Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Crossfit: Ο νέος τρόπος άθλησης έφτασε και στην Ξάνθη!

Crossfit: Ο νέος τρόπος άθλησης έφτασε και στην Ξάνθη!

0
katerina varela
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο απαιτητικό αυτό σπορ η Κατερίνα Βαρελά
 
Συνέντευξη της Ξανθιώτισσας αθλήτριας στο «Ε»
 
Το «Crossfit» είναι ένας νέος τρόπος άσκησης και άθλησης όπου ο αθλούμενος μέσω ενός συνδυασμού ασκήσεων φθάνει να γυμνάζει σχεδόν το 100% του σώματος του με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό, ήδη πριν λίγα χρόνια έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα και, αν αναλογιστούμε την απήχηση που έχει σε άλλες χώρες, είναι πολύ πιθανό να μπει στο πρόγραμμα πολλών αθλουμένων κι εδώ σύντομα.
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Crossfit η Ξανθιώτισσα Κατερίνα Βαρελά!
Το τριήμερο 26-28/04/2013 διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Crossfit όπου έλαβαν μέρος πολλοί καταξιωμένοι αθλητές και αθλήτριες του χώρου. Ανάμεσα τους βρέθηκε μία Ξανθιώτισσα αθλήτρια, η οποία μάλιστα διακρίθηκε καθώς κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο αποσπώντας επάξια τον τίτλο της πιο ¨fitness woman¨ στην Ελλάδα!
Πρόκειται για την Κατερίνα Βαρελά (πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας ΤΕΦΑΑ 2004-2008), παλαιότερα αθλήτρια του Ο.Φ.Κ.Α. Ξάνθης στους αγώνες δρόμου μικρών/μεσαίων αποστάσεων και με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους αγώνες, η οποία εδώ και δύο χρόνια ασχολείται με το Crossfit και μέσα από πολύ δουλειά και προπόνηση έφτασε στην κορυφή του βάθρου ως πανελληνιονίκης στο συγκεκριμένο άθλημα!
 
«Απαιτητικό όμως και διασκεδαστικό άθλημα»
Η Κατερίνα σε συνέντευξή της στο «Ε» έδωσε χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό το άγνωστο στο ευρύ κοινό άθλημα το οποίο όμως εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.. Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Ε»: Κατερίνα τι είναι το «Crossfit»;
Κ.Β.: «Το Crossfit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης βασισμένο σε ένα σύνολο ασκήσεων με στόχο την ισχυροποίηση και την καλή συνεργασία όλων των μυών του ανθρώπινου σώματος. Στηρίζεται στην εναλλαγή λειτουργικών ασκήσεων (π.χ. έλξεις, κάμψεις, καθίσματα, τρέξιμο, άρση βαρών, ενόργανη – κρίκους κ.α.) που εκτελούνται με μεγάλη ένταση τις περισσότερες φορές χωρίς παύσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του κάθε αθλούμενου. Το Crossfit έχει ως στόχο την προετοιμασία του αθλητή ώστε να αποδίδει καλά σε όποια δοκιμασία του ζητηθεί».
 
