Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πολιτικά τα «απόνερα» του ΠΑΚΟΕ;

Πολιτικά τα «απόνερα» του ΠΑΚΟΕ;

0
nero katharo

Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ: «Δεν πρωτοκολλήσαμε ποτέ τέτοιο έγγραφο, δεν πήραμε τέτοιο mail…»

 

Ερωτηματικά για τη στάση του ΠΑΚΟΕ: Γιατί κ. Χριστοδουλάκη δεν μιλήσατε τον Ιούνιο; Εξώδικο από τη ΔΕΥΑΞ που ζητά την έκθεση

 
 
«Φουσκοθαλασσιές» έχει φέρει στην περιοχή μας η ΜΚΟ ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) με την επίμαχη έκθεση ενός δειγματολειπτικού ελέγχου που πραγματοποίησε τον Ιούνιο του 2013 στην πόλη της Ξάνθης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι σε 2 από τα 5 δείγματα της Ξάνθης έχουν βρεθεί κολοβακτηρίδια. Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης υποστήριξε σε ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο Παρασκευής 28/3/2014 με θέμα: «Εδώ και τώρα απαντήστε: Είναι καθαρό το νερό που πίνουμε;» ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν κοινοποιηθεί από το ΠΑΚΟΕ στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά … «μάλλον έχουν ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι…», όπως σχολίασε δεικτικά. Σε νεώτερες δηλώσεις του σε άλλα Μέσα διευκρίνισε ότι η έκθεση έχει αποσταλεί με ηλεκτρικό τρόπο (email) και μόνο στην αρμόδια Διεύθυνσης της Περιφέρειας και μάλιστα ότι μπορεί να το αποδείξει (προφανώς το έχει κρατήσει στα Εξερχόμενα), υποδεικνύοντας παράλληλα ότι αυτή όφειλε να ενημερώσει την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης και την ΔΕΥΑΞ και όχι ένας ιδιωτικός φορέας όπως είναι το ΠΑΚΟΕ.
 
Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ: «Δεν πρωτοκολλήσαμε ποτέ τέτοιο έγγραφο, δεν πήραμε τέτοιο mail…»
Επειδή το θέμα άπτεται της δημόσιας υγείας και επιβάλλεται η δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ’ ότι λέγεται, το «Ε» απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας απ’ όπου η αρμόδια προϊσταμένη δήλωσε άγνοια και διαβεβαίωσε ότι η ίδια ποτέ δεν παράλαβε mail με αυτή την έκθεση από το ΠΑΚΟΕ.
Όμως ούτε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η κατά κύριο λόγο αρμόδια αρχή της περιφέρειας είχε λάβει γνώση είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά, όπως διαβεβαίωσε ο Διευθυντής κ. Γεωργίου τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κατσιμίγα με τον οποίο είχαμε τηλεφωνική συνομιλία.: «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν έχουμε πρωτοκολλήσει τέτοιο έγγραφο που ισχυρίζεται ότι μας έστειλε το ΠΑΚΟΕ. Καθημερινά πρωτοκολλούμε κάθε τι που παραλαμβάνουμε είτε έγγραφο είτε mail έως και τις πιο απίστευτες καταγγελίες. Τα εκτυπώνουμε και τα πρωτοκολλούμε. Και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση βέβαια «να ξεχάσουμε στο συρτάρι» όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ και να μη διερευνήσουμε ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη Δημόσια Υγεία. Το ίδιο με διαβεβαίωσε και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας κ. Γεωργίου. Δεν γνωρίζω ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν όλα αυτά αλλά δεν μπορεί ο καθένας που λέει ότι στέλνει ένα χαρτί να το παίζει αυτόκλητος εισαγγελέας. Έχουν γίνει 60 δειγματοληψίες το 2013 σε πιστοποιημένα εργαστήρια και δεν βρέθηκε τίποτε. Νομίζετε ότι αν είχαμε τέτοια αποτελέσματα δεν θα λαμβάναμε μέτρα; Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με θέματα δημόσια υγείας», δήλωσε ο κ. Κατσιμίγας φανερά ενοχλημένος από τους ισχυρισμούς του κ. Χριστοδουλάκη.
 
Το Ιούνιο του 2013 πήρε 4 δείγματα και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ξάνθης από Ξάνθη και Κιμμέρια
Το «Ε» απευθύνθηκε και στον προϊστάμενο Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Λάμπρο Τσούργιαννη ο οποίος επίσης δήλωσε άγνοια σ’ ότι αφορά την έκθεση του ΠΑΚΟΕ, είπε όμως κάτι πολύ σημαντικό. Ότι την ίδια περίοδο δηλαδή τον Ιούνιο του 2013 είχε κάνει έλεγχο με 4 δείγματα (3 από σημεία της πόλης και 1 από τα Κιμμέρια) και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και η εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στην Αλεξανδρούπολη έδειξε ότι υπήρξε μηδενικό μικροβιακό φορτίο. Συνολικά δε ανέφερε ότι το 2013 από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας πάρθηκαν 60 δείγματα από τα δίκτυα ύδρευσης και του Παραδείσου και των γεωτρήσεων του Δροσερού και δεν εντοπίστηκε πουθενά πρόβλημα.
 
Νομικό «ξέπλυμα» από τη ΔΕΥΑΞ
«Βρώμικο νερό» όμως έπεσε από το ΠΑΚΟΕ και στα «μούτρα» της ΔΕΥΑΞ και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Μανώλης Τσέπελης για να τα «ξεπλύνει» έστειλε εξώδικο στο ΠΑΚΟΕ με το οποίο ζητά την έκθεση, τις τοποθεσίες από όπου ελήφθησαν τα δείγματα και το χρόνο που πραγματοποιήθηκαν οι δειγματοληψίες, προκειμένου να ελέγξει την εγκυρότητα, και εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος της ΔΕΥΑΞ.
 
Γιατί κ. Χριστοδουλάκη δεν μιλήσατε τον Ιούνιο;
Γύρω από το θέμα όμως έχει αναπτυχθεί μπόλικη πολιτική σπέκουλα εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Εγείρονται όμως και πολλά ερωτηματικά που αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ. Όπως: Γιατί το ΠΑΚΟΕ περιορίστηκε μόνο στη περιφέρεια να στείλει την έκθεσή του και όχι στην ΔΕΥΑΞ που την αφορά άμεσα; Λυπήθηκαν ένα email; Και γιατί δεν βγήκε τότε ο κ. Χριστουδουλάκης να ενημερώσει τους πολίτες της Ξάνθης – αφού πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και περίμενε να το κάνει τώρα, 9 μήνες μετά (και λίγο πριν τις εκλογές); Μήπως γιατί τώρα βολεύει σε κάποιους; Και τέλος γιατί οι πολίτες της Ξάνθης να εμπιστευτούν περισσότερο τις αναλύσεις μιας ιδιωτικής ΜΚΟ και όχι πέντε κρατικών φορέων;
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…