Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα H Ηπατίτιδα Α ενδημεί στο Δροσερό

H Ηπατίτιδα Α ενδημεί στο Δροσερό

0
drosero1-empros
 

 40 κρούσματα από το Καλοκαίρι. Αρχίζουν εμβολιασμοί τη Δευτέρα από την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης

 

Έγιναν έλεγχοι για τον ιό και στο δίκτυο ύδρευσης. Καθαρό το νερό που πίνει η μισή Ξάνθη

 
 
Ο ιός της Ηπατίτιδας Α «χτύπησε» το Δροσερό αλλά και την Ηλιόπετρα με τους δύο οικισμούς να μετρούν 40 κρούσματα από το Καλοκαίρι μέχρι τώρα. Μπρος τον κίνδυνο να πάρει διαστάσεις επιδημίας η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών του οικισμού σχολικής και προσχολικής ηλικίας από τις 09.00 έως 14.00
 
Εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α από Δευτέρα στο Δροσερό
Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Λάμπρος Τσούργιανης οι εμβολιασμοί θα γίνουν από την εμβολιαστική κινητή μονάδα της Περιφέρειας ΑΜΘ που θα εγκατασταθεί στην περιοχή του 15ου και 20ου Δημοτικού Σχολείου Δροσερού. Η μονάδα θα στελεχωθεί από ιατρικό προσωπικό του ΓΝΞ και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και του ΓΝΞ. Θα εμβολιάσουν τα παιδιά του οικισμού με εμβόλια κατά του ιού της ηπατίτιδας Α που προμηθεύτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Η Διεύθυνση Υγείας απευθύνει έκκληση στους γονείς να συνδράμουν την όλη προσπάθεια φέρνοντας τα παιδιά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.
 
Ελέγχθηκε το δίκτυο ύδρευσης – καθαρό το νερό από τον ιό
Όπως αναφέρει ο κ. Τσούριανης ο ιός της ηπατίτιδας αναπτύσσεται σε χώρους προβληματικούς από άποψη υγιεινής και μεταδίδεται κοπροστοματικά και όχι δια της αναπνευστική οδού Κατά συνέπεια η εμφάνισή του στο Δροσερό υποδηλώνει τις ελλειμματικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν τον οικισμό. Να σημειώσουμε ότι προληπτικά έγιναν μετρήσεις και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης του Δροσερού από το οποίο υδρεύεται η μισή Ξάνθη όμως δεν ανιχνεύτηκε ο ιός και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στην πόλη. Σημειώνεται ότι κρούσματα ηπατίτιδας έχουν εντοπιστεί και σε οικισμό Ρομά στην Κομοτηνή ενώ διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι η ηπατίτιδα Α δεν έχει σχέση με την ηπατίτιδα Β ή C που μεταδίδονται αιματολογικά ή με το σεξ και είναι πιο σοβαρά νοσήματα. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Τσούργιανη τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν προσφύγει στο νοσοκομείο και μετά την αγωγή που τους χορηγήθηκε έχουν αποθεραπευτεί.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros. gr
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …