Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 2012 Πρόσωπα και Γεγονότα της Ξάνθης

2012 Πρόσωπα και Γεγονότα της Ξάνθης

0
allileg-empros

Ο απολογισμός του «Ε» για τη χρονιά που πέρασε. Ποιοι πρωταγωνίστησαν και ποια γεγονότα άφησαν ιστορία

Σε μια χρονιά κρίσης, προβλημάτων και έξαρσης της εγκληματικότητας αναζητούμε φωτεινές στιγμές και παράθυρα ελπίδας. Καλή χρονιά σε όλους!

Το 2012 αδιαμφισβήτητα έχει καταγραφεί ως μια από τις πλέον δύσκολες χρονιές μετά την μεταπολίτευση για τη χώρα μας. Χρονιά βαθιάς οικονομικής κρίσης, πολιτικών ανακατατάξεων, δύο εκλογικών αναμετρήσεων και νέων δεδομένων στην πολιτική σκηνή του τόπου, το 2012 έχει αφήσει μελανό αποτύπωμα στο ιστορικό συλλογικό γίγνεσθαι και έχει αναδιατάξει την κοινωνική πραγματικότητα, επιφέροντας τεράστιες αλλαγές στον κοινωνικό ιστό. Η ανεργία γιγαντώθηκε φτάνοντας δυσθεώρητα ύψη, δημιουργήθηκε η νέα κοινωνική τάξη των νεόπτωχων, αυξήθηκαν οι άποροι και προκλήθηκε μία πρωτόγνωρη ρήξη στην κοινωνική συνοχή, με φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσισμού, που οδήγησαν ανθρώπους στο περιθώριο, αλλά και σε πιο ακραίες ενέργειες, όπως οι εγκληματικές πράξεις, αλλά και οι αυτοκτονίες.  
Δύσκολη χρονιά και για την Ξάνθη
Αυτή την πραγματικότητα, την σκληρή και τη δύσκολη, έζησε και η Ξάνθη το 2012, που διεκδικεί ρεκόρ στην ανεργία και είδε ένα μεγάλο αριθμό «λουκέτων» σε εργοστάσια και επιχειρήσεις μέσα στη διάρκεια της χρονιάς. Μπορεί τα βίαια εγκλήματα να αποτέλεσαν μελανές στιγμές, αλλά περιορισμένες, όμως κυριάρχησαν κλοπές, διαρρήξεις και σωρηδόν συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο, ζωντανή απόδειξη ότι μοιραία η κρίση αυξάνει την εγκληματικότητα.
Ωστόσο, οι χαλεποί καιροί ανέδειξαν και στην Ξάνθη μία πηγαία διάθεση για αλληλεγγύη και ανθρωπιά, η οποία με το χρόνο έχτισε θεμέλια και δημιούργησε ένα δίκτυο αλληλεγγύης στο νομό, σε εθελοντική βάση στο μεγαλύτερο βαθμό, όμως συμπαγές και με δυναμική να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, αγκαλιάζοντας όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, μαζί με τις δυσκολίες, η Ξάνθη αρνήθηκε να «λαβώσει» τον πολιτισμό. Διοργάνωσε και χάρηκε ένα λιτό, αλλά ζωντανό καρναβάλι και ένα πρόγραμμα για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, που μπόρεσε με αξιοπρέπεια να υπηρετήσει τη συνέχιση του θεσμού. Γύρω από αυτές τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις, πολιτιστικά μελίσσια και αυτόνομες πρωτοβουλίες παρείχαν συνεχώς αφύπνιση πολιτισμού και έδωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αξιόλογες δυνατότητες απόδρασης.  
Η Ξάνθη του 2012 μέσα από το «Ε»  
Στο πολιτικό ρεπορτάζ…
Αδιαμφισβήτητα, η εκτίναξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και η εκλογή του βουλευτού του Χουσεΐν Ζειμπέκ αποτελούν κορυφαία πολιτικά γεγονότα του 2012. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι του «Ε»: «Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ξάνθη». Ανοιχτή κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.(30/4). Η βραδιά εκλογών επεφύλασσε σαρωτική νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα αλλά και καταποντισμό στο ΠΑΣΟΚ: « ΣΥΡΙΖΑ: Ανέτρεψε τον δικομματισμό…
«ΣΟΚ στο ΠΑΣΟΚ», «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέφερε καίριο πλήγμα στον δικομματισμό
Διαρροή της ΝΔ στους Ανεξάρτητους Έλληνες που αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα. Άνοδος της «Χρυσής Αυγής και στην Ξάνθη. «Καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ – Βγήκε τελικά ο Σαλτούρος με 22 ψήφους διαφορά από τον Σγουρίδη. Χαμηλότερο από το ποσοστό του 2009 η ΝΔ» έγραφαν οι τίτλοι και οι υπότιτλοι του «Ε».
Η «Χρυσή Αυγή όμως απασχόλησε και εκ νέου την Ξάνθη με τα εγκαίνια των γραφείων της στις 9/12: «Ντελίριο εθνικισμού και ρατσισμού στα εγκαίνια της «Χρυσής Αυγής». Αστυνομοκρατούμενη πόλη η Ξάνθη το Σάββατο. Αναστάτωσαν το κέντρο οι Χρυσαυγίτες με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους», έγραφε το «Ε» στις 10/12.
Το 2012 «έδυσε» το πολιτικό «άστρο» του Σωκράτη Ξυνίδη που «Εκτός εκλογών ο Σωκράτης Ξυνίδης» έγραφε το «Ε» στις 26/3 και ο κ. Ξυνίδης δήλωνε: «Δεν έχω τα όπλα εκείνα να κοιτάξω κατάματα τους ψηφοφόρους μου…»
Ιδρυτικές διαδικασίες των ΑΝΕΛ στην Ξάνθη και ο τίτλος ενδεικτικός: «Σήκωσαν σημαία» οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» στην Ξάνθη (25/4) ενώ λίγο νωρίτερα :«Στα κρύα του λουτρού» ο Φ. Τσαλίδης. «Κόπηκε» από το ψηφοδέλτιο ενώ είχε αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα (18/4). Αργότερα προσχώρησε στους ΑΝΕΛ. Και στις 1/2: «Ανατέθηκε μελέτη στην περιφέρεια για την ΕΟΖ». Ένα θέμα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την κοινωνία της Ξάνθης είναι το κλείσιμο της Αστυνομικής Σχολής και της μετατροπής της σε Κέντρο Παρανόμων Μεταναστών με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Νίκου Δένδια τον Αύγουστο: « Οργή φορέων για την Αστυνομική Σχολή. Ετοιμάζεται πανξανθιώτικο «μέτωπο» κατά της απόφασης Δένδια (12/9). «Η Ξάνθη ενωμένη προχωρά σε κινητοποιήσεις. Ομόφωνη απόφαση των φορέων για «λουκέτο τη Δευτέρα στους δήμους του νομού, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της αγοράς της Ξάνθης (13/9). «Ζητούν «ακρόαση» από Αθήνα. Συμβολική κατάληψη της Εφορίας Ξάνθης από τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φορείς του νομού και της περιφέρειας», ήταν οι τίτλοι και υπότιτλοι του «Ε». Η τελευταία αναφορά για την Αστυνομική Σχολή αφορούσε στην ένταση που δημιουργήθηκε όταν: « Έραψαν το στόμα τους 2 Αφγανοί στο Κέντρο Κράτησης»
Τέλος στα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα εντάσσεται και το θέμα που δημιουργήθηκε με την εγγραφή των 20 παιδιών του Εχίνου. Ένα αμιγώς εκπαιδευτικό θέμα που έμελλε να πάρει πολιτικές διαστάσεις: «Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία». 22 περιπτώσεις στον Εχίνο. Οι γονείς δεν τα έγραψαν στα νηπιαγωγεία διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν είναι δίγλωσσα. Σε εξέλιξη βρίσκεται το θέμα (5/9). Το θέμα λύθηκε τον Νοέμβριο: ««Τέλος καλό όλα καλά» για τα 20 πρωτάκια του Εχίνου. Δόθηκε «πράσινο φως» από το υπουργείο για την εγγραφή τους στην Α’ δημοτικού (19/11)».  
