Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοινωφελής εργασία στους δήμους: Μέρος δεύτερο

Κοινωφελής εργασία στους δήμους: Μέρος δεύτερο

0
kipouros dimou

Οι ΟΤΑ ζητούν να παραμεριστούν οι ΜΚΟ. Πρέπει να εμπιστευτούν τους δήμους, λέει ο αντιδήμαρχος Δ. Μπένης

 

Τονίζει ότι κρίσιμα ζητήματα είναι πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και πώς θα επιτευχθεί ένας σωστός σχεδιασμός με αρτιότητα και ευελιξία

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Πρόθεση να ανοίξει δεύτερο κύκλο κοινωφελούς εργασίας στους δήμους εκδήλωσε το υπουργείο Εργασίας, πράγμα που δημιουργεί προσδοκίες σε δήμους, αλλά κυρίως στους πολίτες, που αναζητούν αγωνιωδώς μία θέση εργασίας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Οι δήμοι έχουν ζητήσει στο νέο πρόγραμμα να παραμεριστούν οι ΜΚΟ και οι άλλοι φορείς που ανέλαβαν την υλοποίηση και να επωμιστούν το σύνολο της διεκπεραίωσης του προγράμματος οι ίδιοι.

Βέβαια, δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί τίποτα για το νέο πρόγραμμα και δεν άπτεται κάποιας υπουργικής απόφασης. Απλά είναι υπό τη μορφή πληροφόρησης. Το υπουργείο συμφωνώντας με τους δήμους, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιούνται, θεώρησε ότι από τη στιγμή που οι δήμοι παρέχουν τις θέσεις εργασίας, θα ήταν καλύτερο να αναλάβουν οι ίδιοι, τα νομικά τους πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους και τη συνολική διαχείριση του προγράμματος.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ξάνθης Δημήτρης Μπένης, που είχε επωμιστεί την υλοποίηση του προγράμματος από την πλευρά του δήμου Ξάνθης, συμφωνεί με τη θέση που πήραν οι δήμοι. «Αν δεν έχουν εμπιστοσύνη στους δήμους, ακυρώνεται το σύνολο της προσπάθειας που γίνεται μέσω του προγράμματος», σημειώνει ο κ. Μπένης, εξηγώντας ότι στην πρώτη φάση οι αιτούντες απευθυνόταν στο δήμο για διευκρινίσεις και αυτοί έπρεπε να τους στείλουν αρμοδίως. Επίσης, προσθέτει ότι αν παρακαμφθούν οι ΜΚΟ, θα περιοριστεί και ένα έξοδο που αφορούσε στις δικές τους υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λέει, «αν δεν εμπιστεύονται τους δήμους, ας αναθέσουν τη διαδικασία στον ΟΑΕΔ, ώστε να επωφεληθεί αυτός από την αμοιβή που προβλέπει η υλοποίηση του προγράμματος.

Δ. Μπένης: «ο δήμος Ξάνθης έχει τις υποδομές και το προσωπικό για να το υποστηρίξει»

Benis 1Όπως τονίζει ο ίδιος, θέμα διαφάνειας δεν τίθεται. «Το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό, καθώς υπάρχει το σχετικό λογισμικό του ΑΣΕΠ, όπου καταχωρούνται τα στοιχεία των αιτούντων και από τη στιγμή που λήξει η προθεσμία για τις συμμετοχές δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και εφόσον αναλάβουν οι δήμοι.

Πάντως, εμφανίζεται βέβαιος ότι ο δήμος Ξάνθης έχει την υποδομή και το προσωπικό για να υποστηρίξει την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαθέτει και την εμπειρία από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Ωστόσο, για τον ίδιο το μείζον και κύριο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να τεθούν σωστά χρονοδιαγράμματα και να γίνει ένας άρτιος σχεδιασμός. «Στην πρώτη φάση από την εξαγγελία της Κατσέλη από την Ξάνθη για την έναρξη του προγράμματος από την περιοχή μας πέρασαν οκτώ μήνες, μέχρι να ξεκινήσει τελικά η υλοποίηση», επισημαίνει ο κ. Μπένης, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από την καθυστέρηση, το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα στην πρώτη φάση ήταν ότι διοχετεύτηκαν όλοι μαζί στην αγορά, και, όπως έγινε σε όλους αντιληπτό… δεν είχαν τι αν τους κάνουν!

«Θα πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός, να προσφερθεί κατάλληλη εργασία τμηματικά, για να ωφεληθούν το δυνατόν καλύτερα δήμοι και οι πολίτες, που έχουν την εργασία αυτή πάρα πολλή ανάγκη», σημειώνει ο αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψή του, η επιλογή όλων θα πρέπει να γίνει από την αρχή και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αν εξυπηρετούνται κατά διαστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κατά περιόδους στους ΟΤΑ.

 Ολοκλήρωση της Α’ φάσης

Τέλη Απριλίου ολοκληρώθηκε η πεντάμηνη απασχόληση των ωφελούμενων στο πρόγραμμα της κοινωφελούς Εργασίας, γνωστό ως πρόγραμμα «Κατσέλη». Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών, ενώ θα γίνει και ο οικονομικός απολογισμός των τριών φορέων σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…