Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 42 μικροπωλητές της Ξάνθης έχασαν τις άδειές τους

42 μικροπωλητές της Ξάνθης έχασαν τις άδειές τους

0
pazari 3

Δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. «Έχουν δίκιο», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της περιφέρειας

 

Γίνονται ενέργειες από τον περιφερειάρχη για ανάκτηση των αδειών

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Αντιμέτωπη με την λαϊκή… οργή των μικροπωλητών της Ξάνθης που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές βρίσκεται η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ – Θ εξαιτίας της ανάκλησης 42 αδειών σε μικροπωλητές της Ξάνθης. Η αρχή έγινε από την Ξάνθη αλλά πρόκειται να επεκταθεί σ’ όλους τους νομούς καθώς οι προθεσμίες έχουν παρέλθει και επικρέμεται η «δαμόκλειος σπάθη» της παράβασης καθήκοντος για τα μέλη της Επιτροπής και τον πρόεδρο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γερομάρκο. Παράλληλα «φωτιές ανάβει» και το νέο νομοσχέδιο που αυστηροποιεί το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων έκδοσης αδειών αλλά και απαγορεύει την μεταβίβασή τους, διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις των μικροπωλητών και των παραγωγών προϊόντων γης.

Γιατί ανακλήθηκαν οι 42 άδειες μικροπωλητών της Ξάνθης

Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία και αρχικά αφορούσε 38 άδειες μικροπωλητών που είχαν εκδοθεί το 2006 – 2007 και έπρεπε να ανανεωθούν από το 2010 – 2011 (ανά 3ετία η ανανέωση) .Όμως οι κάτοχοί τους δεν κατάφεραν να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της επικαιροποίησης των αδειών τους. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης στην αρμοδιότητα της οποίας έχει δοθεί η αδειοδότηση και η ανάκληση αδειών κ. Γερομάρκος, η Επιτροπή ενημέρωσε τους μικροπωλητές και παρά τις εκκλήσεις της δεν τακτοποίησαν τις εκκρεμότητες τους. Μετά από τρεις παρατάσεις – η τελευταία έληγε 31/3/2013 – μόνο 4 ενδιαφέρθηκαν, όμως επειδή ήταν εκπρόθεσμοι το Περιφερειακό συμβούλιο πήρε απόφαση (9 Μαΐου)να δοθεί κι άλλη παράταση. Όμως κηρύχτηκε άκυρη η απόφαση αυτή από την Αποκεντρωμένη διοίκηση και έτσι η Επιτροπή αναγκάστηκε να κάνει ανάκληση 42 συνολικά αδειών: «Αναγνωρίζουμε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται και μας βαρύνει και ψυχολογικά μια τέτοια απόφαση ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία όμως είμαστε υποχρεωμένοι να την πάρουμε…» σημειώνει ο κ. Γερομάρκος. Παράλληλα ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης προέβη σε μια σειρά ενέργειες για αυτό το θέμα.

Γίνονται ενέργειες από τον περιφερειάρχη για ανάκτηση των αδειών

Συγκεκριμένα με επιστολή του προς την Ένωση Περιφερειών ζητά διευκρινήσεις αν μπορούν να μεταβιβαστούν οι άδειες αυτών που κάνανε αίτηση εκπρόθεσμα και πριν παρθεί η απόφαση του Π. Σ.. ενώ ζητά και παρέμβαση της ΕΝΠΕ στον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνό απαιτώντας να υπαχθούν σε ρυθμίσεις όλοι όσων ανακλήθηκαν οι άδειες και καταβάλλοντας μια δόση αν μπορούν να τις ανακτήσουν: «Έχουν δίκιο οι άνθρωποι και το αναγνωρίζουμε και γι αυτό και ο περιφερειάρχης προσπαθεί να μπορέσουν ν’ ανακτήσουν τις άδειές τους» , καταλήγει ο κ. Γερομάρκος, προσθέτονται ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ξάνθη καθώς σύντομα θα ανακληθούν 150 άδειες περίπου σε επίπεδο περιφέρειας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…