Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Διχάζει ο Κανονισμός

Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Διχάζει ο Κανονισμός

0
organotiki 1-empros
Αντίδραση των συλλόγων. Να εφαρμοστεί πιλοτικά φέτος, αποφάσισε η Οργανωτική επιτροπή
 
Θετική απήχηση η πρόταση Βασιλούδη για το μισό ευρώ ανά στολή για αγορά εμβολίων. Ζωντανή μετάδοση της παρέλαση από την ΕΤ-3
 
Διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των Καρναβαλικών συλλόγων και της ηγεσίας του κέντρου Πολιτισμού επί του Κανονισμού του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού διαπιστώθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 6 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, παρουσία του προέδρου του Κέντρου κ. Μανώλη Φανουράκη, των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων των συλλόγων. Σημειώνεται ότι προηγήθηκε τη Δευτέρα άτυπη και …μυστική συνάντηση (προκάλεσε εντύπωση και σχολιάστηκε με επικριτική διάθεση) 15 συλλόγων και λήφθηκε η απόφαση να μην ψηφίσουν τον Κανονισμό παρά το γεγονός ότι έχει επιχειρηθεί σε τρεις διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα να εξευρεθεί η χρυσή τομή.  
Διχάζει ο Κανονισμός…Πιλοτικά θα εφαρμοστεί φέτος
Τα θέματα ασφαλείας, και αντιμετώπισης των κρουσμάτων βίας και μέθης με περιφρούρηση της παρέλασης και απομάκρυνση αυτών των περιστατικών έθεσε ο κ. Φανουράκης επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργασίας της ομάδας περιφρούρησης με τον Ερυθρό Σταυρό, τη Security ή τις αρχές.
Εκπρόσωποι Συλλόγων, όμως και κάποια μέλη αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην ομάδα περιφρούρησης και τότε ο Πρόεδρος Μανώλης Φανουράκης τόνισε αυτό που προέχει είναι η περιφρούρηση της παρέλασης λέγοντας χαρακτηριστικά: « Αν δεν μπορεί κάποιος να είναι νηφάλιος και να περιφρουρεί την ασφάλεια του πληρώματος, δεν πρέπει να παρελάσει το πλήρωμά του». Η συζήτηση επί του θέματος ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της πρότασης Φανουράκη από τους συλλόγους, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός στην παρέλαση του 2013 και να συγκροτηθεί μια 7μελής επιτροπή με τον Τσάβα Νίκο, εκπρόσωπος των Σαμαρειτών, 2 εκπροσώπους του Κέντρου Πολιτισμού, 3 εκπροσώπους Συλλόγων που δεν θα παρελάσουν, η οποία και έχει επιφορτιστεί με «παρακολούθηση» και την επισήμανση όλων των αρνητικών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Παρά ταύτα οι εκπρόσωποι των συλλόγων επέμεναν στην αντίθεσή τους με τον συγκεκριμένο κανονισμό ζητώντας ένα νέο σχέδιο.
Για του χρόνου και η πρόταση Βασιλούδη
Με την αιτιολογία ότι οι περισσότερες στολές των συλλόγων έχουν πωληθεί και ότι δεν προλαβαίνουν φέτος να το οργανώσουν, μετατέθηκε για του χρόνου η παρακράτηση του μισού ευρώ ( ή 30 λεπτών δεν έχει αποφασιστεί ακόμη) ανά στολή το οποίο και θα αποδοθεί για την αγορά εμβολίων για παιδιά ανέργων. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Ηλία Βασιλούδη την οποία κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού. Επίσης επανήλθε ως πρόταση η επιβολή του συμβολικού εισιτηρίου του 1 ευρώ για κάθε εκδήλωση του δήμου ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα που θα διατίθενται σε άλλους παρόμοιους κοινωφελείς σκοπούς. Οι σύλλογοι θεώρησαν θετική την πρόταση όμως σ’ ότι αφορά την φετινή χρονιά αποφασίστηκε να διαθέσουν οι Σύλλογοι από το Ταμείο τους ότι προαιρούνται και από την επόμενη διοργάνωση να οργανωθεί σωστά και να λειτουργήσει αυτό.
12.000 καρναβαλιστές!
Επίσης τέθηκε το θέμα του αριθμού των στολών που μπορούν να διαθέτουν οι σύλλογοι και αποφασίστηκε ως πλαφόν οι 400 στολές ανά πλήρωμα που αντιστοιχεί σε 12.000 καρναβαλιστές στην Παρέλαση, αριθμός υπερβολικός, όπως σημείωσε ο κ. Φανουράκης: «Ελάχιστοι Σύλλογοι έχουν αδιάθετες στολές ενώ με βάση αυτό τον υπολογισμό, θα βρεθούν σχεδόν 12.000 καρναβαλιστές στην παρέλαση, αριθμός υπερβολικός. Τα υπεράριθμα πληρώματα δημιουργούν προβλήματα», τόνισε ο κ. Φανουράκης υπογραμμίζοντας επίσης ότι ανεξαρτήτως αν ισχύσει ο κανονισμός, ο ίδιος θα επιβάλει την τιμωρία της τελευταίας θέσης στην παρέλαση.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι ζωντανά από την ΕΤ -3 – Θα βραβευτεί η καλύτερη στολή και το καλύτερο πλήρωμα
Όπως ενημέρωσε ο κ. Φανουράκης η ΕΤ-3 θα μεταδώσει ζωντανά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Επί των διαδικαστικών της παρέλασης το πρώτο πλήρωμα θα φτάσει στην Κεντρική Πλατεία στις 13.40 της τελευταίας Κυριακής. Τέλος γνωστοποιήθηκε απ’ τον κ. Φανουράκη ότι 5μελής επιτροπή θα βραβεύσει την καλύτερη στολή και το καλύτερο πλήρωμα της παρέλασης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…