Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε δύο συχνότητες το δημοτικό συμβούλιο για την «Όμορφη Πόλη»

Σε δύο συχνότητες το δημοτικό συμβούλιο για την «Όμορφη Πόλη»

0
dimotiko 14.4.2014

Θέσεις, συνθέσεις και προθέσεις με αφορμή ένα τυπικό θέμα παράτασης της άδειας της επιχείρησης που διαχειρίζεται το δημοτικό ραδιόφωνο

 

«Σόλο καριέρα κάνει ο καθένας εδώ μέσα;», αναρωτήθηκε ο Θ. Ξυνίδης διαμαρτυρόμενος για την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ζητήσει μείωση τελών στον ΣΔΑΝΞ χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο

 
 
 Με πολλές απουσίες, αλλά και συμβούλους που «κάναμε μαύρα μάτια» ξεκίνησε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κάποιοι σύμβουλοι ήρθαν αρκετή ώρα αφότου ξεκίνησε η συνεδρίαση, ενώ άλλοι δεν «χαιρέτισαν καν τη σημαία» μιας και επρόκειτο για συνεδρίαση με διαδικαστικά θέματα κατά κύριο λόγο. Έτσι, οριακή πλειοψηφία διατηρούσε η συμπολίτευση, αν και δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα τελικά, αφού δε συζητήθηκαν ακανθώδη ζητήματα.
 
Παράταση λειτουργίας ως τις 31/3/2015 για το δημοτικό ραδιόφωνο
Το μεγαλύτερο μέρος της εξαιρετικά σύντομης κατά τα άλλα συνεδρίασης, αναλώθηκε στην –τυπική κατά τ’ άλλα- απόφαση που έπρεπε να ληφθεί για τη παράταση της λειτουργίας του δημοτικού ραδιοφώνου ή αλλιώς, της δημοτικής επιχείρησης πληροφόρησης- θεάματος και επικοινωνίας δήμου Ξάνθης που το διαχειρίζεται.
Η 20ετής άδεια λειτουργίας του δημοτικού ραδιοφώνου λήγει στις 31/8/2014 και προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του πρέπει να δοθεί παράταση. Από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους είχε σταλεί στην υπηρεσία το σχετικό θέμα για να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, όμως μόλις προχθές έφτασε στο Σώμα. Η προεκλογική δε περίοδος της αναφοράς στο θέμα πυροδότησε μία συζήτηση με περισσότερα να υπονοούνται, παρά να λέγονται.
Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Κώστας Γιαντζόγλου μετέφερε την απόφαση του ΔΣ να ζητηθεί η παράταση για 20 χρόνια, που είναι το ανώτατο όριο του νόμου, μιας και δεν πρόκειται για δεσμευτική απόφαση, αφού βάσει κανονισμού, το δημοτικό συμβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία μπορεί να αποφασίσει το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης όποτε το θέλει. Σε αντίθετη περίπτωση αν δηλαδή παρέλθει ο χρόνος της παράτασης και το θέμα δεν επανέλθει ως εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο η επιχείρηση αυτοδίκαια οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση.
Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης αντιπρότεινε να αιτηθεί ο δήμος ολιγόμηνη παράταση για να διαχειριστεί το θέμα η νέα δημοτική αρχή.
Ανταμπούφης και Κολλάρος τάχθηκαν ένθερμα υπέρ της πρότασης που μετέφερε ο κ. Γιαντζόγλου, με τον επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» να δηλώνει ότι: «αν κάνουμε μικρή παράταση, ουσιαστικά αφαιρούμε τη δικλείδα για απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για τη διάλυση». Ο Χρίστος Πούλιος συμφώνησε με το δήμαρχο να αποφασίσει για την τύχη του ραδιοφώνου η νέα δημοτική αρχή και υπερθεμάτισε και ο Θανάσης Ξυνίδης, που, εκπορευόμενος από τις διάφορες τοποθετήσεις των «Πολιτών για την Αλλαγή» που έθεσαν πολλές φορές ερωτήματα και κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού ραδιοφώνου όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ότι: «οπωσδήποτε [ως νέα δημοτική αρχή] θα πρέπει να μελετήσουμε πώς θα λειτουργήσει το ραδιόφωνο».
Στην ίδια… συχνότητα ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να εξετάσει και άλλα πράγματα και προτάσεις, όπως η δυνατότητα να εξελιχθεί σε διαδημοτικό το ραδιόφωνο για να περιοριστούν και τα λειτουργικά κόστη του. Σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παραδέχθηκε τηλεφωνική επικοινωνία για συναινετικό κλίμα στο ΔΣ με το δήμαρχο και συμφωνώντας μαζί του, τόνισε: «Δε μιλάμε για κλείσιμο του ραδιοφώνου, ούτε καμιά συνωμοσία υπάρχει».
Τελικά, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την τροποποιημένη πρόταση του κ. Γιαντζόγλου για 5ετία να συγκεντρώνει τις ψήφους του ιδίου και των Ανταμπούφη, Κολλάρου και Μπένη και την πρόταση του δημάρχου για παράταση έως τις 31/3/2015 να πλειοψηφεί.
 
Αναβολή για τα πρόστιμα των πρατηρίων άρτου
Ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε ο καθορισμός διοικητικού προστίμου για 12 πρατήρια άρτου της Ξάνθης, για τα οποία βεβαιώθηκαν παραβάσεις που αφορούν στη συσκευασία του ψωμιού. Παρών ήταν ο πρόεδρος των αρτοποιών Παναγιώτης Αμπεριάδης, που επιχείρησε να εξηγήσει ότι πρόκειται για παλαιότερη τροπολογία που εφαρμόζεται μόλις τώρα εξαιτίας της εμπλοκής αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην πώληση ψωμιού.
Με παρέμβαση του Θανάση Ξυνίδη αποφασίστηκε να δοθεί αναβολή στο θέμα, αφού «τρέχει» ακόμη η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά των αρτοποιών μέχρι τις 12 Μαΐου. Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αναλάβει το δημοτικό συμβούλιο. Πάντως, το ζήτημα απασχολεί έντονα τους αρτοποιούς αφού τα πρόστιμα είναι 500-50.000 €
 
Βράβευση της προσφοράς ετών του ζεύγους Κουράκου στη δημοτική βιβλιοθήκη
Την απόφαση του Κέντρου Πολιτισμού για τη βράβευση με ειδική πλακέτα του Ευάγγελου και της Ελένης Κουράκου για την πολύτιμη προσφορά τους με τη δωρεά χιλιάδων τόμων στη Στέγη Γραμμάτων για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, θέλοντας να δείξει μια ελάχιστη αναγνώριση σε δύο ανθρώπους που για χρόνια προσφέρουν ανιδιοτελώς στην Ξάνθη, χωρίς να έχουν ποτέ ζητήσει και αποφεύγοντας μάλιστα κάθε είδους αναγνώριση ή αντάλλαγμα. Η απόφαση αφορά τις βραβεύσεις της 4ης Οκτωβρίου από το δήμο Ξάνθης, ωστόσο όπως εξήγησε ο δήμαρχος, επειδή θα αφορά σε περίοδο που θα έχει πρωτοαναλάβει η νέα δημοτική αρχή, καλό είναι να μην αμεληθεί
 
Έκρηξη Ξυνίδη για τις… πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής
Αντιδράσεις πυροδότησε ακόμη η συζήτηση σχετικά με την απόφαση που πήρε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης να ανταποκριθεί στο αίτημα όλων των δήμων για μείωση των τελών. Ο Θανάσης Ξυνίδης διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενος ότι το θέμα έπρεπε πρώτα να τεθεί από την πλευρά του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο, πριν γίνει η αντίστοιχη αίτηση στο ΣΔΑΝΞ. Ο δήμαρχος του εξήγησε ότι το θέμα τέθηκε επιτακτικά και από τους άλλους δήμους και ότι ούτως η άλλως θα ισχύσει μόνο από 1/5 έως 31/12, έτσι με τη νέα χρονιά θα επανακαθοριστεί.
Στις αντιρρήσεις του κ. Ξυνίδη επιχείρησε να απαντήσει και ο κ. Μπένης, ενώ ο κ. Γιαντζόγλου ως προσωρινός πρόεδρος του συνδέσμου μίλησε για κοινό αίτημα από την πλευρά όλων των δήμων. Ο κ. Ξυνίδης που δεν πείστηκε αναρωτήθηκε: «σόλο καριέρα κάνει ο καθένας εδώ; Δεν υπάρχει απόφαση από το δήμο;».
Ο κ. Ανταμπούφης πρότεινε το κέρδος από τη μείωση των τελών να μετακυλήσει στους δημότες, αλλά ο δήμαρχος εξήγησε ότι το ποσό των 37.000 € που εξοικονομείται είναι καλύτερα να αξιοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Καθαριότητα.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…