Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Γάμος: Επιλογή ή Σωσίβιος λέμβος;

Γάμος: Επιλογή ή Σωσίβιος λέμβος;

0
marriage1
 
Τι σε οδήγησε στην απόφαση να παντρευτείς; Στην απάντησή σου ίσως επικεντρωθείς σε χαρίσματα του συντρόφου που σε έλκυσαν ή σε δυνατά ερωτικά συναισθήματα που βίωσες. Ίσως πάλι η απόφαση να παντρευτείς να βασιζόταν στην επιθυμία σου να κάνεις οικογένεια, να μεγαλώσεις παιδιά. Είναι όμως πάντα η απόφαση του γάμου μια συνειδητή επιλογή που γίνεται για τους παραπάνω ευνόητους λόγους;
Κάποιες φορές ο λόγος που οδηγεί στο γάμο έχει να κάνει λιγότερο με συνειδητή επιλογή και περισσότερο με ασυνείδητες συναισθηματικές ανάγκες του ατόμου που το ωθούν να διαλέξει το συγκεκριμένο σύντροφο. Σ’ αυτή την περίπτωση το άτομο καταφεύγει στο γάμο, σαν σε σωσίβιο λέμβο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγει από δύσκολες καταστάσεις στο οικογενειακό του περιβάλλον και να αναπληρώσει κενά συναισθηματικά που δημιουργήθηκαν είτε λόγω προβληματικών σχέσεων με γονείς είτε λόγω απώλειας αγαπημένων προσώπων.
Πάρτε για παράδειγμα μια γυναίκα που βίωσε την απόρριψη των επικριτικών γονιών της και παντρεύεται για να γλυτώσει από τους συνεχείς καβγάδες στο σπίτι, με την ελπίδα ότι στον γάμο της θα βρει την συναισθηματική ζεστασιά που δεν έλαβε μικρή. Άλλο παράδειγμα είναι ο γιος που, στην προσπάθειά του να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ασφυκτικό έλεγχο της μητέρας του, κάνει την επανάστασή του ‘επιλέγοντας’ μια κοπέλα ακατάλληλη στα μάτια της μητέρας του. Όσο πιο πολύ εναντιώνεται η μητέρα του σ’ αυτήν την επιλογή, τόσο πιο πολύ εκείνος επιμένει. Η ‘επιλογή’ του συντρόφου σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται το πεδίο μάχης ανάμεσα σε μητέρα και γιο. Με αυτή κρίνεται το δικαίωμα του γιου για αυτονομία και λιγότερο το κατά πόσο ο ίδιος θα ήθελε πραγματικά να είναι με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Σκεφτείτε τη γυναίκα που μεγάλωσε με αλκοολικό, και επομένως απόντα συναισθηματικά πατέρα, και ψάχνει στον σύντροφο τον πατέρα που δεν είχε. Άλλες φορές πάλι η απόφαση για γάμο γίνεται σύντομα μετά από μια μεγάλη απώλεια, λόγω θανάτου ή χωρισμού από προηγούμενο σύντροφο, στην απελπισμένη προσπάθεια του ατόμου να βρει ανακούφιση από τα έντονα συναισθήματα πόνου και ανασφάλειας που βιώνει.
Στις παραπάνω περιπτώσεις το άτομο ‘επιλέγει’ σύζυγο κάτω από την έντονη συναισθηματική πίεση άλυτων προσωπικών ή οικογενειακών θεμάτων. Αυτή η πίεση δυσχεραίνει τη διαδικασία κρίσης που συμβαίνει συνειδητά αλλά και ενστικτωδώς κατά την επιλογή ενός συντρόφου και οδηγεί σε προβλήματα. Ένας κίνδυνος είναι ότι ‘επιλέγεις’ άτομο με το οποίο θα βιώσεις ξανά το ανεπίλυτο θέμα: η παραπάνω γυναίκα που παντρεύτηκε για να γλιτώσει από τους επικριτικούς γονείς της επιλέγει επικριτικό σύζυγο. Και βεβαίως όταν η κρίση που γέννησε την απόφαση περάσει, όπως στο παραπάνω παράδειγμα της μάχης για αυτονομία ανάμεσα σε γιο και μητέρα, μπορεί να βρεθείς παντρεμένος με ένα άτομο που δεν σου ταιριάζει. Μπορεί να ‘ξυπνήσεις’ έντρομος στην συνειδητοποίηση ότι η ελεύθερη βούληση, που μέχρι τότε πίστευες ότι σε οδήγησε στο γάμο, ήταν μια ψευδαίσθηση..
 
Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη. Τηλ.: 25411 00434.
www.ptks.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σοφία Μεσσάρη
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…