Στο κοινωνικό ρεπορτάζ…
Αναμφίβολα η πληγή στα εργασιακά δικαιώματα και τα νέα μέτρα λιτότητας σε κάθε κλάδο ήταν αυτά που κυριάρχησαν, λόγω της αγωνίας των πολιτών, αλλά και των συνεχών αλλαγών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει έσοδα. Οι απεργίες ήταν συνεχείς, πιο συχνές από κάθε άλλη περίοδο, αλλά η συμμετοχή πολύ λίγες φορές έδειξε την πυγμή εργαζομένων και επαγγελματιών να αντιδράσουν με αυτό τον τρόπο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το «χαράτσι» της ΔΕΗ που πυροδότησε συχνές εκρήξεις διαμαρτυριών, η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης που «στέγνωσε» από θερμότητα τις μισές πολυκατοικίες της Ξάνθης, αλλά και οι συχνές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών με αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, που έφερε ταλαιπωρία και αγωνία σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Ακόμη μία «πληγή» η σημαντική συρρίκνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις της Ξάνθης. Ισχυρό «πλήγμα» το κλείσιμο της Αναπτυξιακής με το δυσθεώρητο ποσό των χρεών, που στερεί τη δυνατότητα από το νομό να αξιοποιήσει πόρους, το κλείσιμο της χαρτοποιίας Diana που άφησε πάνω από 100 εργαζομένους στο δρόμο, οι τρομακτικές διαστάσεις που πήρε το παραεμπόριο μέσα στο 2012 λόγω της βαθύτερης ύφεσης, η ματαίωση της επένδυσης της εταιρίας Defkalion, που θα αποτελούσε ένα οικονομικό «θαύμα» για την Ξάνθης, αλλά εγκατέλειψε (τουλάχιστον για την ώρα) την πρόθεση να επενδύσει σε ελληνικό έδαφος για να παράξει πράσινη ενέργεια, αλλά και οι περιπέτειες της ΣΕΚΑΠ που συνεχίζει να ζητά επενδυτή. Αρχικά οι ελπίδες είχαν στηριχτεί τον ινδό Bommidala, ενώ σήμερα φαίνεται οι ελπίδες να εστιάζονται στην τουρκική SEBA.
Μοναδικές διεξόδους επιχειρηματικής ελπίδας δόθηκαν στην περιοχή μας από την επένδυση των ξηραντηρίων της ΣΕΚΕ στο Νεοχώρι που λειτουργούν εδώ και λίγους μήνες, η συμβολαιακή γεωργία που σύναψαν με τη ζυθοποιία ΒΕΡΓΙΝΑ οι καλλιεργητές τσαγιού του βουνού, καθώς και η πρόσφατη σύμβαση εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Ερασμίου από την εταιρία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση ενός σημαντικού πλούτου της περιοχής. Μικρό, αλλά σημαντικό «παυσίπονο» αποτέλεσαν οι 5μηνες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίες που έδωσαν δουλειά και απολαβές σε περίπου 1.500 άτομα στο νομό.
Από την άλλη πλευρά αίσθηση προκάλεσαν τα κρούσματα υποσιτισμού σε σχολεία της Ξάνθης και η κινητοποίηση που έγινε για να παρασχεθεί τροφή σε μαθητές άπορων οικογενειών από εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και η αύξηση των αιτούντων δωρεάν τροφίμων από το πρόγραμμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που έδωσε στην Ξάνθη μία θλιβερή «πρωτιά» πανελλαδικά, ενώ σημαντική είναι από την άλλη στον τομέα της σίτισης η συμβολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών που καθιέρωσαν στην περιοχή το «κίνημα της πατάτας» με πώληση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες σε πολύ καλές τιμές. «Αγκάθι» για την περιοχή αποτέλεσαν οι πλημμύρες του Ιανουαρίου στην ύπαιθρο της Ξάνθης, αλλά και οι ατελέσφορες προσπάθειες για αποζημίωση των παθόντων, οι οποίες βέβαια συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε και το ζήτημα που δημιουργήθηκε στη μεταφορά των μαθητών κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που λύθηκε παροδικά και πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για την επόμενη φορά που θα προκύψει αν δεν πληρωθούν οι μεταφορείς.  
