Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Θυρανοίξια στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά Μάνδρας

Θυρανοίξια στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά Μάνδρας

0
thyranoiksia 3-web
 

 Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας από τον κεντρικό Ναό του χωριού στην Μονή

 

Το ιστορικό εκκλησάκι που χρονολογείται στα χρόνια του Ιουστινιανού άνοιξε ξανά τις πύλες του

  thyranoiksia 2-web
Το απόγευμα της Κυριακής σε ένα κλίμα κατάνυξης και έντονης συγκίνησης οι κάτοικοι της Μάνδρας μαζί με τον ιερέα του χωριού πραγματοποίησαν τα θυρανοίξια στην ιστορική Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Κουδουνά, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού.
 
Με στρατιωτικό άγημα μεταφέρθηκε η εικόνα του αγίου στην Ιερά Μονή
Λίγο πριν τις 5:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της εκ Κωνσταντινουπόλεως θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά από τον ιερέα του οικισμού με τη συνοδεία αγήματος στρατού και των κατοίκων του χωριού. Η εικόνα μεταφέρθηκε από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην ιστορική Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Κουδουνά, όπου πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια από το Μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα. Μετά την ιερή ακολουθία έλαβε χώρα η προσκύνηση της ιεράς εικόνας για υγεία και ευλογία των πιστών καθώς και κέρασμα εδεσμάτων που ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών Μάνδρας.
 
Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά: Ένα κειμήλιο από την πατρίδα
Το 1921 ο Ιερέας της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Πριγκίπου της Κωνσταντινούπολης έδωσε στην Παναγιώτα Ζερζελοπούλου ένα αντίγραφο της εικόνας του αγίου να το φέρει στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την διάσωση της. Η κ. Ζερζελοπούλου μαζί με άλλους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας δημιούργησαν τον οικισμό της Μάνδρας δίπλα στο ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο ήταν φτιαγμένο από πέτρες και ξύλα και χρονολογείται στα χρόνια του Ιουστινιανού. Το εκκλησάκι αποτέλεσε για αρκετά χρόνια το κέντρο τόσο της θρησκευτικής όσο και της εκπαιδευτικής ζωής των κατοίκων. Το ’61 όμως, ένα κερί στάθηκε η αιτία να πάρει φωτιά. Οι κάτοικοι αν και το ξαναέχτισαν, σταμάτησαν να λειτουργούν σε αυτό καθώς είχαν χτίσει τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία. Έτσι για πολλά χρόνια το εκκλησάκι λειτουργούσε μόνο την ημέρα γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Το 2010 όμως, επέστρεψε στην Μάνδρα ο πατέρας Νικόλας, ο οποίος είχε ως πρώτο μέλημα του να το ξαναχτίσει, όπως και έγινε. «Η αναστήλωση της Μονής, ήταν κάτι που ήθελα πολύ. Την Κυριακή, ένιωσα μεγάλη χαρά και συγκίνηση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου» αναφέρει στο «Ε» ο π. Νικόλας και συμπληρώνει «για την ανέγερση της Μονής είχαμε δωρεές από την Κύπρο, την Κάρπαθο, την Μακεδονία, αλλά και από άλλα πολλά μέρη, πράγμα που δείχνει την επιθυμία του κόσμου να βοηθήσει στην προσπάθεια μας». Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο λόγο που εκφώνησε ο Μητροπολίτης λέγοντας: «Ο Μητροπολίτης είναι ένας ικανός και ταπεινός άνθρωπος, ο οποίος έχει την ικανότητα να μιλά απλά και να περνά στους ανθρώπους αυτά που θέλει να πει».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…