Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στους κοινωνικούς λαχανόκηπους περιορίζεται η κοινωνική δράση του δήμου Ξάνθης

Στους κοινωνικούς λαχανόκηπους περιορίζεται η κοινωνική δράση του δήμου Ξάνθης

0
dimotikos laxanokipos 4-web
Ενέργειες από τη ΔΕΥΑΞ για να λειτουργήσει νέους λαχανόκηπους σε έκταση του Γηροκομείου, στο Δροσερό και τα Κιμμέρια
 
Η θετική πρόθεση του δημάρχου εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Για το εγχείρημα είχε συναινέσει και η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Ένα ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία (πλην του κ. Κολλάρου) για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει «ισχυρό πρωταγωνιστή ανασυγκρότησης του τόπου» και να αποτραπούν οι καταργήσεις υπηρεσιών της (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες κλπ) υιοθετήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το Σώμα, μαζί με τους δημοτικούς υπαλλήλους, κάλεσαν τους δημότες σε κοινό αγώνα. Όμως, η στήριξη των πολιτών θα προέλθει από τη εμπιστοσύνη στο ρόλο της και σε αυτή τη διαδικασία πυρήνα αποτελεί η κοινωνική πολιτική του δήμου, ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες.
Στη συνεδρίαση, ο Ηλίας Βασιλούδης έθεσε το θέμα της εισήγησης που έλαβε η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης, η οποία είχε συσταθεί ακριβώς για να εντοπίσει τις ανάγκες και να προτείνει ένα σχέδιο κοινωνικής δράσης στο δήμο. .Έκτοτε ουδέν. Ο Δημήτρης Μπένης, ανέφερε διαμαρτυρόμενος στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο δήμος δεν μπορεί να στηρίξει την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου, για το οποίο απαιτούνται 30.000 ευρώ, καθώς «ο δήμος δεν είναι κότα που γεννάει αυγά». Ο δήμαρχος τότε ζήτησε να δρομολογηθεί το θέμα της ίδρυσης νέων κοινωνικών λαχανόκηπων στα όρια του δήμου Ξάνθης, δράση που είναι λιγότερο κοστοβόρα.
 
Ξαναπαίρνουν «μπρος» οι λαχανόκηποι
Σε αυτή ακριβώς τη θετική στάση του δημάρχου, ο Μανόλης Τσέπελης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης, προωθεί ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν και άλλοι κοινωνικοί λαχανόκηποι κοντά σε οικισμούς του δήμου. Στα 130 περίπου μπαχτσεδάκια στην περιοχή του Αμοιρίδειου έρχονται να προστεθούν και 140 περίπου νέα των 40 τμ, στην περιοχή των Κιμμερίων για τα μέλη του ΚΑΠΗ. Στο δημοτικό χώρο που έχει καθοριστεί γι’ αυτό το σκοπό, έχει τοποθετηθεί περιμετρική περίφραξη, μπήκαν οι σωλήνες ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΞ και έγινε επιχωμάτωση με νέο κατάλληλο χώμα για καλλιέργεια. Τώρα απομένει να δοθούν οι λαχανόκηποι στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας του δήμου μας, διαδικασία που καθυστερεί σημαντικά, αν υπολογίσει κανείς ότι ο χώρος είναι έτοιμος από την άνοιξη του 2012.
Η ΔΕΥΑΞ προγραμματίζει να νοικιάσει τώρα, για τον ίδιο σκοπό, μία έκταση 10 στρεμμάτων του Γηροκομείου, πλησίον του ιδρύματος και 20 ακόμη στρέμματα στην περιοχή του Δροσερού, ώστε να δημιουργήσει νέους κοινωνικούς λαχανόκηπους. Αυτά τα μπαχτσεδάκια θα διατεθούν σε μακροπρόθεσμα άνεργους, πολύτεκνους και ΑμΕΑ και θα παρέχεται νερό και ρεύμα δωρεάν, όπως και στους λαχανόκηπους που ήδη λειτουργούν.
Το εγχείρημα αυτό είχε βρει σύμφωνα και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ωστόσο ,μετά την παρουσίαση της εισήγησης στο δημοτικό συμβούλιο, πριν ένα χρόνο, δεν δόθηκε περαιτέρω εντολή να συνεχίσει το έργο της.
 
Και δεύτερο στάδιο με 35 στρέμματα στο Πετροχώρι
Σε δεύτερη φάση εξετάζεται να αξιοποιηθεί έκταση 35 στρεμμάτων στο Πετροχώρι. Εκεί οι δημοτικοί λαχανόκηποι θα είναι πολύ περισσότεροι (περίπου 400) και θα διατεθούν σε εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα θα πληρώνεται από το καθένα ξεχωριστά. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, ο Ηλίας Βασιλούδης είχε επισκεφθεί και τη Λάρισα, όπου η πρωτοβουλία των κοινωνικών λαχανόκηπων έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, ενώ είχε προτείνει ένας γεωπόνος να αναλάβει να ενημερώσει για τις καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων και τη διαχείριση του νερού. Ωστόσο, για τη λειτουργία αυτών των λαχανόκηπων θα πρέπει να διατεθεί ένα ποσό και να γίνουν γεωτρήσεις, οπότε δίνεται προτεραιότητα στις άλλες περιπτώσεις που είναι πιο οικονομικές.
 
Διαχρονική κοινωνική παρέμβαση
tsepelis 1«Θέλαμε και μέσα από την επιτροπή, αλλά και από τη ΔΕΥΑΞ, να δώσουμε διαχρονικότητα σε αυτές τις δράσεις», ανέφερε ο Μανόλης Τσέπελης στο «Ε», υπογραμμίζοντας ότι μέσω των λαχανόκηπων οι δημότες εμπλέκονται σε μία παραγωγική δραστηριότητα, εξασφαλίζουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, έρχονται πιο κοντά στη φύση, ενώ βρίσκουν μία απασχόληση δημιουργική και ψυχολογικά βοηθητική. Οι δομές ύδρευσης που δημιουργούνται για τους λαχανόκηπους είναι διαφορετικές και ανεξάρτητες, ώστε να μη προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και παράλληλα να γίνεται και έλεγχος για την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται.
Η ΔΕΥΑΞ, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, πήρε απόφαση, προκειμένου να προωθήσει αυτές τις δράσεις, να αυξήσει κατά 0,50 ευρώ το λογαριασμό του νερού και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται να πηγαίνουν απευθείας σε έναν ειδικό λογαριασμό για το σκοπό αυτό. Η απόφαση θα τεθεί για έγκριση και στο δημοτικό συμβούλιο. «Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να γίνει. Το κράτος καταρρέει, ο δήμος πρέπει να παλέψει για τους δημότες του», καταλήγει ο κ. Τσέπελης.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…