Στο αστυνομικό ρεπορτάζ
Πλούσια η χρονιά σε αστυνομικά γεγονότα απ’ την αρχή της χρονιάς:
Η χρονιά αρχίζει με την είδηση: «Θύμα στυγερής δολοφονίας ένα 16χρονος πομάκικης καταγωγής». Βρέθηκε νεκρός μαζί με μία 15χρονη σε περιοχή με μπάζα στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης. Επίσης στις 27/1: «Ξανθιώτης – διακινητής 15 κιλών ηρωίνης!». Ακολουθεί: «Θάνατος 32χρονου στο χιονιά. Τραγική ειρωνεία, η ετοιμόγεννη σύζυγος που αφήνει πίσω»(3/2). Οι επόμενοι μήνες σημαδεύονται από αυτοκτονίες: «Όλα δείχνουν απόπειρα αυτοκτονίας». Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η 18χρονη στο Νοσοκομείο της Καβάλας (29/2) «Απαγχονίστηκε 56χρονη στον Εχίνο» (29/2) Αυτοκτονία δασκάλου στη Σταυρούπολη με πολιτικό «χρώμα» (20/4) «Φρίκη: σεξουαλική κακοποίηση 7χρονου κοριτσιού στη Γλαύκη. Εισήχθη στο Νοσοκομείο την προηγούμενη Τρίτη και νοσηλεύεται στην Μαιευτική Κλινική. Απαγόρευση επισκέψεων» (16/5). «Αυτοκτονία 53χρονου αγρότη στα Πηγάδια. Έδωσε ξαφνικά τέλος στη ζωή του με καραμπίνα» (11/7). Επίσης έξαρση παρουσίασαν οι κλοπές και οι ληστείες: «Εφιάλτης για ζευγάρι ηλικιωμένων στο Κουτσό». Τους έδεσαν, τους φίμωσαν , τους χτύπησαν κιόλας, για να τους πάρουν τη σύνταξη των 650 ευρώ του ΟΓΑ». Ο Νοέμβριος τελειώνει μ’ ένα ατύχημα που ευτυχώς δεν είχε θύματα: «Την παρέσυρε το ρέμα… Η αμαξοστοιχία 91 του intercity εκτροχιάστηκε στη γέφυρα του Πολυσίτου. Καλά στην υγεία τους και οι 110 επιβάτες (27/11). Ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο «πλούσιος» μήνας σε αστυνομικά γεγονότα : «52χρονος κάηκε ζωντανός στη ΔΕΥΑΞ. Δεν αναγνωρίστηκε το πτώμα από την οικογένειά του…Από την Ιατροδικαστική εξέταση θα διαπιστωθεί η ταυτότητά του (7/12). « Έπιασαν στα «πράσα» τη σπείρα που τρομοκράτησε τους ηλικιωμένους 4 άτομα διέπραξαν σε ένα 20ήμερο 10 ληστείες! Συνελήφθησαν την Πέμπτη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης (14/12) «Φρικιαστικός θάνατος στην άσφαλτο». Πεζός παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και εκσφενδονίστηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής (17/12). Και η χρονιά φεύγει με μια φρίκη: «Κτηνωδία! Φρικιαστικό έγκλημα στην πόλη μας! Βίασαν και έκαψαν ζωντανή 34χρονη Ξανθιώτισσα στην αυλή του πατρικού της
Σοκαρισμένη η κοινωνία. Απαίτηση για άμεση εξιχνίαση. Έρευνες της Αστυνομίας σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη (27/12). Και τέλος: «Ο Μ΄ΑΝΑΒ(ΕΙΣ) της φρίκης». Εξιχνιάστηκε το στυγερό έγκλημα που συντάραξε το πανελλήνιο. Δράστης ο 27χρονος Χρήστος Παπάζογλου από το Μυρωδάτο(28/12).  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…