Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι γιατροί «πετάνε» το «άρρωστο καπέλο» τους

Οι γιατροί «πετάνε» το «άρρωστο καπέλο» τους

0
farmaka-empros

Απόφαση του ΣτΕ καταργεί το «πλαφόν» στη συνταγογράφηση, μετά από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου

 

Αναστέλλεται ο περιορισμός στη συνταγογράφηση φαρμάκων μέχρι το φθινόπωρο

 
 
Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣΤΕ δικαίωσε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος αιτήθηκε την άρση του μηνιαίου «πλαφόν» στη συνταγογράφηση, καθώς αναγνώρισε την θέση των γιατρών ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας των ασθενών και σε υποβιβασμό του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας. Έτσι, το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι πρέπει να ανασταλεί το όριο της συνταγογράφησης, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση της ολομέλειας ΣτΕ που αναμένεται το νωρίτερο το φθινόπωρο, αφού η σχετική προσφυγή του ΙΣΑ θα εκδικαστεί στις 6 Ιουνίου 2014. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αναστολών έκρινε αναγκαίο το «πάγωμα» του «πλαφόν», σταθμίζοντας ανάμεσα σε δύο λόγους δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή μεταξύ της ανάγκης για μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας.
 
Δ. Αδαμίδης: «Και δικαστικώς φάνηκε ότι είχαμε δίκαιο»
Ευχαριστημένος με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας ΣΤΕ είναι και ο Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών και Κέντρων Υγείας κ. Δημήτρης Αδαμίδης ο οποίος δήλωσε ότι «και δικαστικώς φάνηκε ότι είχαμε δίκαιο». Να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Ε» ο κ. Αδαμίδης είχε σημειώσει ότι το πλαφόν είχε οριστεί με έναν αυθαίρετο τρόπο, ο οποίος δεν είχε καμία επιστημονική βάση και ευνοούσε τους «σπάταλους» γιατρούς. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «έμμεσο και πονηρό τρόπο» μείωνε την φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνει το κόστος για τον ασφαλισμένο, εξηγώντας πως «αν ένας άρρωστος πάει σε κάποιο γιατρό να του γράψει τα φάρμακα και αυτός έχει φτάσει στο όριο του πλαφόν του ή θα πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος των φαρμάκων του –χάνοντας ουσιαστικά την ασφάλιση του- ή να επισκεφτεί ένα άλλο γιατρό με την ελπίδα να έχει περιθώριο να του τα γράψει. Βέβαια, υπάρχουν ειδικότητες, όπως αυτή του αλλεργιολόγου, που είναι ένας με δυο γιατρούς σε κάποιες πόλεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα φτάσουν πολύ γρήγορα στο πλαφόν τους και θα αναγκαστεί ο ασφαλισμένος να βγει εκτός των ορίων της πόλης του».
 
Υποχρέωση των γιατρών να γράφουν τη δραστική ουσία και όχι το φαρμακευτικό σκεύασμα
Παρά την αναστολή του «πλαφόν», η Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι γιατροί εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί να χορηγούν το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για να προωθηθούν τα γενόσημα, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα χρήσης (κάτω από 20%), με στόχο την επιδίωξη του κράτους για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Με τον περιορισμό της σπατάλης συμφωνεί και ο κ. Αδαμίδης, αρκεί, όπως σημειώνει ο ίδιος να γίνει με επιστημονικό τρόπο βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα προτείνουν κάποια φάρμακα ανάλογα με την ασθένεια και το ιστορικό του κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει αλλεργία στο γάλα αρχικά του συνίσταται ένα γάλα τύπου Α και αν αυτό αποτύχει μέσα σε διάστημα 2 μηνών, τότε προχωρά ο γιατρός σε ένα πιο ακριβό» είχε σημειώσει ο ίδιος κατά το παρελθόν.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…