Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νοικιάζουν σπίτια …χωρίς ενοίκιο!

Νοικιάζουν σπίτια …χωρίς ενοίκιο!

0
akinito-web
 

 Για να γλυτώσουν απ’ τους φόρους – Άτυπες συμφωνίες ιδιοκτήτη – μισθωτή και στην Ξάνθη

 
Χιλιάδες τα αδιάθετα διαμερίσματα. Μείωση 30 – 40% στην εμπορική τιμή όμως σε μηδενικά ποσοστά κυμαίνεται η ζήτηση
 
 
 
Ποιος θα το πίστευε ότι θα’ ρχονταν μέρα…να νοικιάζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων …δωρεάν ακίνητά τους αρκεί ν’ αναλάβει ο ενοικιαστής να πληρώνει τον φόρο ακινήτων , το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ και τους λογαριασμούς (κοινόχρηστα, ρεύμα , νερό κ.λ.π.). Σημεία των καιρών και νέα… ήθη που έχει φέρει στην κτηματαγορά η κρίση!
 
Έπεσε το κεραμίδι πάνω στο κεφάλι του…
Αδιανόητο και πέραν κάθε φαντασίας θα φαινόταν σε κάποιον αυτό ως φαινόμενο στην προ 2008 εποχή οπότε και ήταν στην άνθησή της η κτηματαγορά και στα «ντουζένια» της η οικοδομική δραστηριότητα πανελλαδικά και στην πόλη μας. Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων που οι τράπεζες έδιναν τα στεγαστικά με τη σέσουλα, οι έλληνες ζούσαν στο «συννεφάκι» της ευημερίας και του νεοπλουτισμού και η ανάπτυξη απεικονιζόταν με τον αριθμό των οικοδομών που ανεγείρονταν. Ήταν η εποχή που όλη η πόλη ήταν ένα εργοτάξιο το τετραγωνικό είχε φτάσει να πουλιέται στα 1.500 ευρώ ενώ το ενοίκιο στα 2άρια ξεπερνούσε τα 300 ευρώ και ο έλληνας είχε φτάσει κοντά στην εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου του (μεταπολεμικά)… «να βάλει ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του». Μόνο που τώρα αυτό «το κεραμίδι έχει πέσει πάνω το κεφάλι του»!
 
Πάρε κόσμε δωρεάν σπίτι (αρκεί να γλυτώσω απ’ το χαράτσι!)
Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα καθότι σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό από τα 12 ενοίκια που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, αν αφαιρέσει φόρους, χαράτσια, έξοδα συντήρησης κ.λπ. θα του μείνουν το πολύ τρία ενοίκια μέσα!
Έτσι ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καταφεύγουν στην λογική «πάρε κόσμε δωρεάν σπίτι (αρκεί να γλυτώσω απ’ το χαράτσι!). Μια τάση του καταγράφεται και στην Ξάνθη ως «άτυπη» συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή όπως μας επιβεβαιώνει ο κτηματομεσίτη κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει τα εξής: ενοικιαστής είτε θα πληρώνει λίγα χρήματα (300 – 500 ευρώ ετησίως) είτε και καθόλου αρκεί να αναλάβει να πληρώσει τα έξοδα του ακινήτου. Δηλαδή να καλύπτει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τα χαρτόσημα για την ενοικίαση ή ακόμη και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, το κόστος για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού το οποίο είναι υποχρεωτικό σε κάθε νέα μίσθωση του ακινήτου για ένα μέσο ακίνητο μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ.
 
Κερδισμένοι και οι δύο…
Η συμφωνία αυτή, φυσικά, δε μπορεί να αποτυπωθεί σε επίσημα έγγραφα, αλλά πρόκειται για ένα άτυπο «συμβόλαιο» μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή οι οποίοι είναι και οι δύο κερδισμένοι. Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από ενοίκια, επομένως, φορολογούνται και λιγότερο. Επίσης, γλιτώνουν τα διάφορα χαράτσια που βαρύνουν το ακίνητό τους ενώ στις περιπτώσεις που αυτό βρίσκεται σε υποβαθμισμένες περιοχές, εξασφαλίζουν τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου καταστήματα ή διαμερίσματα έχουν καταληφθεί από αγνώστους ή έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να καταβάλει μεγάλα ποσά για την ανακατασκευή του, αν και αυτό μπορεί να μείνει και πάλι ξενοίκιαστο για χρόνια.
Επίσης, ο ιδιοκτήτης εξασφαλίζει στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μικρό εισόδημα σχεδόν… αφορολόγητο και δεν έχει να αντιμετωπίσει «φέσια» σε ενοίκια και κοινόχρηστα τα οποία μπορούν να είναι πολλών μηνών και να επιβαρυνθούν και με δικηγορικά – δικαστικά έξοδα.
Από την πλευρά του ο ενοικιαστής, είτε είναι επαγγελματίας είτε μισθώνει κάποια κατοικία, εξασφαλίζει φθηνή στέγη και σε αρκετές περιπτώσεις και… δωρεάν αρκεί να πληρώνει κάποιους λογαριασμούς
 
