Σχόλια 2/12/13

0
Μα ποιος είπε ότι απαγορεύεται το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλους; Σαμαράς και Βενιζέλος το έπραξαν πρώτοι…


 
 
Πνευματική Δημιουργία
 Φτωχή η Ξάνθη σε πνευματικούς ανθρώπους. Μετρημένοι στα δάχτυλα την περίοδο αυτή. Θανάσης Μουσόπουλος, Θωμάς Εξάρχου, Πέτρος Γεωργαντζής, Ελένη Δημητριάδου οι παλιοί και γνωστοί.
Υπάρχουν και νεότεροι αλλά είναι και λίγοι και θα πρέπει να δημιουργήσουν κι άλλο έργο για να καταξιωθούν στη συνείδηση των Ξανθιωτών.
Εκείνο που κάνει εντύπωση πάντως είναι πως από τη μειονότητα εκτός του Αϊντίν Ομέρογλου δεν έχουμε κάποιον άλλο ν’ ασχολείται με το γράψιμο και την εν γένει πνευματική δημιουργία.
Εκτός βέβαια εάν υπάρχουν κάποιοι τους οποίους δεν γνωρίζουμε εμείς και καλό θα ήταν να τους μάθουμε, όπως και το έργο τους.
Συμπέρασμα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις διάφορες έχουμε στην περιοχή μας, πνευματικούς δημιουργούς δεν έχουμε πολλούς.
«Ε»


 
 Αποβιομηχάνιση
 Δυστυχώς, η αποβιομηχάνιση του νομού συνεχίζεται. Και η συνέχεια αυτή σταματημό δεν έχει και πού θα σταματήσει να δούμε.
Προς το κλείσιμο οδηγείται και η γνωστή επιχείρηση «Αλουμύλ». Κλείνει η μονάδα της Ξάνθης και συγκεντρώνεται στο Κιλκίς όπου διαθέτει κι εκεί μονάδα παραγωγής μεγάλη. Άσχημο το νέο κυρίως για τους 130 εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν έτσι τη δουλειά τους.
Τόσο απλά, από τη μια στιγμή στην άλλη, μένουν άνεργοι. Χωρίς φωνές, διαμαρτυρίες, κλείσιμο δρόμων, συμπαράσταση από τα κανάλια και τους πολιτικούς. Που ενδιαφέρονται μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Για τις ιερές αγελάδες, μη κακοπάθει καμία.
Το ότι 1.300.000 εργαζόμενοι είναι σήμερα άνεργοι και γι’ αυτούς καμία αναφορά και διαμαρτυρία δεν έγινε στις τηλεοράσεις, ε, αυτό λίγο ενδιαφέρει κάποιους. Ενδιαφέρει όμως τους περισσότερους. Όλες αυτές τις ψυχές που χάνουν τις δουλειές τους, που συντρίβονται σαν οικογενειάρχες, σαν άνθρωποι.
Και ο νομός μας βιώνει αυτή τη δυσάρεστη και αρνητική κατάσταση δυστυχώς.
«Ε»


 
Σύνταξη στα 62 για τους αγρότες
 Τροπολογία, με την οποία προτείνεται η μείωση στα 62 χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών με 40 χρόνια ασφάλισης, κατέθεσαν την Παρασκευή, 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη δεσμευθεί στη Βουλή, τον περασμένο μήνα, πως σχετική ρύθμιση θα εισαχθεί στο υπό συζήτηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


 
«Να απολυθούν»
 Το θέμα τέθηκε ωμά και απόλυτα σε φιλική συγκέντρωση επ’ ευκαιρία κοινωνικής εκδήλωσης. Κι εκεί λοιπόν, ακούστηκε από το στόμα Δημοσίου Υπαλλήλου το αίτημα, ν’ απολυθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο γνωστών Πανεπιστημίων που συνεχίζουν την απεργία τους με προφανή κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές.
Αιτιολόγησε δε ο γονιός-υπάλληλος την θέση του πως ο εκβιασμός που επιχειρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι αναδεικνύει το βαθύτερο πρόβλημα στη λειτουργία του Δημοσίου: «Όσο κάποιοι εργαζόμενοι, θεωρούν ότι τα υπουργεία, τα πανεπιστήμια, τα ταμεία, η Αυτοδιοίκηση, οι ΔΕΚΟ λειτουργούν για δικό τους όφελος και όχι για τους πολίτες, η Ελλάδα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, να προχωρήσει μπροστά. Αυτή η νοοτροπία πρέπει ν’ αλλάξει. Και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται δεν έχουν θέση στο Δημόσιο! Να τους απολύσουν να τελειώνουμε».
-Έχει κάποιος λογικός άνθρωπος αντίθετη άποψη;
«Ε»


