Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θα «μετρήσει τα κουκιά του» ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Θα «μετρήσει τα κουκιά του» ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

0
syriza
 

 Ρίχνει στην μάχη τους βουλευτές στις Περιφέρειες – Στο δήμο Ξάνθης θα παλέψει μόνος του…

 

Κάτι ανεξάρτητο …κινείται στο Δ. Αβδήρων και ενδεχομένως να στηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – Προβληματισμός για τον δήμο Τοπείρου

 
 
Ως crash test για τις βουλευτικές εκλογές πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, δίνοντας χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης και για το λόγο αυτό σκοπεύει να επιστρατεύσει πρωτοκλασάτα στελέχη του στις περιφέρειες, στελέχη όπως για παράδειγμα βουλευτές που σηματοδοτούν την παρουσία του κόμματος, προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις του! Σε συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου) αποφασίστηκε να μετατεθεί για τα τέλη Ιανουαρίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα κληθεί να οριστικοποιήσει τόσο τη στρατηγική για τις εκλογές των δημάρχων και περιφερειαρχών όσο και τα ονόματα των υποψηφίων στους δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων.
 
Βουλευτής επικεφαλής στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ
Σε μεγάλες αλλαγές στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας μας προσανατολίζονται στην κεντρική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας επικεφαλής του συνδυασμού δεν θα είναι ο Τάκης Χαρίτος αλλά πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και δη εις εκ των τριών βουλευτών της περιφέρειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει αποκλειστεί ο βουλευτής της Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ επειδή το κόμμα δεν θέλει να δημιουργήσει δυσαρέσκειες στην μειονότητα. Υπενθυμίζουμε ότι οι υπόλοιποι βουλευτές είναι ο βουλευτής Ροδόπης Α. Καραγιουσούφ και ο βουλευτής Δράμας Χ. Καραγιαννίδης. Το συνδυασμό θα πλαισιώσουν επίσης προβεβλημένα στελέχη από τις Νομαρχιακές του κάθε νομού.
 
Στο δήμο Ξάνθης ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει μόνος του…
Αυτό που επίσης έχει αποσαφηνιστεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κατεβεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κεντρικού τύπου πολιτικές συμφωνίες με άλλα κόμματα. Σ’ αυτό το πνεύμα κινείται και ο συνδυασμός για το δήμο Ξάνθης ο οποίος δεν θα συμπορευτεί με τη ΔΗΜΑΡ αφού φαίνεται να έχουν ναυαγήσει οι διαβουλεύσεις. Επικρατεί η άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ είναι «καμένο χαρτί» λόγω της πολιτικής επιλογής της ηγεσίας της να υπογράψει τα μνημόνια και ν’ αποτελέσει το τρίτο μέλος μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Εκτιμούν δε ότι θ’ αποτελέσει «βαρίδιο» για τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις αυτοδιοικητικές του 2010 πήρε μεγαλύτερο ποσοστό στην περιφέρεια που κατέβηκε με αυτόνομο συνδυασμό και μικρότερο στο δήμο Ξάνθης που υποστηρίχθηκε από την ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Νίκου Καλιαμπάκα: «Οι εκλογές στους δήμους έχουν ιδιαιτερότητες ωστόσο δεν μπορείς να κάνεις συμμαχίες με ανθρώπους που ανήκουν σε κόμματα που έχουν υπογράψει τα μνημόνια».
 
Όσον αφορά τον επικεφαλής, οι πληροφορίες λένε ότι έχει προβάδισμα ο Νίκος Ανταμπούφης καθώς του αναγνωρίζεται ότι «τράβηξε καλά τον αραμπά» για δύο τετραετίες ωστόσο υπάρχουν και φωνές που τάσσονται υπέρ της αλλαγής του επικεφαλής!
 
Κάτι …κινείται στο Δ. Αβδήρων
Στο Δήμο Αβδήρων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε επαφή με μια κίνηση που απαρτίζεται από ένα πυρήνα νέων επιστημόνων και οι οποίοι συζητούν την δημιουργία ενός συνδυασμού. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τους παράσχει την πολιτική του στήριξη αν και εφόσον συμφωνήσουν σε θέσεις και αρχές με βάση ένα κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο με σαφείς διαχωρισμούς από τις πολιτικές των μνημονιακών κομμάτων.
 
Προβληματισμός για τον δήμο Τοπείρου
Στο Δήμο Μύκης η κατάσταση είναι ιδιότυπη και ως εκ τούτου τα κόμματα δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όμως για την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης είναι ο δήμος Τοπείρου. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι πολύ μπερδεμένη με τελείως απολιτίκ χαρακτηριστικά. Γι αυτό και προσανατολίζονται να στηρίξουν κάποιο ανεξάρτητο σχήμα…αν σχηματιστεί. Ωστόσο ο Νίκος Καλιαμπάκας θεωρεί υποκριτικό το να δηλώνουν κάποιοι ανεξάρτητοι ενώ: «φυλούσαν κατουρημένες ποδιές για να πάρουν το χρίσμα…Τώρα δηλώνουν ανεξάρτητοι επειδή τα κόμματά τους τα έχουν κάνει μπάχαλο και ντρέπονται να βγουν στην τοπική κοινωνία και να πουν ότι τους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ», δηλώνει στο «Ε».
 
Μετά τις γιορτές θα ανακοινωθούν οι επικεφαλής των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους
Κοντός ψαλμός Αλληλούια καθώς μετά τις γιορτές ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε ανακοινώσεις για τους επικεφαλής των συνδυασμών που θα στηρίζει ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να προετοιμαστούν και να βρουν τα στελέχη εκείνα που θα τους πλαισιώσουν.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…