Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέες φήμες για κλείσιμο του τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης

Νέες φήμες για κλείσιμο του τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης

0
DPTH-empros

Έως το Φεβρουάριο η ολοκλήρωση του σχεδίου «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μελετώνται τα κριτήρια για την κατάρτιση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη που θα εφαρμοστεί για τους εισακτέους του 2013    

Εκ νέου κυκλοφορεί σε αθηναϊκά ΜΜΕ η λίστα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο, με αφορμή την εντατικοποίηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου «Αθηνά» που αφορά στις συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Ξάνθης και αποτελεί το μόνο τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, για το οποίο διαδίδονται οι φήμες περί «λουκέτου». Ο κατάλογος βέβαια δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το υπουργείο, ενώ σε ρεπορτάζ του «Ε» φύλλο 26ης Σεπτεμβρίου 2012 οι πρόεδροι των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ καθηγητές Στέφανος Σπάρταλης και Αθανάσιος Καραμπίνης αντιστοίχως, κάνουν λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» και ‘ανυπόστατες φήμες».  
Ποια κριτήρια μελετά το υπουργείο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι: ««το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων θα αποτυπώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν νέα ισχυρότερα τμήματα, τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχτούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα ιδρύματα θα αναβαθμιστούν, οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον» και εκτιμά ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο οι υποψήφιοι να κάνουν την επιλογή τους.
Ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μελετάται να έχει περίπου 150 λιγότερα τμήματα σε σχέση με τα 499 που έχουν σήμερα τα 24 πανεπιστήμια και τα 16 ΤΕΙ της χώρας, αριθμός που κρίνεται πολύ μεγάλος, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης.
Οι εργασίες για την κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά» έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη συγκεκριμένη φόρμουλα κριτηρίων. Μελετάται η περίπτωση των αλληλοεπικαλύψεων σχολών, όπως οι σχολές Διοίκησης και Πληροφορικής και εξετάζεται αν κάποιες αμιγώς εξειδικευμένες μπορούν να μετεξελιχθούν σε μεταπτυχιακά τμήματα, στα οποία θα απορροφηθεί και το διδακτικό προσωπικό.
Ένα άλλο κριτήριο αποτελεί το κατά πόσο οι σχολές στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια και αν μπορούν να συγχωνευθούν πανεπιστήμια που βρίσκονται στην ίδια ή σε γειτονικές πόλεις.  
Ανυπόστατες οι φήμες για κλείσιμο του τμήματος της Πολυτεχνικής της Ξάνθης
Το τμήμα μηχανικών παραγωγής και Διοίκησης συμπεριλαμβάνεται σε λίστα με άλλα 21 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε περιφερειακά και κεντρικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, οι άμεσα εμπλεκόμενοι καθηγητές του ΔΠΘ και πρόεδροι κ. Σπάρταλής και κ. Καραμπίνης εξηγούν ότι ούτε έχει γίνει σχετική εισήγηση από το Πανεπιστήμιο στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, αλλά και ότι το τμήμα παρουσιάζει στοιχεία παραγωγικότητας και προτίμησης που δεν συνάδουν με σενάρια περί κλεισίματος. Αντιστοίχως, άλλα τμήματα του ΔΠΘ με λιγότερους καθηγητές και πολύ πιο υποτονική προτίμηση δεν συγκαταλέγονται στο κύκλο των φημολογούμενων λουκέτων, πράγμα που εγείρει ερωτηματικά και για τα κριτήρια, αλλά και για τις πηγές των σχετικών διαδόσεων.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…