 
Σημασία έχει τι αφήνουν
 Πολλοί πολιτικοί έχουν περάσει από τη χώρα αλλά και τον τόπο μας. Για κάποιους η μνήμη τους είναι ζωντανή, για άλλους τίποτε, έχουν ξεχαστεί τελείως. Κι αυτό, για τους μεν και τους δε, οφείλεται στο τι έργο έχουν αφήσει. Από αυτό το στοιχείο και μόνον αυτό κρίνονται οι πολιτικοί μας.
Έτσι, στην κορυφή της προσφοράς στον τόπο (γενικά) βρίσκεται ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής πέραν πάσης αμφιβολίας και αμφισβήτησης. Έργο και προσφορά τεράστια. Ακολουθεί ο σύγχρονός μας Παναγιώτης Σγουρίδης που για λόγους υστεροφημίας καλύτερα ν’ ασχοληθεί με τους αμπελώνες του και τρίτος στη σειρά ο Αλέξανδρος Κοντός που βρίσκεται εν ενεργεία και προσδοκούν οι Ξανθιώτες ότι έχει αρκετά ακόμη να προσφέρει στην Ξάνθη και τη χώρα μέσω της ιδιότητάς του ως κοινοβουλευτικού.
Μπορεί κάποιοι συμπολίτες για δικούς τους λόγους να μη συμφωνούν με τα πρόσωπα. Δικαίωμά τους. Όμως όπως είπαμε στην αρχή, όλοι κρινόμαστε από το έργο που αφήνουμε πίσω κατά την περίοδο που υπηρετούμε τα κοινά.
«Ε»


 
Πρεμιέρα της «ελιάς» στη Θεσσαλονίκη με τον Τάσο Γιαννίτση
 Κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλία των «58» για τη δημιουργία κεντροαριστερού πόλου, ανέλαβε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα προετοιμάζεται η κεντρική εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Βούλγαρη. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιάννης Μπέζος ενώ αναμένεται και μεγάλη συμμετοχή από τη γενιά των 30αρηδων.
Παράλληλα προετοιμάζονται ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Ξάνθη δεν έχουν γίνει ακόμα κάποιες ανάλογες κινήσεις…


 
Αλλαγή κλίματος, αλλά…
 Θα πρέπει να το παραδεχτούμε όλοι. Το κλίμα για την Ελλάδα αρχίζει και αλλάζει. Και η αλλαγή φάνηκε απ’ όσα ελέχθησαν στο Βερολίνο προχθές κατά τη συνάντηση Μέρκελ –Σαμαρά.
Βέβαια, για να μην έχουμε αυταπάτες, γιατί στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για κάτι πριν το δεις να υλοποιείται, η ώρα της αλήθειας για την αλλαγή ή όχι θα περιμένουμε τον Απρίλιο. Τότε θα έρθει η απόφαση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Κι αν γίνει αποδεκτή η ελάφρυνση, τότε ναι, θα μπορέσει η χώρα ν’ ανασάνει και τα οικονομικά δεδομένα να γίνουν πολύ πιο θετικά και αισιόδοξα. Διαφορετικά, μαύρο φίδι που μας δάγκωσε.
Από την άλλη, πρωθυπουργός Σαμαράς και Στουρνάρας εκφράζουν μια αισιοδοξία από τώρα πως όλα θα πάνε καλά.
Δεν το ξέρουμε. Θα δείξει. Οι ενδείξεις πάντως είναι θετικές και το κλίμα εμφανώς αλλαγμένο υπέρ της χώρας μας. Μόνο οι Έλληνες πολιτικοί δεν λένε ν’ αλλάξουν και να ξεχάσουν τα παλιά τερτίπια τους.
-Τι κρίμα αλήθεια…
«Ε»


