλά και σε λεπτομέρειες το τι γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου» αναφέρει ο κ. Βογιατζής μιλώντας για την σημασία αυτών των ενεργειών και μοιράζεται με τους αναγνώστες του «Ε» πως οι μαθητές πλέον χρησιμοποιούν συχνά την έκφραση πως «υπάρχουν και χειρότερα» κάτι που όπως σημειώνει τους δίνει την δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Κλείνοντας, ο ίδιος σημείωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς είναι και ο ίδιος πρόσφυγας από την Μ. Ασία πως για τον ίδιο «είναι τιμή η Ελλάδα να είναι η χώρα της ελπίδας για τους οικονομικούς μετανάστες. Η χώρα που θα κάνουν τα πρώτα βήματα για μια αξιοπρεπή ζωή».
 

Γεωργία Ταραξοπούλου

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…