Σχόλια 13/3/2014

0
pagkalos
Το ποτάμι τελικά ξέβρασε παλιές απόψεις, προτάσεις και θέσεις


 
 
Μείωση γεννήσεων
 Κατά το παρελθόν η Ξάνθη, δήμος και Περιφέρεια, διατηρούσε μια σταθερή ανοδική πορεία στις γεννήσεις. Δηλαδή, παρουσίαζε αύξηση πληθυσμιακή. Η οποία βέβαια προερχόταν στο μεγαλύτερο ποσοστό της από τους μειονοτικούς κατοίκους του νομού.
Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε μείωση κατά 30% των γεννήσεων τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο επίπεδο του Δήμου Ξάνθης για τον οποίο και υπάρχουν στοιχεία.
Υπογεννητικότητα λοιπόν και στην Ξάνθη. Πράγμα που γίνεται αντιληπτό από τα νέα παιδιά ανά οικογένεια. Ένα ή δύο το πολύ είναι το συνηθισμένο νούμερο. Νούμερα όπως παλιά τριών και τεσσάρων παιδιών σε οικογένειες, σπάνια συναντούμε. Εξαιρούμε το Δροσερό διότι εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι γεννήσεις εξυπηρετούν άλλη σκοπιμότητα.
«Ε»


 
Ο Πάγκαλος της εξουσίας
 Μερικοί άνθρωποι που στην περίοδο της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ βρέθηκα σε θέσεις εξουσίας για αρκετά χρόνια, νομίζουν οι αφελείς ότι εσαεί και παντοτινά πως πρέπει να είναι επάνω, να διοικούν, να έχουν εξουσία, να τα κονομάνε.
Ένας από αυτούς, ο πονηρός Αρβανίτης, ο πολύς Πάγκαλος. Ο οποίος επειδή βρέθηκε εκτός εξουσίας, τα έχει βάλει με το ΠΑΣΟΚ, τον Βενιζέλο, όλους! Και θεωρεί πως φταίνε οι άλλοι κι όχι αυτός βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει με όλους αυτούς που είναι συνηθισμένοι επιβάτες της όποιας εξουσίας.
Οι ερίφηδες θεωρούν τον εαυτούλη τους αναντικατάστατο, ξεχνώντας πως τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από δαύτους. Είναι ένα κλασικό νεοελληνικό φαινόμενο έπαρσης πολιτικών που αντί να κάνουν στην άκρη, συνεχίζουν να επιζητούν εξουσία και ρόλους και όταν ακόμη δεν είναι εκλεγμένοι. Θεωρούν προφανώς παντογνώστες τους εαυτούς τους και ικανούς για προσφορά…
Είναι προφανές ότι τους λείπει το γνώθι σ’ αυτόν.
«Ε»


 
Το τηγάνι
 Ένα νέο ουζερί πρόκειται να ξεκινήσει εντός των ημερών τη λειτουργία του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το τηγάνι».
Η νέα προσπάθεια γίνεται από νέους επαγγελματίες και ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές διότι υπάρχει μεράκι, διάθεση και εμπειρία. Θα προσφέρονται πολλές ποικιλίες μεζέδων για όλα τα γούστα, κυρίως δε τσιπουρομεζέδες για τους μερακλήδες του είδους.
«Το τηγάνι» θα βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου 34, κατεβαίνοντας τον δρόμο αριστερά, δίπλα στο ψαράδικο και θα λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ.
«Ε»


 
Συνεχίζουν
 Παρασκευή και Δευτέρα θα συνεχίσουν να είναι κλειστά τα Φαρμακεία όλης της χώρας. Έτσι δρομολογήθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που αφορμή –κυρίως –είναι τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).
Είναι γεγονός ότι οι Φαρμακοποιοί βρίσκονται σε πίεση εκ μέρους των τροϊκανών και δύσκολα θ’ αντέξουν.
«Ε»


 
Αισιοδοξία!
 Ο χθεσινός ωραίος καιρός γέμισε όλους αισιοδοξία ότι ο Μάρτιος θα ολοκληρωθεί σε επίπεδο Ανοιξιάτικο. Θεμιτό θα πουν οι πολλοί και θα’ χουν δίκιο, διότι στην άνοιξη βρισκόμαστε και όλοι θέλουμε να την χαρούμε έτσι όπως τα βιβλία και οι διηγήσεις μας έχουν μεταφέρει.
Ωραίος καιρός, ανθισμένα δέντρα, πράσινο παντού, μυρωδιές και τέτοια. Ας αισιοδοξούμε λοιπόν για τα όμορφα που είναι μπροστά μας.
«Ε»


 
Το ποτάμι
 Μετά από τις έντονες επικρίσεις για ίδρυση πολιτικής κίνησης χωρίς πολιτικές θέσεις που δέχτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανακοίνωσε την Τρίτη τις πολιτικές του θέσεις του ποταμιού στα σοβαρά θέματα της χώρας.
Ενδεικτικά, για τα οικονομικά θέματα το Ποτάμι ζητάει ό,τι και τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. Δεν αναφέρει καθαρά «κούρεμα», αλλά διαπραγμάτευση του χρέους, δηλαδή κούρεμα. Για το Μνημόνιο αφήνει να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στο 1ο Μνημόνιο ήταν «βιαστική και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν κάποιες ιδιαιτερότητες». Για να φύγουμε από τα Μνημόνια, Το Ποτάμι προτείνει κάτι που φαντάζει πολύ μακρινό: να γίνει η ελληνική οικονομία παραγωγική και να συγκλίνει με την ευρωζώνη και μετά βλέπουμε.
Για την ανεργία ως πραγματική λύση θεωρείται να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας. Κάνει μια φιλελεύθερη και αναπτυξιακή πρόταση, να δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν και μία «αριστερή» πρόταση, να χορηγείται το επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια ώσπου η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.
Λίγο απ’ τ’ αριστερά, λίγο απ’ τα δεξιά κι όποιον πάρει το ποτάμι!


