Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποκλείει εμπλοκή φαρμακείου της Ξάνθη στην απάτη των φαρμάκων η Δ. Κάλφα

Αποκλείει εμπλοκή φαρμακείου της Ξάνθη στην απάτη των φαρμάκων η Δ. Κάλφα

0
farmaka 003-empros
«Τάραξε τα νερά» η δήλωση του αν. υπουργού Υγείας για τεχνητή έλλειψη φαρμάκων με «κομπίνα» φαρμακείων- φαρμακαποθηκών
 
Η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης αναρωτιέται αν η δράση μερικών φαρμακείων μπορεί να δημιουργήσει τόσο τραγικές ελλείψεις και κατά πόσο αποκαλύπτεται η δράση των φαρμακευτικών εταιριών
 
«Θύελλα» στο χώρο του φαρμάκου, αλλά και στην κοινωνία, προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για τεχνητή έλλειψη φαρμάκων, μέσα από απάτη παράνομων επανεξαγωγών μεγάλων διαστάσεων, όπου εμπλέκονται φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. Όπως αποκάλυψε ο αν. υπουργός, «πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία και αφού πληρώσουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα παίρνουν στο πλαίσιο της επιστροφής και τα επανεξάγουν στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια της εγχώριας. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια, αφορολόγητα και οι φαρμακαποθήκες πολλά περισσότερα» και τόνισε ότι θα αλλάξει η νομοθεσία για τις ποινές που θα επιβληθούν στα φαρμακεία αυτά, τα οποία πωλούν τα φάρμακα σε φαρμακαποθήκες αντί σε ασθενείς. «Θα διακόπτεται η σύμβαση των φαρμακοποιών που παρανομούν με τον ΕΟΠΥΥ» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τις ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά όχι για τα ονόματα των φαρμακοποιών που πιθανόν να εμπλέκονται.
Καλύπτεται η δράση των φαρμακευτικών εταιριών
Αποκλείει την πιθανότητα να εμπλέκονται σε αυτή την πρακτική φαρμακεία από την Ξάνθη, η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου κ. Δέσποινα Κάλφα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται σε άλλες πόλεις και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο, τις δηλώσει του αν. υπουργού χαρακτήρισε «καλή δικαιολογία» για να καλύψει τη δράση των φαρμακευτικών εταιριών, που είναι αυτές που κατά κόρον επιδίδονται στις επανεξαγωγές και αναρωτήθηκε αν η δράση μερικών εκατοντάδων φαρμακείων (που έφτασαν τα 500 και μετά τα 700 κατά τις δηλώσεις Σαλμά) μπορούν να επηρεάσουν τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των 12.000 φαρμακείων της χώρας. Ζήτησε, όπως και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικών Σύλλογος να δοθούν ονόματα αν υπάρχει εμπλοκή φαρμακοποιών σε απάτη, έτσι ώστε να μην αμαυρώνεται το όνομα του συνόλου των φαρμακοποιών της χώρας.
Πάντως, σημείωσε ότι το φαινόμενο των ελλείψεων παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και εταιρίες συνεχώς ανακοινώνουν τη διακοπή των εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής. «Έχουμε πλέον τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ. Κάπου πρέπει να υπάρξει πάτος. Δυστυχώς φαίνεται ότι απέτυχε ο εύκολος τρόπος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης», σχολίασε η κ. Κάλφα
Ποιος θέλει φάρμακα στα σούπερ μάρκετ;
Επίσης, με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας, όπως αυτές κυκλοφόρησαν, για πώληση των φαρμάκων από σούπερ μάρκετ προς ενίσχυση του ανταγωνισμού, κάτι που όπως ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας δε συζητά, η κ. Κάλφα εξέφρασε την άποψη ότι στα φαρμακεία οι ασθενείς βρίσκουν ευκολότερα τα φάρμακα, αφού είναι πιο πολλά από τις αλυσίδες σούπερ- μάρκετ και υπάρχουν πάντα διανυκτερεύοντα, ενώ ανήγαγε σε ιδιαίτερα κρίσιμη τη συμβολή του φαρμακοποιού στην περίπτωση κατανάλωσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων με συνταγογραφούμενα, για πιθανές δυσμενείς αλληλεπιδράσεις.
Τέλος, στην έτερη απαίτηση της τρόικας για εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, η κ. Κάλφα απέκλεισε να συμβεί κάτι τέτοιο μιας και οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι τον Οκτώβριο, αν και δήλωσε ότι: «αν δε χρηματοδοτηθεί γενναία ο ΕΟΠΥΥ, θα καταρρεύσει».
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…