Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 360 ευρώ επίδομα και για …λίγους ανέργους αυτοαπασχολούμενους

360 ευρώ επίδομα και για …λίγους ανέργους αυτοαπασχολούμενους

0
OAED 2
Τρέχει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στον ΟΑΕΔ
 
Αποκλείονται αυτοί που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους και αυτοί που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους προ του 2012
 
 «Άνοιξε» από χθες Δευτέρα 8 Απριλίου η διαδικασία καταβολής του επιδόματος ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους από τον ΟΑΕΔ όπου και θα μπορούν να υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις. Όπως είναι γνωστό το μέτρο τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή και αφορά ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από 1/1/2012 και μετά και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
360 ευρώ από 3 – 9 μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης
Το ύψος του επιδόματος έχει καθοριστεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους από 3 – 9 μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Ειδικότερα: Με 3 – 4 έτη ασφάλισης ο δικαιούχος θα λαμβάνει το επίδομα για 3 μήνες, με 5 – 6 έτη ασφάλισης για 4 μήνες για 7 – 8 έτη ασφάλισης 8 μήνες ενώ για να είναι κάποιος δικαιούχος των 9 μηνών πρέπει να είναι ασφαλισμένος για 15 έτη  
Αυστηρά τα κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια που θέτει η εγκύκλιος που βρίσκεται ήδη σον ΟΑΕΔ κρίνονται αυστηρά καθώς από το επίδομα αποκλείονται: 1) όσοι αυτοαπασχολούμενοι έκαναν διακοπή επιτηδεύματος πριν τις 1/1/2012 και 2) όσοι δεν έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς και μέχρι τελευταίου ευρώ τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το …οξύμωρο είναι ότι η αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που βάζουν λουκέτο οι επιχειρήσεις και κατά συνέπεια αυτοί που έκλεισαν χωρίς να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους δεν δικαιούνται το επίδομα. Επίσης ένα κριτήριο που βγάζει έξω πολλούς είναι: 3) ότι θα πρέπει ο δικαιούχος να μην έχει αυτοαπασχοληθεί ή να έχει ασκήσει μισθωτή εποχική απασχόληση από τότε που έκανε διακοπή επιτηδεύματος αποκλείοντας έτσι όλους αυτούς που εργάστηκαν στο 5μηνο πρόγραμμα. Τέλος τίθενται εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα: 4)δεν θα πρέπει το συνολικό ατομικό του καθαρό εισόδημα των 2 τελευταίων ετών που προηγούνται από την διακοπή του επιτηδεύματος να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 30.000 ευρώ. Επίσης, 5) δεν θα πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άλλα ταμεία (ΟΓΑ – ΝΑΤ κ.λ.π.) και τέλος 6) θα πρέπει να έχει πληρώσει για όλα τα έτη την ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ και Εργατικής Εστίας (νόμος 3986/2011 άρθρο 44 παρ. 2). Να σημειώσουμε ότι αυτή η εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους είναι 10 ευρώ τον μήνα και καταβάλλεται από 1/1/2011.
Επίσης, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί 3 μήνες μετά την διακοπή επιτηδεύματος με καταληκτική προθεσμία στις 27 Ιουνίου 2013.
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …