Σχόλια 09/05/2013

0
Εδώ τρομάξαμε ν’ ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα κι οι πωλητές λαϊκών αγορών θέλουν να φτιάξουν νέα συντεχνία!
 
 
Κάτι αρχίζει να κινείται
 Αργά αλλά σταθερά, το κλίμα στην οικονομία της χώρας αλλάζει. Όχι τίποτε εντυπωσιακά πράγματα, αλλά κινήσεις και ενέργειες που δίνουν ένα διαφορετικό στίγμα, ότι το 2014 θα είναι διαφορετικό και καλύτερο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ που είναι για πρώτη φορά καλή, δηλώνει: «Δεν εφησυχάζουμε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης.
Βέβαια τα καλά νέα οφείλονται στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αλλαγή νοοτροπίας της κυβέρνησης, και στην εγνωσμένη πρόθεση των επενδυτών να επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.
Το κλίμα αλλάζει λοιπόν, αρκεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να μειωθεί το δημόσιο, να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ν’ ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να κυνηγηθεί όντως η φοροδιαφυγή. Πάντα βέβαια με την αλλαγή νοοτροπίας σε όλους μας. Από τα μέλη της κυβέρνησης, τους βουλευτές, τους δικαστές, τους συνδικαλιστές, τους βιομήχανους, τους εργαζόμενους, τους τραπεζίτες, του δημοσίους υπαλλήλους, ΟΛΟΥΣ!
«Ε»
 
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
 Γέγονε! Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Με πώληση μεριδίου αυτού, με το ποσό των 652 εκατομμυρίων ευρώ.
Λέχτηκαν πολλά και γράφτηκαν επίσης. Έπρεπε να γίνει. Το κράτος δεν είναι τζογαδόρος επιχειρηματίας. Ούτε ξενοδόχος. Γι’ αυτό πωλεί τα Ξενία. Γι’ αυτό δίνει σε ιδιώτες εγκαταστάσεις με πολύχρονο ενοίκιο, νοικιάζει παραλίες για αξιοποίηση, δίνει ευκαιρίες στους ιδιώτες να αξιοποιήσουν τις μαρίνες, γενικά ιδιωτικοποιούνται σιγά-σιγά λειτουργίες που μέχρι τώρα είχε αποκλειστικά το κράτος.
Επιτέλους, σιγά-σιγά, μετά από δεκάδες χρόνια, η Ελλάδα αποκομμουνιστικοποιείται και οδεύει στην πραγματική ελεύθερη οικονομία.
Αγκυλώσεις και αντιδράσεις υπάρχουν ακόμη από αυτούς που δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτε. Όμως η ρόδα άρχισε να γυρίζει και δεν θα την σταματήσει κανείς πλέον!
«Ε»
 
Κοινωνική ανηθικότητα
 Έτσι χαρακτήρισε σοβαρή εφημερίδα την αναμενόμενη απόφαση των συνδικαλιστών της Μέσης Εκπαίδευσης που απείλησαν το υπουργείο Παιδείας ότι σκέφτονται ν’ απεργήσουν την περίοδο των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Αιτία και αφορμή για την παραπάνω απειλή, η αύξηση εργασίας κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως!!
Πάντα ο γράφων υποστήριζε πως εκπαιδευτικός θα πρέπει να γίνεται μόνον όποιος αγαπά τα παιδιά. Στην συγκεκριμένη απειλή είναι προφανές ότι τέτοια αγάπη δεν υφίσταται. Τουλάχιστον από τους συνδικαλιστές που εισηγούνται τις κινητοποιήσεις.
Κι όσο σκέφτεται αλήθεια κανείς πως στα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών επάνω-επάνω υπάρχει αναφορά για το ενδιαφέρον τους για τους νέους. Οποία υποκρισία αλήθεια!
Όποιος ενδιαφέρεται για τους νέους και το μέλλον τους, δεν ετοιμάζει απεργία την περίοδο της δοκιμασίας τους…
«Ε»
 
Θα σπάσουν τα θερμόμετρα φέτος το καλοκαίρι
 Από το πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι, με παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών από τον Ιούνιο.
Ήδη η θερμοκρασία τις πρώτες μέρες του Μαΐου είναι αρκετά υψηλή για την εποχή, ενώ μετά από μια σύντομη πτώση σήμερα, το θερμόμετρο θ’ αρχίσει και πάλι ν’ ανεβαίνει.
40άρια θα έχουμε από τον Ιούνιο, ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός θα είναι ο Ιούλιος, ενώ χωρίς βροχές και μπουρίνια αναμένεται ο Αύγουστος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, η παρατεταμένη διάρκεια θερμοκρασιών πάνω από τα κανονικά επίπεδα, θα δημιουργεί την αίσθηση ενός διαρκούς καύσωνα, με επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα.
Οι περιοχές που θα καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι τα ηπειρωτικά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
 
Ποιοί δεν θα πληρώσουν το χαράτσι ακινήτων
 Σχέδιο εξαιρέσεων από εκείνους που θα κληθούν να πληρώσουν και το 2013 το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών τη ΔΕΗ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Στο συρτάρι του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υπάρχει πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει απαλλαγή από το χαράτσι για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από τις 6.591 ευρώ, ενώ θα θεσπιστεί μειωμένος συντελεστής και περισσότερες δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ.
Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στο μήνα.
 
Παράλογες απαιτήσεις
 Οι συμπαθείς κατά τα άλλα πωλητές Λαϊκών Αγορών, με υπόμνημά τους ζητούν διάφορα από το δήμο Ξάνθης αλλά και τους άλλους περιφερειακούς δήμους.
Ορισμένα αιτήματα κινούνται σε λογική σειρά. Υπάρχει όμως και μια σειρά αιτημάτων που είναι πέραν πάσης λογικής όπως η ισόβια ισχύς μιας άδειας, η μεταφορά μιας άδειας σε συγγενείς, σε περίπτωση θανάτου, οι μειώσεις των αδειών και άλλα.
Το τι θ’ αποφασίσουν επί των αιτημάτων οι δήμοι είναι δική τους υπόθεση και αυτοί θα λογοδοτήσουν. Όμως ποιος έχει το δικαίωμα να δεσμεύει έναν δήμο με μια απόφαση ισόβιας διάρκειας;
Και κάτι ακόμη: Η κρίση δεν είναι φαινόμενο που θίγει τις Λαϊκές Αγορές. Θίγει περισσότερο τους επαγγελματίες του στεγασμένου εμπορίου που βλέπουν τις δουλειές τους να μειώνονται και τα έξοδα ν’ αυξάνονται.
«Ε»
 
«Στην αντάρα ο λύκος χαίρεται»
 … λέει η παροιμία και όπως καταδεικνύεται για ακόμη φορά η Χρυσή Αυγή δεν χάνει ευκαιρία να κάνει διάφορες «παρεμβάσεις» ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θέματα με μετανάστες ή μειονότητες. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι συχνές επισκέψεις μελών της στο Σέλινο. Τώρα αν κάποια μέλη της με τη συνέργια των κατοίκων του Σελίνου βρίσκονται πίσω από την πυρπόληση των σπιτιών στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Σέλινο είναι κάτι που θα το απαντήσει η αστυνομία(αν κληθεί;) ωστόσο δεν επικροτούμε τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε το δίκιο των κατοίκων ως προς τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από τη αναγκαστική συμβίωσή τους με τους τσιγγάνους. Είναι γεγονός ότι αναστάτωσαν την ήσυχη κοινωνία τους δημιουργώντας μια τριτοκοσμική εικόνα όπου βασιλεύει η παρανομιά, η εγκληματικότητα το πλιάτσικο η βία και η αναρχία. Και υπάρχουν αυτά τα πειστήρια. Αλλά μήπως αρμόδια για να επιβάλλει την τάξη είναι η πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της και όχι τα μέλη κάποιου κόμματος που προφανώς έχει και ψηφοθηρικούς και ακόμη – ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι;
Μ.Ξ.
 
Αρκετοί βούλγαροι μας επισκέφτηκαν τις μέρες του Πάσχα
 Όπως έμαθα υπήρχε κίνηση αυτοκινήτων με βουλγάρικες πινακίδες στις παραλίες των Αβδήρων και μάλιστα κάποιοι έκαναν και τις πρώτες βουτιές εκμεταλλευόμενοι τον καλοκαιρινό καιρό. Και οι παραλιακές ταβέρνες δούλεψαν αλλά και δούλεψαν και τα καταλύματα του νομού. Τα σημάδια αυτά είναι ενθαρρυντικά για την τουριστική κίνηση του νομού μας το καλοκαίρι και αυτό που επιβάλλεται είναι απ’ την πλευρά μας οι κινήσεις μας να ενθαρρύνουν την επισκεψιμότητα και όχι να την αποθαρρύνουν. ¨Όπως ας πούμε με τα τελευταία τεκταινόμενα του δρόμου του Αγ. Κωνσταντίνου που δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα για τον νομό μας.
Ας μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Επιτέλους λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!
Μ.Ξ.
 
Οι ημέρες των γιορτών
Όσα στραβά, όσες δυσκολίες, όσα προβλήματα κι αν έχει ο καθένας να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του, οι ημέρες των γιορτών φέρνουν στο σπίτι μία ανάταση και μία δόση χαράς, που μας είναι τόσο αναγκαία, σαν «ανάσα», σαν «κουμπάκι» που πατάμε για λίγη «παύση», ώστε να πάρουμε δύναμη για τη συνέχεια. Λίγο η κατάνυξη, η οικογένεια, τα σόγια, ο καλός καιρός, η μοσχοβολιά από το σουβλιστό κατσικάκι ή την κουζίνα της μαμάς, γέμισαν και πάλι ζωή στα σπίτια και τις αυλές.
Όπως μάλιστα μας είπε και ο Γιώργος Μπατζακίδης, οι ξανθιώτες επέμειναν στη διατήρηση του εθίμου των πασχαλιάτικων εδεσμάτων και αυτό έχει τη σημασία του.
Ε.Δ.
 
Νόμος κατά του ρατσισμού
Νομοσχέδιο που προβλέπει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ για όσους προκαλούν ή διεγείρουν ρατσιστική βία και αρνούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες καταθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον αθηναϊκό τύπο, το εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπει και την άρση της βουλευτικής ασυλίας για όσους υποπέσουν σε αυτά τα αδικήματα και γι’ αυτό πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια που γίνεται ώστε να αντιμετωπιστούν δυναμικά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στη χώρα μας.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …