Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νευρικότητα στην αγορά του αρνιού

Νευρικότητα στην αγορά του αρνιού

0
katisiki tisgeli

Δυσαρεστημένοι οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε από 5 – 5, 30 ευρώ το κιλό. Από 8 – 9,50 ευρώ το κιλό στο τσιγκέλι των κρεοπωλείων

 

Κρατάνε μικρό «καλάθι» για την κατανάλωση οι κρεοπώλες. Τα πάνω – κάτω η τιμή 3,99 το κιλό γερμανικής αλυσίδας

 
 
Νευρικότητα επικρατεί στην αγορά του πασχαλινού οβελία. Κτηνοτρόφοι, έμποροι κρεοπώλες και καταναλωτές σε μια διαρκή διελκυστίνδα και ο καθένας από την μεριά του προσπαθεί να εξασφαλίσει την πιο συμφέρουσα για τον ίδιο τιμή. Τα φετινά δεδομένα στην αγορά του αρνιού παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι καθώς έχουν διαμορφωθεί κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες που αφορούν τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους καταναλωτές αλλά και τη συγκυρία.
 
Οι τρεις «πληγές» των αμνών
Συγκεκριμένα τρεις είναι οι παράγοντες που επηρέασαν την τιμή του αρνιού το φετινό Πάσχα. α)Η επέλαση της ευλογιάς που μείωσε σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο των παραδοσιακά εξαγωγικών νομών της Θράκης και είχε σαν συνέπεια ένα «κούμπωμα» σε εμπόρους και καταναλωτές β) Η ταύτιση του Ορθόδοξου Πάσχα με το Πάσχα των Καθολικών που σημαίνει ότι ένας μεγάλος όγκος αμνοεριφίων προορίζονται για εξαγωγή γ) Το «κόψιμο» του δώρου σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που έχει σαν συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δυνατότητας μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού
 
Από 5 – 5, 30 ευρώ το κιλό πουλάνε οι κτηνοτρόφοι
Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού μας καθώς αναγκάζονται να πουλάνε τα αρνιά τους σφαγμένα με 5 – 5,30 ευρώ όταν πέρσι πουλούσαν περίπου 6 ευρώ το κιλό και όταν φέτος έχουν αυξημένο κοστολόγιο λόγω της ευλογιάς και του παρατεταμένου εγκλεισμού των ζώων που τρέφονται με ζωοτροφές. « Πουλάμε με ζημιά γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το κοστολόγιο είναι περίπου 6,20 και έπρεπε να πουλάμε στα 7 ευρώ για να έχουμε και κάποιο κέρδος. Μας βρήκαν στην ανάγκη και μας πατάνε στο λαιμό…», υποστηρίζει ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ Αθανάσιος Λουκμακιάς. Προτρέπει δε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα ντόπια αρνιά που έχουν όλοι οι κρεοπώλες της Ξάνθης γιατί αφ’ ενός θα ξέρουν ότι αυτό που αγόρασαν μπορεί να κοστίσει 1 – 2 ευρώ περισσότερο από τα πολυκαταστήματα αλλά είναι ντόπιο , ελεγμένο εξονυχιστικά από τους νομίατρους, μεγαλωμένο με τις προδιαγραφές εκτροφής της Ε.Ε. και επιπλέον θα ενισχύσουν την ντόπια κτηνοτροφία: «Συνιστώ ανεπιφύλακτα στον κόσμο ν’ αγοράζει αρνιά από τους κρεοπώλες του νομού μας .Όλοι πουλάνε δικά μας με την εγγύηση της ποιότητας. Να είναι σίγουροι ότι αυτό που αγοράζουν από τα κρεοπωλεία είναι ντόπιο και όχι Σκοπιανό και βαπτισμένο ελληνικό».
 
Από 8 – 9,50 ευρώ τα κιλό στο τσιγκέλι των κρεοπωλείων
Κάτω από 10 ευρώ και συγκεκριμένα από 8 – 9,50 ευρώ το κιλό θα πωλείται το αμνοερίφιο στα κρεοπωλεία διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης: «Κάθε χρόνο υπάρχουν και διαφορετικά δεδομένα που επηρεάζουν την τιμή του αρνιού. Φέτος ήταν μια περίεργη χρονιά με κάποιους αστάθμητους παράγοντες όπως η ευλογιά που έφεραν μια νευρικότητα στους καταναλωτές και επηρέασαν την αγορά του αρνιού. Το μέλημά μας κάθε χρόνο όμως είναι το τρίπτυχο: παραγωγός – κρεοπώλης – καταναλωτής να είναι ευχαριστημένοι. Γι αυτό κρατάμε χαμηλά τις τιμές που θα κυμανθούν από 8 – 9.50 ευρώ το κιλό όπως και πέρσι. Κρατάμε όμως και μικρό καλάθι σ’ ότι αφορά τις προσδοκίες μας καθώς και οι οικονομικές συνθήκες του κόσμου δεν είναι ευνοϊκές», επισημαίνει ο κ.Μπατζακίδης.
 
Τα πάνω – κάτω έφερε η τιμή 3,99 το κιλό γερμανικής αλυσίδας
Ως «σφαγή» των παραγωγών και των κρεοπωλών που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό χαρακτηρίστηκε η τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό που διαφήμισε σε φυλλάδια της η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων. Μόνο που αποδείχθηκε τιμή – κράχτης αφού πολλοί καταναλωτές και από την Ξάνθη παρότι πήγαν πρωί – πρωί να ψωνίσουν τελικά διαπίστωσαν ότι τα αποθέματα …επαρκούσαν μόνο για τους πρώτους 5 – 6 και οι υπόλοιποι αγόραζαν το αρνί με διπλάσια τιμή. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε τόσο ο πρόεδρος των αιγοπροβατρόφων Ξάνθης όσο και ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ξάνθης που έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και άφησαν υπόνοιες για την ποιότητα των αρνιών.
 
Καταγγέλλει η Διεπαγγελματική Κρέατος τις προσφορές «κράχτες» αμνοεριφίων
Σε καταγγελίες όμως προέβη και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), Σε ανακοίνωση της σχετικά με τις προσφορές ορισμένων σούπερ μάρκετ στα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα η ΕΔΟΚ αναφέρει αναλυτικά:
«Καταγγέλλουμε την εν όψει του Πάσχα συνήθη πρακτική ορισμένων super markets να προσφέρουν αμνοερίφια σε τιμές κάτω του κόστους για να λειτουργήσουν ως «κράχτες» και για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων που είναι απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.
Καταγγέλλουμε την πολιτική αυτή και εφιστούμε την προσοχή στον Έλληνα καταναλωτή διότι στην προκειμένη περίπτωση δύναται να συμβαίνουν τα εξής:
– Τα αμνοερίφια έχουν σφαγεί προ 2 μηνών, με τιμές 3,50 έως 3,70, και πωλούνται σήμερα ως νωπά,
– ή διατίθενται μικρές ποσότητες, αρκετές ωστόσο για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή,
– ή τα σφάγια προέρχονται από ελληνοποιήσεις εισαγόμενων και ενδεχομένως και κατώτερης ποιότητας.
Έλληνα καταναλωτή… Επέλεξε να αγοράσεις το Πασχαλινό αρνί η το κατσίκι από το παραδοσιακό κρεοπωλείο της γειτονιάς σου, που εμπιστεύεσαι περισσότερο γατί έτσι:
Αγοράζεις κρέας υψηλής ποιότητας,
Στηρίξεις το κρεοπωλείο και την απασχόληση μέσα από αυτό, την ελληνική παραγωγή και τον έλληνα κτηνοτρόφο ώστε να συνεχίσει να παράγει.
Συμβάλεις στην εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και δεν εξαρτάται η χώρα μας από άλλες χώρες για τροφή,
 
Στηρίζεις την απασχόληση στην ύπαιθρο, τη μείωση των εισαγωγών και την εθνική μας οικονομία.
Γιατί όλοι, κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες ,καταναλωτές, καθόμαστε στο ίδιο κλαδί και είναι αδιανόητο να το πριονίζουμε».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…