Ν. Χατζηνικολάου Κτηματομεσίτης: «Θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια μας για ένα κομμάτι ψωμί…»
Το «δαιμόνιο» του Έλληνα …βρήκε την άκρη αντιδρώντας μ’ αυτό τον τρόπο στην βάναυση επίθεση που δέχεται η ιδιοκτησία του από την πολιτική του Μνημονίου και την τρόικας: «Η φιλοσοφία του έλληνα ήταν πάντα να αποκτήσει ένα σπίτι…Το απέκτησε και τώρα η τρόικα και οι Γερμανοί που μας κυβερνούν πάνε να του το πάρουν και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί! Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός δεν έχει σπίτι, το νοικιάζει από τις τράπεζες ή από το κράτος. Αυτό πάνε να κάνουν κι εδώ…Υπερφορολογούν τα ακίνητα ώστε ο μέσος έλληνας να αδυνατεί να πληρώσει, οι τράπεζες αρχίζουν του πλειστηριασμούς και μετά οι Γερμανοί αγοράζουν τις τράπεζες και μέσω Real estate διαχειρίζονται την ιδιοκτησία των ελλήνων. Θα μας φτάσουν στο σημείο να χαρίζουμε αυτά που αποκτήσαμε με κόπο για να μην πληρώσουμε τα χρέη που μας έχουν δημιουργήσει τα ακίνητα από τους φόρους που επέβαλαν. Αυτό είναι το σχέδιό τους», επισημαίνει κ. Χατζηνικολάου, περιγράφοντας ένα εφιαλτικό όμως (αλίμονο) τόσο ρεαλιστικό σενάριο!
 
«Νεκρή ζώνη» …
Κι αν αναρωτηθεί κανείς ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα στην Ξάνθη, τα στοιχεία είναι τα εξής: 1) Σ’ όλη την πόλη κατασκευάζονται 1 – 2 οικοδομές και αυτές ιδιόκτητες. Να σημειώσουμε ότι σ’ όλο το 2012 βγήκαν μόνο 12 οικοδομικές άδειες για όλο το νομό – σύμφωνα με στοιχεία από την Πολεοδομία Ξάνθης, ενώ στα συμβολαιογραφικά γραφεία της πόλης έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι συμβολαιακές πράξεις. Εξ’ αυτού – σύμφωνα με πληροφορίες – πολλοί συμβολαιογράφοι έχουν απολύσει προσωπικό που απασχολούσαν: «Γίνονται μόνο μερεμέτια και μικροεπισκευές. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι οικοδομική έκρηξη που σημειώθηκε από το ‘90 και μετά ήταν υπερβολική και δεν ανταποκρίνονται σε στοιχεία πραγματικής οικονομίας. Για να ανακάμψει η κτηματαγορά πρέπει να δημιουργηθούν νέες ανάγκες από νέους που έχουν αποκτήσει την οικονομική ευμάρεια για να αγοράσουν. Κι αυτό θα γίνει μετά από 10 χρόνια…Αυτό όμως που ζήσαμε δεν θα το ξαναζήσουμε σαν κλάδος», αναφέρει ο μηχανικός εργολάβος Δημήτρης Βορίδης
 
Χρυσές ευκαιρίες όμως …σχεδόν μηδενική η ζήτηση
2)Σε χιλιάδες μετριούνται τα αδιάθετα διαμερίσματα και η ζήτηση κυμαίνεται σε μηδενικά ποσοστά είτε για αγορά είτε για μίσθωση. Αυτό έχει επιφέρει «καθίζηση» των τιμών σε ποσοστά του 30 – 40%. Για παράδειγμα ένα νέο διαμέρισμα το 2007 πωλούνται ,με 1.500 τ.μ. το ίδιο διαμέρισμα (δεν υπάρχουν νεότερα) πωλείται με 1.100 το τ. μ. αλλά και ακόμη χαμηλότερα. Δεν είναι λίγοι οι εργολάβοι που είναι διατιθεμένοι να τα «σκοτώσουν» κυριολεκτικά τα αδιάθετά διαμερίσματά τους για να ξεφορτωθούν και το χαράτσι αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή: «Είναι σίγουρα ιδανική εποχή για αγορά ακινήτων καθώς υπάρχει υπερπροσφορά και μικρή ζήτηση οπότε έχουν πέσει οι τιμές. Οι εμπορικές τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες από την αντικειμενική αξία των ακινήτων ωστόσο δεν υπάρχει ρευστότητα. Θεωρώ ότι η κτηματαγορά μπήκε πρώτη στην κρίση και θα είναι η τελευταία που θα πάρει ανάπτυξη…», καταλήγει ο κ. Χατζηνικολάου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…