 
Απόφαση- «βόμβα» από το ΣτΕ
 Aντισυνταγµατικές και αντίθετες στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας είναι οι διατάξεις των νόµων 4071/12 και 3966/11 που προέβλεψαν (κατά παρέκκλιση από το γενικό σύστηµα εισαγωγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση) τη σύσταση θέσεων που καταλαµβάνονται αποκλειστικά και µόνο από υποψηφίους που είναι µέλη πολύτεκνων οικογενειών, «µπλοκάροντας» την εφαρµογή των ευνοϊκών αυτών ρυθµίσεων.
Η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας µε τρεις αποφάσεις έκρινε ότι οι διατάξεις που ουσιαστικά «πριµοδοτούν» την εισαγωγή µελών πολυτέκνων οικογενειών (γονείς ή παιδιά) στα πανεπιστήµια και ΤΕΙ είναι αντίθετες σε θεµελιώδεις διατάξεις του Συντάγµατος και συνεπώς ανεφάρµοστες, αφού οδηγούν τελικά στον αποκλεισµό άλλων υποψηφίων, µολονότι είχαν καλύτερα αποτελέσµατα στις εξετάσεις.
Το ζήτημα της ποσόστωσης για πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες, άτομα με κοινωνικά προβλήματα και τη μειονότητα της Θράκης έχει προβληματίσει κατά καιρούς, ωστόσο έχει τεκμηριωθεί η ανάγκη ύπαρξης της κάθε μια από τις κατηγορίες. Μία τέτοια απόφαση τώρα προκαλεί εύλογα ανασφάλεια στους υποψηφίους των πανελλαδικών του Μαΐου, ενώ δημιουργεί ερωτήματα και για την τύχη των άλλων κατηγοριών, πράγμα που για τη δική μας περιοχή έχει εξαιρετικά μεγάλη κοινωνική και πολιτική σημασία.
Ε.Δ.


 
Οι κύριοι Δουλγκέρ και Χατζηγκενέ
 Ήταν κάποτε στον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εκλέχθηκαν νομαρχιακοί σύμβουλοι με τον Φώτη Καραλίδη. Ο λόγος για τους κυρίους Τζελαϊντήν Δουλγκέρ – Χατζηγκενέ Ιρφάν που δεν παρέλειπαν να φωτογραφίζονται με τον Γιώργο Παπανδρέου σε κάθε ευκαιρία. Μετά το κλίμα στράβωσε και στο παρά πέντε αρνήθηκαν να μπουν στο ψηφοδέλτιο του Άρη Γιαννακίδη στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα επέλεξαν ν’ αλλάξουν χρώμα και κόμμα και βλέπουμε τον κ. Δουλγκέρ στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Τσιτιρίδη και τον Χατζηγκενέ Ιρφάν στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παυλίδη στον οποίο ήταν αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο (αν και δεν μίλησε ποτέ!).
– Βρε πως αλλάζουν οι καιροί αλλά και οι ιδεολογίες κάποιων
Μ.Ξ.


 
Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!
Πιστοί στο εν λόγω σύνθημα φαίνεται να παραμένουν τα μέλη του ΠΑΜΕ Ξάνθης, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε. Έτσι, για άλλη μια φορά στήσανε την δική τους απεργία στην πλατεία Ελευθερίας, αντί να συμμετέχουν σε αυτή της ΑΔΕΔΥ. Το αποτέλεσμα; Να φαίνονται δύο αποτυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τι φοβούνται τα μέλη του ΠΑΜΕ; Μην τυχόν και πετύχει η απεργία και επωμιστεί άλλος την δόξα;
Γ.Τ.


 
«Rise up» για την Ελλάδα
Για ακόμη μια χρονιά η Ελλάδα θα λάβει μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μουσικής «Eurovision». Έτσι, την Τρίτη το βράδυ διεξήχθη ο ελληνικός τελικός, κατά τον οποίο διαγωνίστηκαν τα τέσσερα υποψήφια κομμάτια. Η Κρυσταλλία, οι Freaky Fortune με τον Riskykidd, ο Κώστας Μαρτάκης και ο Mark Angelo με την Josephine έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να κερδίσουν το εισιτήριο για την Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Μάιο, όπου θα διεξαχθεί φέτος ο διαγωνισμός. Νικητές της βραδιάς κηρύχτηκαν οι Freaky Fortune και ο Riskykidd, οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό με το τραγούδι τους «Rise up», επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις όλων αυτών των ημερών.
Γ.Τ.


 
Η ντροπή αυτής της πόλης
 Ντροπή και τραγελαφικές καταστάσεις δυστυχώς με θύματα περιλαμβάνει η ατολμία και αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα διέπει την επιχειρηματικότητα, την κυκλοφορία και την ανάδειξη εν τέλει του παραδοσιακού οικισμού. Έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα πάρα πολλές φορές, αλλά ελπίζουμε η σημερινή διοίκηση του δήμου να μη στοιχιματίζει στο να βαρεθούμε εμείς με αυτή την υπόθεση.
Φαίνεται ότι και η φετινή χρονιά ελέω εκλογών πηγαίνει χαμένη, αλλά ας ελπίσουμε να ακούσουμε μερικές προτάσεις για την Παλιά Πόλη και για το πώς προβλέπει να προσεγγίσει το… -κατά τα άλλα- στολίδι της η νέα δημοτική αρχή.
Ε.Δ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…