Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Πήρε… απουσία το ξανθιώτικο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Πήρε… απουσία το ξανθιώτικο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

0
diakopi

Χωρίς εκπρόσωπο φέτος η Ξάνθη στο κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού

 

Στην κατάκτηση του τροπαίου είχε φτάσει η Ασπίδα Ξάνθης τη σεζόν 1991-1992

 
Χωρίς ξανθιώτικη εκπροσώπηση θα διεξαχθεί για 1η φορά στην ιστορία ο θεσμός του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα χθες από την ΕΠΟ. Στην παραπάνω διοργάνωση παίρνουν μέρος οι κυπελλούχοι κάθε ποδοσφαιρικής Ένωσης και μέσω νοκ – άουτ αγώνων φτάνουν στον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος που διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα.
 
«Οικονομικοί οι λόγοι»
 Την ερχόμενη Τετάρτη (19/03) θα διεξαχθούν οι επαναληπτικοί αγώνες της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης. Αναγέννηση Θαλασσιάς – Αστέρας Μαγικού (1-1 το πρώτο ματς στο Μαγικό) και Π. Μελάς Κουτσού – Ερμής Μάνδρας (2-3 το πρώτο ματς στη Μάνδρα), με τις ομάδες που θα προκριθούν να δίνουν ραντεβού για τον τελικό, μετά όμως θα μπει… φρένο. Κι αυτό γιατί όποιος κι αν είναι ο κυπελλούχος Ξάνθης, δεν θα συνεχίσει στη διοργάνωση.
«Οι τέσσερις ομάδες του Νομού μας που έφτασαν στα ημιτελικά είχαν επισημάνει εκ των προτέρων ότι δεν θα δηλώσουν συμμετοχή για να συνεχίσουν – εφ’ όσον κατακτούσαν το κύπελλο Ξάνθης – στη διοργάνωση του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος. Οι λόγοι προφανώς είναι οικονομικοί», τόνισε στο «Ε» ο κ. Φώτης Τσατράλης, μέλος της επιτροπής κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης. «Ως Ένωση δεν επιθυμούσαμε κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο. Το θετικό της εξέλιξης είναι ότι δεν χρειάστηκε να πιέσουμε τις ομάδες και να ¨στριμώξουμε¨ τις ημερομηνίες των αγώνων κυπέλλου κι έτσι είμαστε σε συνεννόηση με τα σωματεία για να ορίσουμε ημερομηνίες που να βολεύουν και τους τέσσερις διεκδικητές», συμπλήρωσε.
Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος η συμμετοχή στο θεσμό ήταν υποχρεωτική για όλους τους κυπελλούχους των κατά τόπους ΕΠΣ, όμως από πέρσι η ΕΠΟ αναλογιζόμενη τις οικονομικές δυσκολίες έκανε προαιρετική τη συμμετοχή κι έτσι – εκτός από τον φετινό κυπελλούχο Ξάνθης – αναμένεται να σημειωθούν κι άλλες «ηχηρές» απουσίες.
 
Η Ασπίδα… κυπελλούχος Ελλάδος!
 Τι κοινό μπορεί να έχουν ομάδες όπως η Βέροια, ο Εργοτέλης, η Νίκη Βόλου, ο Θρασύβουλος κ.α. με την Ασπίδα Ξάνθης; Οι παραπάνω σύλλογοι μαζί με διάφορους ακόμη απ’ όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει τουλάχιστον μία φορά στην κατάκτηση του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος, σε έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1971 και συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας (μόνο δύο χρονιές δεν διεξήχθη η διοργάνωση).
Ο θεσμός σε γενικές γραμμές έχει αρκετή επιτυχία, αφού δίνει την ευκαιρία στα μικρά σωματεία να διακριθούν σε μια πανελλήνια διοργάνωση. Συνολικά 39 ερασιτεχνικά σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα έχουν κατακτήσει το τρόπαιο κι έχουν γραφτεί στη «χρυσή βίβλο» της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Τη σεζόν 1991-1992 η Ασπίδα Ξάνθης, αφού πρώτα νίκησε στον τελικό του κυπέλλου Ξάνθης τον «Άτλα» Σελίνου με σκορ 6-1, συνέχισε στο θεσμό και σημείωσε μία εκπληκτική πορεία που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό που έγινε στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στον τελικό η ξανθιώτικη ομάδα είχε νικήσει τον ΑΟ Κέρκυρας 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση είχαν λήξει χωρίς σκορ (0-0).
Για την ιστορία, στην 11άδα του τελικού της σεζόν 1991-92 είχαν ξεκινήσει οι Μαλαδένης Αλ., Μαμαλίγκατζης, Δρίγκας, Κουμουλίδης Παν., Λαμπερνάκης, Κουτρουλός Απ., Κουτσογιάννης, Μελισσόπουλος, Παλπάνης, Ευθυμιάδης, Πιστικός.
Στην τεχνική ηγεσία ήταν ο Ξανθιώτης προπονητής Παναγιώτης Καμαράκης, ο οποίος έκανε σε νεανική ηλικία τότε (33 ετών) τα πρώτα του βήματα στην προπονητική τα οποία συνδύασε με το σημαντικό αυτό επίτευγμα.
 
Π. Κουμουλίδης: «Ήταν ένα ¨ταξίδι¨ που ολοκληρώθηκε με τον πιο ευχάριστο τρόπο»
 Ο Παναγιώτης Κουμουλίδης ήταν ανάμεσα στους παίκτες της Ασπίδας που κατέκτησε το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος. Ο ίδιος μίλησε στο «Ε» για την πορεία και την ομάδα του «τότε»: «Ήταν μία φανταστική εμπειρία. Ένα ¨ταξίδι¨ που ολοκληρώθηκε με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη όταν σηκώναμε το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος», δηλώνει ο Π. Κουμουλίδης αναπολώντας.
Για το πόσο δύσκολο ήταν να φτάσουν το 1991-92 στην κατάκτηση του κυπέλλου ερ. Ελλάδος ο δυναμικός αμυντικός αποκαλύπτει:
Π.Κ.: «Ήταν πολύ δύσκολο γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες που είχαν αναδειχθεί πρωταθλήτριες στους ομίλους τους στη Δ’ Εθνική και την επόμενη σεζόν επρόκειτο να παίξουν στη Γ’. Μεταξύ άλλων στο θεσμό αντιμετωπίσαμε τον Όλυμπο, τον Λαγκαδά, τον Αιολικό Μυτιλήνης (σ.σ. η ομάδα της Λέσβου είναι μία από τις τρεις ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές) που ήταν δυνατοί αντίπαλοι. Εμείς όμως είχαμε ένα φοβερό «δέσιμο» μεταξύ μας και φυσικά πολύ καλή ομάδα με παίκτες που έκαναν τη διαφορά κι έτσι επάξια φτάσαμε στην κατάκτηση. Μεταξύ άλλων είχαμε τον Μελισσόπουλο που δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας εν ζωή, τον τωρινό προπονητή τερματοφυλάκων της Skoda Ξάνθη Αλέκο Μαλαδένη κάτω από τα δοκάρια κ.α. Απ’ όλους μας υπήρχε πάθος, θέληση και όσο προχωρούσαμε στο θεσμό αυξάνονταν η πίστη ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε το κύπελλο, όπως και έγινε».
Για το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος δεν θα συμμετέχει ο κυπελλούχος ΕΠΣ Ξάνθης στη διοργάνωση ο Π. Κουμουλίδης τονίζει:
Π.Κ.: «Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο γεγονός όμως υπάρχουν οι οικονομικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν στις ξανθιώτικες ερασιτεχνικές ομάδες να κάνουν αυτό το – έστω και μικρό – οικονομικό «άνοιγμα». Η αρνητική προέκταση του να μην πάρουν μέρος τα ξανθιώτικα σωματεία στο θεσμό δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι χάνουν την ευκαιρία για μία καλή πορεία, αλλά με τους νεαρούς παίκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να δείξουν το ταλέντο τους και σε άλλες περιοχές, εφ’ όσον συνέχιζαν οι ομάδες τους στο θεσμό».
Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη σεζόν οι ξανθιώτικες ερασιτεχνικές ομάδες που θα στοχεύουν στο κύπελλο Ξάνθης θα δουν πιο «ζεστά» το θέμα και θα δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους παίκτες τους για διάκριση.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…