 
Παρότρυνση στους νέους Μηχανικούς
 Μια από τις πιο ωραίες, ίσως και τη σημαντικότερη στιγμή της φοιτητικής ζωής τους έζησαν το πρωί της Παρασκευής οι 156 απόφοιτοι της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Μέσα στο εορταστικό κλίμα, ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημήτριος Ζαχαρόπουλος δεν παρέλειψε να τους τονίσει την σημασία της παρέμβασης τους στα κοινωνικά δρώμενα με σκοπό να γίνουν ευνοϊκές οι συνθήκες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η επιλογή ανάμεσα στις δυνατότητες τους στην κατεύθυνση ενός ορθολογικού δρόμου, κάνοντας παράλληλα φανερή την πικρία του για την μικρή συμμετοχή των μηχανικών στις πρόσφατες εκλογές τους.
Πράγματι, όλοι οι καθηγητές που απευθύνονται στους απόφοιτους της Πολυτεχνικής στις τελετές ορκωμοσίας επιμένουν ιδιαίτερα στην παρότρυνσή τους προς τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.
Γ.Τ.


 
Συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί ΕΟΠΥΥ Ξάνθης
 Δεν σκιάζονται από τις φοβέρες για απολύσεις του υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Απτόητοι συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 9 Δεκέμβριου όπως είχε εξ’ αρχής εξαγγείλει η Ομοσπονδία τους. Απεργούν και θα συνεχίσουν να απεργούν και οι 25 γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος των γιατρών ΕΟΠΥΥ Ξάνθης κ. Φώτης Φωτίου. Αυτό που αποτελεί το βασικό αίτημά τους είναι να στελεχωθεί ο ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να λειτουργήσει γιατί τώρα υπολειτουργεί όπως λένε οι γιατροί και όπως βιώνουν οι ασθενείς Σκεφτείτε ότι στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν υπάρχει ειδικότητα Παιδιάτρου , χειρουργού και δερματολόγου!
Μ.Ξ.


 
 Τουρίστες…επαίτες
 Έρχονται γιορτές και αναμένουμε πολλούς τουρίστες στην πολη μας…όχι όμως τουρίστες που θα προτιμήσουν την πόλη μας για τα Χριστούγεννα αφού δεν έχουμε κάτι που να την καθιστά Χριστουγεννιάτικο προορισμό (ούτε καν μια Ονειρούπολη αλα Δράμας). Εμάς θα μας επισκεφτούν τουρίστες για …επαιτεία από Βουλγαρία και Ρουμανία! Ανθεί το φαινόμενο ειδικά τα τελευταία χρόνια. Φτάνουν μέχρι Αθήνα μικρά παιδιά αλλά και ανάπηροι επαίτες. Δεν μας φτάνουν οι ντόπιοι του Δροσερού έχουμε και εισαγόμενους!
Μ.Ξ.


 
Άλλη μια δίκη για την ΕΑΠΑΞ
 Ξανά βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ, ο Αλέκος Κυριακίδης αυτή τη φορά για παράβαση του Α.Ν. 690/1945, που ουσιαστικά αφορά στα δεδουλευμένα των τεσσάρων υπαλλήλων της εταιρίας. Ως μάρτυρες εξετάστηκαν οι υπάλληλοι, καθώς και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο απάλλαξε τον κ. Κυριακίδη από την κατηγορία ελλείψει δόλου.
Ε.Δ.


 
«Μπάζει» η Αρχιτεκτονική
 Για άλλη μια φορά ο σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτονικής θέτει επιτακτικά το ζήτημα των κτιριακών δομών του κτιρίου, που «προσωρινά» στεγάζεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές μετά από συνέλευση, πραγματοποίησαν την Παρασκευή κατάληψη, για να πιέσουν, προκειμένου να δοθεί μια λύση, αφού με τις πρώτες βροχές το κτίριο άρχισε να μπάζει νερά, ιστορία που βλέπουν εδώ και χρόνια να επαναλαμβάνεται οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής. Οι φοιτητές ανάμεσα στα αιτήματά τους, ζητούν επιδιόρθωση των κτιριακών δομών για τουλάχιστον «ανθρώπινες συνθήκες αξιοπρεπούς φοίτησης, επαναφέρουν το αίτημά τους για κατασκευή κτιρίου αρχιτεκτονικής, ενώ ζητούν και αυτοδυναμία της σχολής τους, που βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης με το τμήμα πολιτικών μηχανικών.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…