Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ΟΕΒΕ «στριμώχνει» τον Φορέα Διαχείρισης για το αρδευτικό

Η ΟΕΒΕ «στριμώχνει» τον Φορέα Διαχείρισης για το αρδευτικό

0
nestos_aerofoto-empros

Τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του έργου αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του

Καλεί τις Οικολογικές Οργανώσεις αντί της νομικής διαμάχης να επιλέξουν την διαβούλευση και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία
   
Υπέρ της υλοποίησης του Μεγάλου αρδευτικού έργου της Ξάνθης τάσσεται με ανοιχτή επιστολή της η ΟΕΒΕ Ξάνθης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του ως προς την κατεύθυνση της αποτροπής της ερημοποίησης της πεδιάδας της Ξάνθης από την υφαλμύρωση όπως επίσης και την περιβαλλοντική του διάσταση. Προσεγγίζοντας το θέμα σφαιρικά και απ’ την πλευρά των επιχειρημάτων που θέτουν οι Οικολογικές Οργανώσεις τις εγκαλεί για το γεγονός ότι επέλεξαν τη νομική διαμάχη και δεν επεχείρησαν να καταστήσουν γνωστά τα επιχειρήματά τους και να διαβουλευτούν με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα αίσθηση προκαλεί η αναφορά στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ τον οποίο αποκαλεί «αφανή» ενώ εμμέσως πλην σαφώς του επιρρίπτει ευθύνες για τη διαχείριση του θέματος ενώ καταθέτει μια πληροφορία για τα μέλη του φορέα που προκαλεί εντύπωση.  
Ο Φορέας τα μέλη και τα πεπραγμένα του…
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Μας προξενεί εντύπωση και για το λόγο ότι, μία τουλάχιστον εξ αυτών των οργανώσεων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «εκπροσωπείται» τρόπον τινά στην τριμελή Επιστημονική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ (ο οποίος έχει την ευθύνη στην περιοχή του Νέστου) δια Ειδικού Επιστήμονος. Το ότι μπορεί να έχει ιδία αντίληψη του επιδεινούμενου προβλήματος της Ξάνθης (και γι’ αυτό θα περιμέναμε να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη η συγκεκριμένη οικολογική οργάνωση) προκύπτει αβίαστα από τα Πεπραγμένα του Φορέα έτους 2011 όπου αναφέρεται: «το 2011 ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε για 110 περιπτώσεις Προμελετών και Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σημειώνοντας αύξηση από την προηγούμενη χρονιά κατά 21%. Σημαντικό ρόλο στις παραπάνω γνωμοδοτήσεις παίζει η συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης».  
Υπέρ του αρδευτικού η ΟΕΒΕ Ξάνθης
Στην κατακλείδα της επιστολής και αφού παρατίθενται μια σειρά επιχειρημάτων αναφέρεται: «Συνεκτιμώντας όλα τα προαναφερόμενα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης, τάσσεται υπέρ της κατασκευής του Μεγάλου Αρδευτικού και καλεί την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, αντί της νομικής διαμάχης για κάτι τόσο διαχειρίσιμο, να παρέμβουν εποικοδομητικά συνδιαλεγόμενες ειλικρινά με την τοπική κοινωνία και συνεργαζόμενες δημιουργικά με τοπικούς φορείς και αρχές. Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση των υπαρκτών, πολυσχιδών προβλημάτων που ταλανίζουν την προστατευόμενη περιοχή και την οικονομία της».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…