Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Δώσε τέλος στη σιωπή»: Στις 9 Μαρτίου η Ξάνθη διαδηλώνει κατά της βίας των γυναικών

«Δώσε τέλος στη σιωπή»: Στις 9 Μαρτίου η Ξάνθη διαδηλώνει κατά της βίας των γυναικών

0
via gynaikes stop-empros
Διοργανώνει η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας, του σεξισμού και του ρατσισμού Ξάνθης με αφορμή το άγριο έγκλημα κατά της Ζωής Δαλακλίδου
 
Αυξημένο το ενδιαφέρον για συμμετοχή από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδας.
 
Στις 9 Μαρτίου η Ξάνθη γίνεται πυρήνας για την καταγγελία της βίας κατά των γυναικών, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική βία, αλλά και την ψυχολογική, τη λεκτική, την απομόνωση, την προσβολή, που συχνά μένουν στο «σκοτάδι» του κλειστού οικογενειακού περιβάλλοντος και της σιωπής. Γι’ αυτό το σύνθημα της διαδήλωσης που διοργανώνει η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας, του σεξισμού και του ρατσισμού Ξάνθης είναι «δώσε τέλος στη σιωπή» και με αυτό καλεί την τοπική κοινωνία, γυναίκες και άνδρες, αλλά και άτομα από άλλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να διαδηλώσουν μαζικά την αντίθεσή τους στη βία των γυναικών και τη συγκάλυψη των περιπτώσεων. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν οι διοργανωτές με αφορμή το άγριο σεξουαλικό έγκλημα κατά της Ζωής Δαλακλίδου, που συγκλόνισε την Ξάνθη, αλλά και όλη την Ελλάδα.
Πορεία και ομιλία το Σάββατο στην Ξάνθη
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πορεία το Σάββατο στη 13.00, με προσυγκέντρωση στο πολυτεχνείο Ξάνθης. Για πρώτη φορά ο παλμός, αλλά και τα συνθήματα θα επικεντρωθούν στα δικαιώματα των γυναικών και την ανάγκη προστασίας τους. Η πορεία θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους, καθώς και από το σημείο του στυγνού εγκλήματος κατά της Ζωής.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 18.00 το απόγευμα στο εργατικό κέντρο Ξάνθης. Οι ομιλήτριες που θα συμμετέχουν και οι εισηγήσεις τους είναι οι παρακάτω:
-Σίσσυ Βωβού-Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. «Οι μεγάλες δίκες βιασμών τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή τους».
-Ομάδα Terminal 119-για την κοινωνική και ατομική αυτονομία. «Ο ριζοσπαστικός φεμινισμός στην εποχή και τη χώρα των τεράτων».
– Δήμητρα Κογκίδου- Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η αφίσα που κυκλοφόρησε για την εκδήλωση είναι γραμμένη και στα ελληνικά και στα τουρκικά, ώστε να απευθύνεται και στις γυναίκες της μειονότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση στο stop-omofovia-xanthi.blogspot.com.
Αυξημένο το ενδιαφέρον διαδηλωτών από άλλες πόλεις
Ήδη το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν έχουν εκδηλώσει διαδηλωτές, γυναίκες και άνδρες από άλλες πόλεις της Ελλάδα. Λεωφορείο θα έρθει από την Αθήνα, καθώς και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ και μεμονωμένα διαδηλωτές θα καταφτάσουν από άλλα σημεία με αυτοκίνητα για να πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, ενώ πολλοί μιλούν για μια πρωτοβουλία που τόσο οι ίδιοι, όσο και η κοινωνία είχε ανάγκη, προκειμένου να «ανοίξει» το θέμα.
Το κάλεσμα στην πρωτοβουλία. Το περιεχόμενο και το μήνυμα
Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης τονίζει πως η βία κατά των γυναικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο δυστυχώς δεν αναδεικνύεται και θεωρείται ένα θέμα ιδιωτικό και ταμπού. «Οι βιασμοί γυναικών όλων των ηλικιών από αγνώστους, από τους συντρόφους τους ή ακόμα και μέσα στο γάμο είναι ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο μένει στην αφάνεια εκτός και αν συνοδεύεται από δολοφονία, όπως στην περίπτωση της Ξάνθης που έγινε πανελλαδικά γνωστό», σημειώνουν οι διοργανωτές σχετικά., τονίζοντας ότι: «απαξίωση, απειλές, απομόνωση, αποκλεισμός, βιασμός, βρισιά, δολοφονία, εκβιασμός, εκφοβισμός, έλλειψη /παρεμπόδιση πρόσβασης στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, ενδοοικογενειακή βία, ενδυματολογικός παρεμβατισμός, εξαναγκαστική εκπόρνευση/ εγκυμοσύνη/ έκτρωση, κάψιμο, κλειτοριδεκτομή, λεκτικές προσβολές, ξυλοδαρμός, παραβίαση της ατομικότητας, περιορισμός ανεξαρτησίας, σεξουαλική παρενόχληση, ταπείνωση, τράφικινγκ, ψυχολογική βία, όλα αυτά είναι μορφές κατά της βίας των γυναικών».
Σύμφωνα με το κάλεσμα της ομάδας στη βία κατά των γυναικών συνηγορούν πολλοί παράγοντες, τους οποίους θέλουν να αναδείξουν στην εκδήλωσή που διοργανώνουν. «Καλούμε στις 9 Μάρτη στην εκδήλωση με γενικό σύνθημα «Δώσε τέλος στη σιωπή!» Στη σιωπή που αναπαράγεται από τα συγκαλυπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στη σιωπή που καλλιεργείται μέσα στην υποκριτική οικογένεια, στη σιωπή της πατριαρχικής κοινωνίας, στη σιωπή του σεξιστικού σχολείου, στη σιωπή των θυματοποιημένων γυναικών, στη σιωπή του μεροληπτικού δικαστικού συστήματος, στη σιωπή της μισογυνικής θρησκεία».
H ομάδα αναφέρει επίσης με έμφαση στο κάλεσμά της πως η εκδήλωση αυτή δεν έχει κανένα κομματικό χρωματισμό και συνεχίζει λέγοντας, «θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη μαζική συμμετοχή στην πορεία αυτή, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, δίνοντας φεμινιστικό, αντισεξιστικό, αντιρατσιστικό χαρακτήρα, απαντώντας στο σεξισμό, στο ρατσισμό και τις εκφράσεις αυτοδικίας που καταγράφηκαν αμέσως μετά το περιστατικό βίας από μεγάλη μερίδα του κόσμου».
Στηρίζουν ΕΛΜΕ και διδασκαλικός σύλλογος
Ο διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης και η ΕΛΜΕ Ξάνθης στηρίζουν την πρωτοβουλία, καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία σε μαζική συμμετοχή. Η ΕΛΜΕ ειδικά, στο κάλεσμά της σημειώνει: «η βία κατά των γυναικών είναι ένα καθημερινό έγκλημα που ξετυλίγεται πίσω από κλειστές πόρτες και έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των θυμάτων. Είναι μια εμπόλεμη κατάσταση μέσα στην οποία ζουν οι γυναίκες συνέχεια, που τις τρομοκρατεί και τις κράτα ακίνητες και υποτελείς. Δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο από δικαιοσύνη».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…