Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αλώβητη» η Πολυτεχνική Σχολή από την «Αθηνά»

«Αλώβητη» η Πολυτεχνική Σχολή από την «Αθηνά»

0
DPTH-empros

Δύο τμήματα του ΔΠΘ απορροφώνται στο πλαίσιο του χάρτη συγχωνεύσεων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αλλαγές στο ΤΕΙ Καβάλας για 5 τμήματα. Μετονομάζεται σε ΤΕΙ ΑΜΘ. Δύο τμήματα απορροφώνται από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας    

Τέλος στη φημολογία και ανακούφιση έφερε στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και ιδιαίτερα στο τμήμα Μηχανικών παραγωγής και Διοίκησης, η ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για το νέο χάρτη αναδιάρθρωσης σχολών και τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον υπουργό παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.  
«Ίδιο και το αυτό» με ή χωρίς «Αθηνά» για την Πολυτεχνική
Τα πέντε τμήματα, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών περιβάλλοντος, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών παραγωγής και Διοίκησης και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, διατηρούνται ως έχουν, διαθέτοντας συνολικά 152 μέλη ΔΕΠ.  
Απορροφώνται δύο τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή
Αλλαγές σημειώνονται σε δύο τμήματα του ΔΠΘ, του κλάδου των θεωρητικών επιστημών, που έχουν έδρα στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, το τμήμα Γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών απορροφάται από το τμήμα ιστορίας εθνολογίας και μετονομάζεται σε τμήμα ιστορίας εθνολογίας με δύο κατευθύνσεις και εντάσσεται στη νέα σχολή οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, που ιδρύεται στην Κομοτηνή. Στην ίδια σχολή συμπεριλαμβάνονται και τα τμήματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ), με κατεύθυνση στη διοίκηση επιχειρήσεων, το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και αυτό της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (που δε διαθέτει μέλη ΔΕΠ) απορροφάται από το τμήμα ΔΟΣΑ. Ακόμη, ιδρύεται σχολή φυσικής αγωγής και αθλητισμού, όπου και θα λειτουργήσει το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Η νομική γίνεται πλέον σχολή και λειτουργεί ως έχει με 63 μέλη ΔΕΠ.  
Τρεις σχολές ιδρύονται στην Αλεξανδρούπολη
Καμία αλλαγή δε σημειώνεται σε επίπεδο συγχωνεύσεων στα τμήματα του ΔΠΘ που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη. Η ιατρική και η μοριακή βιολογία και γενετική θα λειτουργούν πλέον υπό το καθεστώς της νεοσυσταθείσας σχολής επιστημών υγείας. Ακόμη, ιδρύεται η σχολή τεχνολογίας γεωπονίας, όπου εντάσσονται το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης και το τμήμα δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων (Ορεστιάδα). Τέλος, νέα είναι και η σχολή επιστήμης αγωγής, που θα συμπεριλάβει τα τμήματα του παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης και επιστημών εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία.  
Δημιουργείται ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Περισσότερες είναι ο αλλαγές που σημειώνονται στο ΤΕΙ Καβάλας, το οποίο και μετονομάζεται σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τα δεκατρία τμήματα του ΤΕΙ γίνονται οκτώ με την «Αθηνά» και δύο απορροφώνται από το ΤΕΙ κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το τμήμα αρχιτεκτονικής τοπίου (Δράμα) απορροφάται από το τμήμα πολιτικών δομικών έργων του ΤΕΙ Σερρών (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας). Επίσης, το τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας τροφίμων (Δράμα) απορροφάται και αυτό από το ΤΕΙ κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, το τμήμα Βιομηχανικής πληροφορικής απορροφάται από το τμήμα μηχανικών πληροφορικής που δημιουργείται στο ΤΕΙ ΑΜΘ με τρεις κατευθύνσεις.
Να σημειωθεί ότι κατευνάστηκαν και οι φόβοι για το ΤΕΙ νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, επειδή δεν είχε κανένα μέλος ΔΕΠ, αλλά τελικά δεν καταργήθηκε.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…