Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια…αδέσποτα»

«Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια…αδέσποτα»

0
kathariotita-empros
Είναι πολλά και επιθετικά. Συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών στην υπηρεσία Καθαριότητας
 
«Αρχίζουμε στειρώσεις και εμβολιασμούς για τη λύσσα», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τ. Θεοδωρίδης. Πρόβλημα υποστελέχωσης στην Καθαριότητα
 
 «Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια…αδέσποτα», θα μπορούσε να είναι το νέο μότο της πόλης μας (κατά παράφραση «Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα») καθώς δεκάδες αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν στους δρόμους της. Η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε έλεγχο και κάθε γειτονιά έχει τουλάχιστον μια …συμμορία σκύλων που επιδίδονται στους συνήθεις …σκυλοκαβγάδες αλλά και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί σε ανθρώπους και κατά συνέπεια επικίνδυνοι, κυρίως για παιδιά που κυκλοφορούν μόνα τους και για γυναίκες. Καθημερινά η Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, γίνεται αποδέκτης παραπόνων από πολίτες που έχουν δεχτεί επίθεση από σκύλους ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακόμη δεν άρχισαν οι εμβολιασμοί για λύσσα!  
Θα μας «πνίξουν» τα αδέσποτα
Σε υπ’ αριθμός ένα πρόβλημα για την υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου αναγάγει το θέμα με τ’ αδέσποτα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσος Θεοδωρίδης καθώς όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Ε», έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους και η υπόθεση κυνοκομείου έχει «κολλήσει» τουλάχιστον 10 χρόνια οπότε και δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος ως προς την κατασκευή του. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Θεοδωρίδης ήταν και παλαιότερα αντιδήμαρχος Καθαριότητας και είχε ασχοληθεί και τότε με το θέμα του κυνοκομείου και των αδέσποτων κάνοντας μάλιστα πάνω από 300 στειρώσεις: «Η κατάσταση τώρα είναι ανεξέλικτη. Έχουν αυξηθεί πολύ τα αδέσποτα στην πόλη και στους οικισμούς του δήμου γιατί δεν έχουν γίνει στειρώσεις τα τελευταία χρόνια. Περιμένουμε έγκριση από το υπουργείο για να προσλάβουμε 2 – 3 κτηνιάτρους για να αρχίσουμε εμβολιασμούς για τη λύσσα αλλά κα να αρχίσουμε τις στειρώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε σε πρώτη φάση με συνεχείς στειρώσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε ένα πρόγραμμα για να εντάξουμε το έργο κατασκευής του κυνοκομείου», λέει ο κ. Θεοδωρίδης. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ένας δημοτικός χώρος που λειτουργεί ως κυνοκομείο που όμως έχει τη δυνατότητα φύλαξης 25 μόνο σκυλιών, τα οποία αφού στειρωθούν από τους κτηνιάτρους και αποθεραπευτούν επιστρέφονται στο περιβάλλον τους, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.  
Με 45 άτομα δουλεύει η Καθαριότητα στον δήμο Ξάνθης
Πρόβλημα όμως υπάρχει και στο τμήμα της Καθαριότητας το οποίο είναι υποστελεχωμένο. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Θεοδωρίδης το τμήμα λειτουργεί με 45 άτομα προσωπικό και έχει να καλύψει σάρωμα και αποκομιδή σκουπιδιών στην πόλη και τους γύρω οικισμούς του δήμου. Να σημειώσουμε ότι το τμήμα της Καθαριότητας είχε πολύ προσωπικό και ήταν αισθητή η παρουσία του μέσα στην πόλη κατά τη διάρκεια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Η εικόνα με τους εργαζόμενους με σκούπα και φαράσι σε κάθε δρόμο ήταν χαρακτηριστική. Μόνο που τότε τους πήραν όλους μαζί (500 εργαζόμενοι στο δήμο Ξάνθης και όχι εναλλάξ ανά 100 ώστε να δουλέψουν και το 2013 και τώρα τέλειωσαν τα 5μηνα έμεινε πάλι με τους μόνιμους το τμήμα: «Η Υπηρεσία καθαριότητα δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό Τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 20 εργαζόμενοι ενώ μέσα στο 2013 θα φύγουν άλλοι 5 – 6. Όπως είναι γνωστό προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό δεν μπορούμε να κάνουμε μέχρι το 2016 λόγω μνημονίου. Αυτό που θα προωθήσουμε είναι να προσλάβουμε 20 άτομα με 8μηνες συμβάσεις. Ιδιαίτερα τώρα την περίοδο του Καρναβαλιού θα δώσουμε αγώνα για ν’ ανταποκριθούμε. Γι αυτό θα ζητήσουμε τη συνδρομή εθελοντών και φορέων για να καθαρίσουμε την πόλη μας», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…