Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξαγγέλλουν απεργίες χωρίς…απεργούς!

Εξαγγέλλουν απεργίες χωρίς…απεργούς!

0
apergia-sep
 

48ωρη απεργία και συλλαλητήριο σήμερα από την ΑΔΕΔΥ. Συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα οι καθηγητές

  Δεν συμμετέχουν στην απεργία οι δημοτικοί υπάλληλοι Ξάνθης. Δεν απεργεί και ο ιδιωτικός τομέας

 
 
Νέα απεργιακή εβδομάδα ξεκινά από σήμερα για το δημόσιο με τον χορό των κινητοποιήσεων να σέρνει πρώτη η ΑΔΕΔΥ η οποία εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία (σήμερα αύριο). Μαζί τους και οι καθηγητές που συνεχίζουν από την προηγούμενη εβδομάδα όμως με πολύ σημαντικές απώλειες συμμετοχής στην απεργία που ξεκίνησε από 90% και έχει φτάσει στο 12%! Σήμερα και αύριο απεργούν και οι δάσκαλοι ενώ δεν απεργούν οι δημοτικοί υπάλληλοι Ξάνθης μετά από απόφαση του σωματείου τους παρότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Σε νέες 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προχωρούν από αύριο και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στο χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθώς οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα των 1349 διοικητικών υπαλλήλων.
 
Ο κόσμος κουράστηκε όμως οι συνδικαλιστές επιμένουν…
Με φανερά τα σημάδια της κούρασης εξαιτίας του οικονομικού κόστους της απεργίας αλλά και της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας που έχει αυτή η μορφή κινητοποίησης οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται και πάλι (μια βδομάδα μετά) από την ΑΔΕΔΥ να πάρουν τα πανό και να βγουν στους δρόμους εν’ όψει της έλευσης της τρόικας και ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της κινητικότητας και διαθεσιμότητας που τους πλήττουν. Έχοντας το θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης όπου η συμμετοχή ήταν σε πολύ υψηλά ποσοστά για την Ξάνθη (70 – 90%) οι συνδικαλιστές ευελπιστούν ότι και πάλι το μήνυμα θα είναι ηχηρό κρατούν όμως και επιφυλάξεις λόγω του οικονομικού βάρους που έχει η απεργία: «Ζητάμε τη στήριξη των συναδέλφων μας. Γνωρίζουμε ότι μας έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση και δεν αντέχουμε οικονομικά τις απεργίες όμως δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μόνο τον αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές που μας εξοντώνουν», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου. «Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά και όλη την εβδομάδα είχαμε ποσοστά συμμετοχής που άγγιζαν το 50 – 70%. Συνεχίζουμε και αυτή την εβδομάδα παρότι είναι και οικονομικό το θέμα και πολλοί συνάδελφοι μπορεί να επιλέξουν να μην απεργήσουν. Παρ’ όλα αυτά αυτή τη φορά ήταν εμφανής η ποιοτική διαφορά της κινητοποίησης μας. Ήταν περισσότερο μαζική από ποτέ και πιο συνειδητοποιημένη», σημειώνει η κα Μαρία Λουκοπούλου πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης.    
Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος. Σε γενική συνέλευση που είχαν χθες το πρωί οι δημοτικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να μην συμμετέχουν σε απεργία λόγω του οικονομικού κόστους ενώ πολλοί για να το αποφύγουν κατέφυγαν στην μέθοδο της άδειας: «Προκηρύσσονται απεργίες χωρίς απεργούς Μας έχουν εξοντώσει οικονομικά και δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε τις απεργίες. Αυτός ο τρόπος κινητοποίησης δεν οδηγεί πουθενά και δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές κινητοποίησης,. Σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων όπως Εφορίες, δημοτικά κτίρια κ.λ.π.», δηλώνει ο κ. Γαλανόπουλος δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα.
 
Ευστρατίου: «Ζητάμε την περιφρούρηση της πορείας… όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους»  
Την περιφρούρηση της πορείας απ’ όλους τους συνδικαλιστές ζητά ο κ. Ευστρατίου προκειμένου να μην εμφανιστούν και πάλι τα φαινόμενα βίας με ρίψεις πετρών κατά των αστυνομικών από ομάδες που παρεισφρύουν μέσα στις τάξεις των απεργών. Αυτό όπως σημειώνει είναι κατακριτέο και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Απηύθυνε λοιπόν κάλεσμα προς όλους τους συνδικαλιστές να περιφρουρήσουν την πορεία.
 
Δεν απεργεί ο ιδιωτικός τομέα σήμερα
Από την εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ
1.Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ δεν ετέθη από καμιά παράταξη πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη, με δεδομένο το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία για τη συνέχιση του αγώνα αναμένει τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών μελών της βάσει των οποίων θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
2. Αποφασίστηκε αντιφασιστικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Γίνεται μάλιστα μαζική έκκληση προς όλους για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση της βίας παράλληλα με την περιθωριοποίηση των απολογητών της βίας και του ναζισμού.
Με γνώμονα αυτές τις αποφάσεις έως το τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …