Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συμβολικός αποκλεισμός των συνόρων στον Άγιο Κωνσταντίνο

Συμβολικός αποκλεισμός των συνόρων στον Άγιο Κωνσταντίνο

0
diamartyria synora1-empros
Τήρηση του νόμου για το παραεμπόριο ζητούν ΕΒΕ, ΟΕΒΕ και εμπορικοί σύλλογοι της ΑΜΘ
 
2 δισ. Ευρώ το χρόνο χάνονται στη Βόρεια Ελλάδα από το παραεμπόριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι για τις διεκδικήσεις μας απέναντι στο κράτος», λένε οι εκπρόσωποι των φορέων
 
Σε τρεις τρίλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς των συνόρων Ελλάδας- Βουλγαρίας στο μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου προχώρησαν επαγγελματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των επιμελητηρίων, ομοσπονδιών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπορικών συλλόγων της ΑΜΘ που ηγείται το ΕΒΕ Ξάνθης, με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου. Ο συμβολικός αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή επαγγελματιών που μετέβησαν στο σημείο με 50 περίπου αυτοκίνητα.
Για τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει το παραεμπόριο στην περιοχή, για τον τρόπο που πλήττεται το κράτος, η κοινωνία και η τοπική οικονομία, αλλά και για τη βούλησή τους να διεκδικήσουν από κοινού από την Πολιτεία την πάταξη του φαινομένου, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της ίδια ημέρας στο Επιμελητήριο Ξάνθης.
Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος ΕΒΕ και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ροδόπης Αντώνιος Φραντζής (ο Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος του εμπορο-βιοτεχνικού επιμελητηρίου Ροδόπης παραβρέθηκε μόνο στην κινητοποίηση στα σύνορα και μετά αποχώρησε λόγω υποχρεώσεων). Η αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Χρυσούλα Γρηγορίου και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης Ευθύμιος Μίλκογλου.
Να εφαρμοστεί ο νόμος για το παραεμπόριο
Ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ασπάζονται οι περισσότερες επαγγελματικές ενώσεις από το Κιλκίς έως τον Έβρο και σημείωσε ότι το παραεμπόριο, αποτελεί πρώτιστα «πληγή» για την ίδια την κοινωνία, που αναγκάζεται να υφίσταται τα μέτρα λιτότητας, λόγω των απωλειών στα έσοδα μέσω του παραεμπορίου.
«Στέλνουμε ένα συμβολικό μήνυμα. Δε θέλουμε να ανατρέψουμε το κράτος, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι, θέλουμε υπευθυνότητα και τήρηση των νόμων. Σύμφωνα με έρευνες από τη Βόρεια Ελλάδα χάνονται κάθε χρόνο 2 δις ευρώ από το παραεμπόριο. Σε αυτό εμπλέκονται και βούλγαροι και έλληνες, ακόμη και μέλη των ενώσεών μας δυστυχώς. Προτρέπουμε τις αρχές να τους εντοπίσουν και να τους τιμωρήσουν», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης.
Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη συμμετοχή, που, όπως είπε, ήταν πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες, αλλά συμπλήρωσε «δεν καταθέτουμε τα όπλα».
Ζητούν τη δημιουργία ανεξάρτητου σώματος δίωξης παραεμπορίου με έδρα τη Β. Ελλάδα
Ο κ. Γεωργιάδης με τη σειρά του ανέφερε: «Είναι πλέον ειλημμένη απόφαση να συνδράμουμε ενάντια στο παραεμπόριο. Επιτέλους να γίνει αντιληπτό στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα παραεμπορίου δεν μπορεί να παραμένει ανέγγιχτο. Το κόστος στην ελληνική οικονομία είναι δυσβάσταχτο και το πληρώνουμε όλοι οι έλληνες πολίτες μέσα από τα μέτρα. Υπερέβη πλέον κατά πολύ τα 60δις και εντείνεται συνεχώς, παρά τις επικοινωνιακές τακτικές που εφαρμόζουν στην κεντρική διοίκηση» και πρόσθεσε με έμφαση: «ο νόμος που ψηφίστηκε μας καλύπτει απόλυτα, αλλά δεν εφαρμόζεται ποτέ. Χρειάζεται σωστή δημόσια διοίκηση, επαρκώς καταρτισμένη και στελεχωμένη για να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Αλλά πάνω από όλα απαιτείται πολιτική βούληση και να μη συγκαλύπτεται το παραεμπόριο, γιατί ίσως κάποιους τους βολεύει είτε στην κεντρική διοίκηση είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητάμε να δημιουργηθεί ανεξάρτητο σώμα δίωξης παραεμπορίου, με έδρα τη Β. Ελλάδα, διότι εδώ είναι η βασική χερσαία πύλη εισροής παράνομων εμπορευμάτων». Ακόμη εκδήλωσε την απογοήτευση των επαγγελματιών, για την αποτυχία του υπουργείου Ανάπτυξης να επιληφθεί του θέματος.
Ανάπτυξη χωρίς πάταξη του παραεμπορίου δεν γίνεται
Η Χρυσούλα Γρηγορίου που ασχολήθηκε σε βάθος με το θέμα ενημέρωσε ότι το 2011 οι εισπράξεις από το παραεμπόριο ήταν 301.999 ευρώ, την επόμενη χρονιά 300.000 ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2013 εκτιμούνται μηδενικές εισπράξεις. Αντιθέτως, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, από εισπράξεις ελέγχων του κώδικα βιβλίων και στοιχείων εκτιμώνται έσοδα 57 εκ. ευρώ. «Άρα μόνο εμάς, που μπορούν να μας βρουν εύκολα, θα μας ελέγξουν».
«Ανάπτυξη χωρίς πάταξη του παραεμπορίου δεν γίνεται. Οι επαγγελματίες πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δε βοηθηθούμε μεταξύ μας, κανείς δε θα απλώσει το χέρι να μας βοηθήσει. Πιστεύω δε θα μας διασπάσει τίποτα από δω και πέρα», πρόσθεσε η ίδια.
Ο κ. Φραντζής μετέφερε την ανησυχία για τη διάνοιξη του νέου κάθετου άξονα στην Κομοτηνή, σημειώνοντας ωστόσο ότι: «όλοι θέλουμε νέες πύλες και να είμαστε εξωστρεφείς, αλλά όχι ανεξέλεγκτα».
Τέλος, ο κ. Μίλκογλου ανέφερε: «όπως σε μια νύχτα έδωσαν το δρόμο, έτσι σε μια νύχτα να στήσουν φυλάκια, να υπάρξει έλεγχος. Είμαστε εύκολος στόχος, επειδή μπορούμε να ελεγχθούμε».
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…