«Ε»: Πως προετοιμάζεται ένας αθλητής του Crossfit;
Κ.Β.: «Ο αθλητής προετοιμάζεται και στις 10 παραμέτρους του fitness. Αυτές είναι:
1) Ακρίβεια,
2) Ισορροπία,
3) Συντονισμός,
4) Ευλυγισία,
5) Ευκαμψία,
6) Σθένος,
7) Καρδιοαναπνευστική αντοχή,
8) Ταχύτητα,
9) Ισχύς,
10) Δύναμη.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Crossfit είναι το γεγονός ότι συνδυάζει ασκήσεις των παραπάνω παραμέτρων ώστε σε κάθε προπόνηση ο αθλητής να δουλεύει παραπάνω από μία δεξιότητες».
«Ε»: Πως ήταν οι αγώνες και τι πρόγραμμα ακολούθησες για να αναδειχθείς πρωταθλήτρια Ελλάδος;
Κ.Β.: «Προς το παρόν το Crossfit δεν θεωρείται επίσημο αγώνισμα στην Ελλάδα όμως πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα γίνει αυτό μιας και έχει τεράστια απήχηση και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους αγώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Cross King Battle Games» συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αθλητές και αθλήτριες απ’ όλη την Ελλάδα με τον αριθμό να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν συνυπολογίσουμε τους προπονητές και τους θεατές που τους παρακολούθησαν. Το επίπεδο δυσκολίας ήταν ιδιαίτερα αυξημένο ενώ τα απαιτητικά προγράμματα (workouts) έδωσαν τεράστιο ενδιαφέρον στη διοργάνωση. Οι θέσεις κρίθηκαν στο νήμα καθώς στους τελικούς είχαμε μεγάλες ανατροπές, δείγμα της θέλησης για διάκριση.
Όσο για το πρόγραμμα, το workout του τελικού ήταν:
50 Jump Over Box
25 Sumo Deadlift High Pull 40/20 κ.
50 Push Ups
25 Front Squat 40/20 κ.
5 Wall Climb
25 Toes To Bar/Knees To Elbows
50 Lunges
25 Push Press 40/20 κ.
50 Hang Power Clean 40/20 κ.
Μετά το τέλος των ασκήσεων αφαιρούνται πόντοι ποινής εάν υπάρχουν κι έτσι βγαίνει η τελική βαθμολογία».
«Ε»: Πιστεύεις ότι θα έχει ανταπόκριση στην Ξάνθη αυτός ο θεαματικός αλλά παράλληλα δύσκολος τρόπος άθλησης;
Β.Κ.: «Ναι γιατί μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα στις ικανότητες του καθένα. Το σημαντικό είναι να γίνει σωστός συνδυασμός ασκήσεων κι έπειτα οι επαναλήψεις είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Θετικό επίσης είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί εάν οι αθλούμενοι είναι προσεκτικοί και αρκεί να μην ξεπερνούν τις αντοχές και τις δυνατότητες τους, όπως συμβαίνει και στην καθιερωμένη γυμναστική.
Το Crossfit είναι ένα άθλημα πολύ δημοφιλές αυτή τη στιγμή και ολοένα ανερχόμενο. Ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη ενώ μεγάλη απήχηση βρίσκει και στην Ελλάδα όπου έκανε τα πρώτα του βήματα πριν περίπου μία τετραετία. Με το Crossfit μπορούν να ασχοληθούν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, από επαγγελματίες αθλητές που θέλουν να ακολουθήσουν προγράμματα ενδυνάμωσης μέχρι ανθρώπους μέσης ηλικίας που απλά επιθυμούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ανάλογα με τον κάθε σωματότυπο μπορούν να βγουν προσωπικά προγράμματα ώστε να υπάρξουν ταχύτερα αποτελέσματα.
«Ε»: Που μπορεί να εξασκηθεί κάποιος στο συγκεκριμένο άθλημα;
Β.Κ.: «Στις Η.Π.Α. και σε άλλα κράτη όπου το Crossfit είναι πολύ διαδεδομένο οι αγώνες γίνονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους ή σε πολύ μεγάλα γυμναστήρια. Στην Ελλάδα γίνεται σε συνδυασμό εσωτερικού/εξωτερικού χώρων όπως έγινε π.χ. στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη όπου τρέχαμε 800μ. εκτός και στη συνέχεια καταλήγαμε σε συγκεκριμένο γυμναστήριο όπου κάναμε τα σετ ασκήσεων.
* Η Κατερίνα Βαρελά με την επιστροφή της στην Ξάνθη θα προσπαθήσει να προωθήσει το άθλημα και στην πόλη μας. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6946136882.
 
Δημήτρης Καλτέκης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…