Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χριστούγεννα με την …μάνικα για τους Πυροσβέστες της Ξάνθης!

Χριστούγεννα με την …μάνικα για τους Πυροσβέστες της Ξάνθης!

0
fotia 2-web
 

Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Δέκαρχο και σε αποθήκη στο Κατράμιο – Πήραν φωτιά 3 τζάκια και ένας κάδος

 

Την ώρα που «καίει» η αιθαλομίχλη καμιά δημόσια υπηρεσία δεν κάνει όμως μετρήσεις ρύπων στην Ξάνθη – Το ΔΠΘ αλλά θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μετά 6 μήνες!

 
 
«Φλογισμένα» Χριστούγεννα έζησαν φέτος οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης καθώς μέσα σε δυο μέρες, Παραμονή και Ανήμερα Χριστουγέννων είχαν κλήσεις και επενέβησαν για κατάσβεση σε 6 περιστατικά πυρκαγιών!
 
Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Δέκαρχο και σε αποθήκη στο Κατράμιο
Ειδικότερα την Παραμονή, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, πήρε φωτιά μια ισόγεια μονοκατοικία στο Δέκαρχο του Δ. Τοπείρου. Στο σπίτι αυτό διαμένουν 2 οικογένειες συνολικά 9 άτομα όμως εγκαίρως το εγκατέλειψαν αποτρέποντας έτσι τα ενδεχόμενο τραυματισμού τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βιομηχανικής Περιοχής Ξάνθης (Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Ξ.), ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά και μετέβη στις 22:30 μμ. με 3 οχήματα και 7 άνδρες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης με 2 άνδρες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε όλος ο εσωτερικός χώρος με την οικοσκευή, τα έπιπλα και τα ρούχα ενώ κατέρρευσε και η σκεπή. Όπως ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθη κ. Χρήστος Καλογουλίδης η πυρκαγιά προκλήθηκε από ξυλόσομπα πιθανότατα επειδή το μπουρί εφάπτονταν με την ξύλινη σκεπή. Επεσήμανε δε ότι αυτή είναι η πιο συνήθης αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι σειρήνες της Πυροσβεστική ήχησαν και πάλι ανήμερα τα Χριστούγεννα όταν ξέσπασε φωτιά σε μια ετοιμόρροπη αποθήκη για καπνά στο Παλιό Κατράμιο. Σ’ αυτή δεν διέμενε κανείς ενώ διερευνάται τι προκάλεσε την πυρκαγιά.
 
Πήραν φωτιά 3 τζάκια και ένας κάδος
Και σαν να μην έφταναν αυτές οι πυρκαγιές, οι Πυροσβέστες έτρεχαν να σβήσουν φωτιά σε σανίδωμα σπιτιού στην Γενισέα που πήρε από το από το τζάκι που έκαιγε η οικογένεια ενώ …ανέβηκαν σε 2 κεραμοσκεπές σπιτιών στην Ξάνθη για τις καμινάδες όχι για να φέρουν δώρα ως Αγιοβασίληδες αλλά για να τις σβήσουν που πήραν φωτιά από τα τζάκια τους! Τέλος έσβησαν και ένα κάδο στην οδό Χατζησταύρου που πήρε φωτιά από τις στάχτες που πέταξαν κάποιοι όταν καθάρισαν το τζάκι τους! Άλλο ένα σύνηθες φαινόμενο στις εποχές του τζακιού!
 
«Καίει» και η αιθαλομίχλη…
Η επιστροφή στα τζάκια και τις ξυλόσομπες δεν «ανάβει μόνο φωτιές» στην Πυροσβεστική αλλά και στην ατμόσφαιρα όπου «καίει και «τσουρουφλίζει» η ρύπανση από την αιθαλομίχλη που προκαλεί η καύση του ξύλου και όχι τόσο του φυσικού ξύλου αλλά όλων αυτών που ρίχνουν στη φωτιά – και πολλές φορές ότι βρίσκουν μπροστά τους (ξύλα με κόλες και βερνίκια αλλά και βιομάζα κ.λ..π.) – στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν φτηνά. Διάχυτη ήταν η μυρουδιά του καμένου ξύλου στην ατμόσφαιρα τις δύο μέρες των Χριστουγέννων ενώ η πόλη ήταν τυλιγμένη σε μια …αχλύ (βλέπε φωτο) κατάσταση που επιβαρύνθηκε από την αυξημένη υγρασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποια νοικοκυρά αφήσει πλυμένα ρούχα στο μπαλκόνι θα χρειαστεί να τα ξαναπλύνει επειδή απορροφούν όλη αυτή την μυρουδιά
 
Καμιά δημόσια υπηρεσία δεν κάνει όμως μετρήσεις ρύπων στην Ξάνθη – Μόνο το ΔΠΘ αλλά θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μετά 6 μήνες!
Παρότι είναι έντονο το φαινόμενο στην Ξάνθη και ενώ γίνονται καθημερινά μετρήσεις από υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στις περισσότερες πόλεις της χώρας στην Ξάνθη δεν γίνονται μετρήσεις τουλάχιστον από δημόσιο φορέα. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον αρμόδιο του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Χατζησάββα
υπήρχε πριν 20 χρόνια ένας σταθμός μέτρησης για ρύπους όμως τον απέσυρε το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι μόνες μετρήσεις που γίνονται είναι από το Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ που έχει τοποθετήσει και διατηρεί στην Ξάνθη έναν μετρητή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πίσω από το δημοτικό Αμφιθέατρο. Μετρήσεις γίνονται αλλά τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται και η τοπική κοινωνία είναι στο σκοτάδι και του πυκνού πέπλου της αιθαλομίχλης. Το «Ε» απευθύνθηκε επανειλημμένως στον καθηγητή κ. Σπύρο Ραψωμανίκη ο οποίος κρατά εφτασφράγιστο μυστικό τα αποτελέσματα των μετρήσεων και επιφυλάσσεται να τα ανακοινώσει σε αναλυτική έκθεση μετά από 6 μήνες…
Ζήσε Μάη δηλαδή…
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…