Σχόλια 10/05/2013

0
Πώς να μεταρρυθμιστεί το δημόσιο αφού πρώτα δεν έχει ρυθμιστεί
Θωμάς Βουγιουκλής
 
 
Χαμός στη Θάσο
 Βούλιαξε η Θάσος, λένε όσο πήγαν εκεί για το Πάσχα, από τουρίστες και κυρίως Ρώσους. Από κοντά και οι Βούλγαροι λεφτάδες και η εικόνα θα ολοκληρωθεί με τους Γερμανούς και υπόλοιπους Ευρωπαίους. Μάλιστα, ξενοδόχος έλεγε σε φίλο του Ξανθιώτη πως είναι κλεισμένος μέχρι και τέλος Σεπτέμβρη.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως η φετινή τουριστική περίοδος πως θα είναι από τις καλύτερες…
«Ε»
 
Και στο Φαλακρό
 Δημοσιεύματα θέλουν τον κ. Ιβάν Σαββίδη να ενδιαφέρεται για το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού. Προσωπικά πολύ θα το χαρώ να’ ναι το ενδιαφέρον πραγματικό και εν τέλει ν’ αποκτήσει τη μίσθωση για εκμετάλλευση του γνωστού χιονοδρομικού.
Εξάλλου ο γνωστός επιχειρηματίας είναι ήδη μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, έχει μισθώσει το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη και γενικώς δείχνει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
-Μακάρι λοιπόν να περιέλθει και το Φαλακρό στον ελληνοπόντιο επιχειρηματία που όπως απέδειξε, γνωρίζει να κινείται και να κερδίζει αυτό που θέλει.
«Ε»
 
Ψηφίζω Δραχμή
 Καλά νέα. Αποφάσισα τι θα ψηφίσω στις προσεχείς εκλογές, όταν αυτές γίνουν. Δραχμή! Κι όχι δραχμή ό,τι κι ό,τι, δραχμή πέντε αστέρων. Σαν το Metaxa είναι αυτή, κλεισμένη σε δρύινα βαρέλια 12 ετών.
Θα ψηφίσω Κατσανέβα και δεν ακούω τίποτα. Βαρέθηκα τις κορώνες του Καμμένου και τα μισόλογα του Τσίπρα περί «φετιχισμού». Ενώ ο Θόδωρας σου τα λέει ξεκάθαρα: Πέντε απλές θέσεις κύριοι: 1) ανατροπή του Μνημονίου, 2) επιστροφή στη δραχμή, 3) αυτοδύναμη ανάπτυξη, 4) εθνική αξιοπρέπεια και 5) κοινωνική δικαιοσύνη.
Και συνεχίζει: η Δραχμή 5*, η Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση των Πέντε Αστέρων, εκπροσωπείται από ενεργούς πολίτες από όλους τους επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους από στελέχη που δεν έχουν ανάμειξη στη Μνημονιακή υποτέλεια…
Γι’ αυτό σας λέω, Πατριωτικός Σοσιαλισμός και «Δραχμή». Αλλά εσείς θέλατε άλλα…
«Ε»
 
Εκδοτικό
 Παρέμβαση στον πρωθυπουργό ετοιμάζουν να ασκήσουν οι μεγάλοι εκδότες για να καταργηθεί άμεσα η δημοσίευση των Ισολογισμών.
Το αίτημα της ΕΣΗΕΑ, όπως διατυπώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, μπορεί να έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, όμως η ΕΙΗΕΑ έχει άλλη άποψη. «Δεν θα αφήσουμε τους μικρούς να μας παίρνουν διαφήμιση» είπε μεταξύ άλλων εκδότης, σχολιάζοντας το ζήτημα και προαναγγέλλοντας το «πάγωμα» της σχετικής τροπολογίας, με αίτημα προς τον Πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, ο Κ. Χατζηδάκης είχε δεσμευτεί πως θα κατέθετε εντός δύο εβδομάδων διάταξη με την οποία θα παρέτεινε το καθεστώς δημοσίευσης των Ισολογισμών για δύο χρόνια, με το εύλογο επιχείρημα που χρησιμοποίησε η ΕΣΗΕΑ πως θα χαθούν άλλες 2.500 θέσεις εργασίας στον Τύπο, ενώ συνάμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη λειτουργία του ΓΕΜΗ.
Αυτό θα πει «ελευθερία του Τύπου». Δηλαδή τα μικρά ΜΜΕ είναι ελεύθερα να κλείσουν και να απολύσουν κόσμο, εφόσον δεν μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς τους Ισολογισμούς.
«Ε»
 
Αισιόδοξο Πάσχα
 Καλό ήταν το φετινό Πάσχα, δε λέω. Καμία περικοπή στο ψήσιμο, ούτε καν στις στροφές του αρνιού και του κοκορετσιού πάνω από τα κάρβουνα. Τόσο καλά πέρασαν οι Έλληνες, που άρχισαν να πιστεύουν ότι θα μπούμε ακόμα και μέσα στο 2013, στον δρόμο της ανάπτυξης, ενώ η λιτότητα θυσιάστηκε στον καιόμενο άνθρακα της θράκας.
Τέτοια αισιοδοξία, που ακόμα και οι ευρωπαίοι επηρεάστηκαν από τις σπονδές της Κυριακής της Ανάστασης κι άρχισαν να πιστεύουν κι αυτοί στο θαύμα. Για του λόγου το αληθές, για «δυνατότητα επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής» χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό μίλησε προχθές ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν.
Προς αποφυγή, μάλιστα, παρεξηγήσεων για τις προθέσεις του έσπευσε να συμπληρώσει ότι πρέπει να συνεχιστούν εντατικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Φινλανδός πολιτικός επικαλέστηκε τρεις λόγους για το «φρένο στη λιτότητα» που επιβάλλει στην Ε.Ε. η Γερμανία. Πρώτον, όπως είπε, διότι έχει αυξηθεί η αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη από το 2011, δεύτερον, επειδή οι αποφάσεις της ΕΚΤ σταθεροποιούν τις αγορές και τρίτον, χάρη στη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η οποία παρέχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται εντός του 2013 και η τόνωση της ανάπτυξης από το 2014 και μετά.
«Ε»
 
TAP-TAP είσαι εδώ;
 Το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) και για το τμήμα του από Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Η έγκριση αφορά το ένα από τα δύο τμήματα του έργου, καθώς μέσα στον Ιούνιο και σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, θα κατατεθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για το τμήμα του αγωγού από Ν. Μεσημβρία έως και τους Κήπους του Έβρου (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο), όπως επίσης και για τον σταθμό συμπίεσης που θα κατασκευαστεί κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
 
Χαμπάρι δεν πήραμε τον σεισμό…
Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.49 το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στην Ξάνθη. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της Ξάνθης, στην περιοχή της Χρύσας και το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δημήτρης Παπαλεξίου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, ο σεισμός έχει καταγραφεί στον επιταχυνσιογράφο που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ξάνθης. Το επίκεντρο του δεν είναι πάνω σε ρήγμα και δεν εμπνέει καμιά ανησυχία ενώ το φαινόμενο δεν είχε εξέλιξη αλλά ούτε και έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός στην πόλη λόγω της μικρής του έντασης. Μπορεί μόνο να «κουνήθηκαν» λίγο οι κάτοικοι της Χρύσας αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται…
Μ.Ξ.
 
Σε αρένα μετατράπηκε η αίθουσα του επιμελητηρίου Ξάνθης…
… κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών του Δ.Σ. το απόγευμα της Τετάρτης. «Ταύροι μαινόμενοι», ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης και ο εκδότης – δημοσιογράφος και μέλος του ΕΒΕ κ. Βαγγέλης Βασιλειάδης οι οποίοι αντάλλαξαν «βαριές» κουβέντες επί προσωπικού ενώ ακούστηκαν κατηγορίες για «απευθείας αναθέσεις έργων του ΕΒΕ σε ημετέρους και αποκλεισμό του ιδίου» (Βασιλειάδης). Προς απάντηση ο Στέλιος Μωραΐτης έφερε λίστα με χρήματα που έχουν δοθεί στον κ. Βασιλειάδη και συγκεκριμένα για 1.031 ευρώ ενώ τον προκάλεσε : «Αν βρείτε ένα ευρώ που δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ να με πάτε στον εισαγγελέα». Ο καυγάς συνεχίστηκε και έβγαλε λαυράκια με τον κ. Μωραΐτη ν’ αναφέρεται σε «αναθέσεις λαμογίων του νομού μας», κατηγορώντας τον κ. Βασιλειάδη και τα ΜΜΕ ευρύτερα ότι για όλα αυτά «κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Να σημειώσουμε ότι τα «αίματα άναψαν» όταν ο κ. Μωραΐτης διαμαρτυρήθηκε εντόνως μιλώντας για «λοιδορία», για ένα δημοσίευμα του κ. Βασιλειάδη που έκανε λόγο για σπατάλη χρημάτων του Επιμελητηρίου για ενέργειες και συμμετοχές του κ. Μωραΐτη ενώ δεν είναι απαραίτητες. Όλο αυτό το διάστημα η αντιπολίτευση αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι τον καυγά χωρίς να επιχειρήσει κάποιος να παρέμβει ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Πάντως τέτοια εικόνα δεν τιμά κανέναν!
Μ.Ξ.
 
Προωθημένες απόψεις για τον τουρισμό…
Αίσθηση προκαλεί ο αρνητισμός που φτάνει σε επίπεδα απαξίωσης που έχουν για τους Βουλγάρους και γενικά για τον τουρισμό από την Βουλγαρία τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν και στην κινητοποίηση με το συμβολικό κλείσιμο της διόδου του Αγ. Κωνσταντίνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι αναφέρθηκε μια περίπτωση με ένα τουριστικό 50 ατόμων από Βουλγαρία που μπήκε – λέει – σε κατάστημα της πόλης και επισκέφτηκε μόνο τις …τουαλέτες του μαγαζιού, έκανε πλιάτσικο στο χαρτί υγείας και η μόνη κατανάλωση που έκαναν ήταν 1,20 ευρώ! Επίσης αναφέρθηκε από μέλος του Δ.Σ. ότι στις παραλίες μας τα μόνα που αφήνουν οι Βούλγαροι είναι τα σκουπίδια τους και έως και το νερό και οι κόκα κόλες που πίνουν είναι βουλγάρικες! Στην άποψη αυτή έδειχναν να συμφωνούν όλα τα μέλη ενώ η κα Γρηγορίου από την αντιπολίτευση έκανε μια αναλυτική παρουσίαση μιας σειράς εγγράφων, νόμων κ.λ.π. για να καταδείξει ότι ο δρόμος αυτός είναι τουριστική δίοδος και επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο πεζοί (με ή χωρίς μουλάρια δεν διευκρινίστηκε!) και το πολύ πολύ κανένα αυτοκινητάκι ελαφρού κυβισμού! Ναι είναι αλήθεια έτσι δεν θα γίνεται …παρεμπόριο και δεν θα πλήττονται οι επιχειρήσεις τους. Με μουλάρια και με αυτοκινητάκια τι … να μεταφέρεις!
Σχήμα οξύμωρον: Κι ενώ λένε όλα αυτά και εκφράζουν τέτοιες απόψεις για τους Βούλγαρους τουρίστες, στο Επιμελητήριο Ξάνθης εκδίδουν ένα τουριστικό φυλλάδιο με τις ομορφιές της Ξάνθης για προσέλκυση τουριστών! Αυτό είναι θα πει Επιμελητήριο ανοιχτών οριζόντων! Απ’ την μια κλείνουμε τους δρόμους και διώχνουμε τους τουρίστες από τη Βουλγαρία και απ’ την άλλη κάνουμε φυλλάδια για να προσελκύσουμε τουρίστες Από πού άραγε; Και με τι μέσα προτιμάμε να έρχονται; Πεζοί, με αυτοκινητάκια ή με …μουλάρια; Μήπως να θέσουμε ως όρο και εισοδηματικά κριτήρια;
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…