Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απόσταξη τσίπουρου: Μία μοναδική εμπειρία σε ένα ξεχωριστό τελετουργικό

Απόσταξη τσίπουρου: Μία μοναδική εμπειρία σε ένα ξεχωριστό τελετουργικό

0
tsipouro parea
 

Συνεχίζονται οι «καζανιές» στα παραδοσιακά αποστακτήρια από τους Ξανθιώτες παραγωγούς

 

«Όταν τα γράδα φτάνουν στους ιδανικούς βαθμούς έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα»

 
   tsipouro kazani
 
Το… «βράσιμο» στα καζάνια απόσταξης τσίπουρου στα αποστακτήρια της Ξάνθης συνεχίζεται για τα καλά, με τους «μερακλήδες» παραγωγούς να φροντίζουν μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό!
Έτσι και την περασμένη Κυριακή, στο αποστακτήριο του Στέλιου Τάσσιου που βρίσκεται στην περιοχή των Πηγαδίων, ο κ. Πόλυς Φωτιάδης από τη Λευκόπετρα παρήγαγε το δικό του τσίπουρο, ακολουθώντας ένα τελετουργικό που για τον ίδιο κρατάει περισσότερο από 25 χρόνια!
Η διαδικασία άρχισε το πρωί, με δεκάδες φίλους του γνωστού «Πόντιου» από τη Λευκόπετρα να επισκέπτονται το χώρο και να συμμετέχουν στη μεγάλη παρέα. Τα πρόσωπα στο τραπέζι άλλαζαν συχνά, οι ώρες που χρειάζονταν για τις έξι διπλοβρασμένες «καζανιές» εξάλλου ήταν πολλές με τους τελευταίους να αποχωρούν στις… μεταμεσονύχτιες ώρες. Οι Νεκτάριος, Γιώργος, Γιάννης, Δημήτρης, Χιλμή, οι κυρίες της παρέας, ο Σωκράτης και πολλοί άλλοι, απολαμβάνοντας εδέσματα από τα χέρια του ψήστη και φυσικά – τι άλλο – τσίπουρο διπλής απόσταξης, πέρασαν μία όμορφη βραδιά με έντονο το ποντιακό στοιχείο. Τα ποντιακά είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι, ενώ τα τραγούδια με τη συνοδεία της λύρας του κ. Πόλυ και των υπόλοιπων οργανοπαικτών ξύπνησαν αναμνήσεις, ¨θυμίσματα¨ και ιστορίες από τα παλιά…
 
(Παρ)ακολουθώντας ένα ξεχωριστό τελετουργικό…
 «Δεν παράγω για εμπόριο, αλλά για να ξέρω ότι πίνω το δικό μου ¨καθαρό¨ τσίπουρο, από το οποίο κερνάω και τους καλούς μου φίλους» μας είπε ο κ. Πόλυς. «Έχω δικά μου αμπέλια, διάφορες ποικιλίες, μαζεύω μόνος μου το σταφύλι και το φέρνω στο αποστακτήριο όπου περιμένοντας να πάρουμε το τσίπουρο γλεντάμε με το δικό μας τρόπο» συμπληρώνει.
Από την πλευρά του ο αποσταγματοποιός κ. Στυλιανός Τάσσιος τονίζει: «Λειτουργώ το αποστακτήριο που διαθέτει δύο καζάνια εδώ και πέντε χρόνια. Ήταν ένα επάγγελμα που μου κέντριζε από όταν ήμουν μικρός το ενδιαφέρον και όταν βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες αποφάσισα να το ακολουθήσω. Το ζητούμενο για εμάς είναι να έχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα ώστε να μένουν ικανοποιημένοι όσοι έρχονται για να παράγουν το δικό τους τσίπουρο. Αναζητούμε την ποιότητα και γι’ αυτό το λόγο ακολουθούμε τον πατροπαράδοτο τρόπο απόσταξης με όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον».
Οι «καζανιές» συνεχίζονται λοιπόν και, ειδικότερα τώρα που κρυώνει ο καιρός, η εμπειρία μίας βραδιάς με καλή παρέα σε κάποιο παραδοσιακό αποστακτήριο της περιοχής, παρακολουθώντας το τελετουργικό της απόσταξης είναι μοναδική. Και όταν τα γράδα (μονάδα μέτρησης του οινοπνευματικού βαθμού για το τσίπουρο) φτάσουν στους επιθυμητούς βαθμούς και το «αγιασμένο νερό» αρχίζει να τρέχει έρχεται η ικανοποίηση για όλους, παραγωγούς, αποσταγματοποιούς (καζανάρηδες) και φυσικά αυτούς που το γεύονται…
 
 Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …