Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 167 νέοι μηχανικοί από την Ξάνθη!

167 νέοι μηχανικοί από την Ξάνθη!

0
orkom11_2012-empros

Ορκίστηκαν στην τελετή της Παρασκευής

Λόγια ελπίδας για τη νέα γενιά από τους ομιλητές. Πρώτος των πρώτων ο Βασίλης Ελευθεριάδης με 8,84 από την αρχιτεκτονική      

Ξεκίνησαν τη φοιτητική τους ζωή σε χρόνια ευφορίας και οικονομικής ξενοιασιάς, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να ορκιστούν στην περίοδο της πιο βαθιάς ύφεσης για τη χώρα. Όμως σε μια τελετή ορκωμοσίας, η αγωνία για την επαγγελματική αποκατάσταση και το μέλλον παραμερίζεται δίνοντας τη θέση της στην ικανοποίηση, τη χαρά και το μήνυμα της ελπίδας για τα επόμενα βήματα της νέας γενιάς.
Η τελετή ορκωμοσίας των διπλωματούχων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» στην πανεπιστημιούπολη σε μια αίθουσα κατάμεστη και πλούσια σε χαμόγελα, λουλουδάτα χρώματα και θετική ενέργεια. Συνολικά ορκίστηκαν 167 νέοι μηχανικοί, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες ορκωμοσίες που σπάνια υπερβαίνουν τους 100.  
«Από δω σήμερα ξεκινά η ελπίδα»
Στους διπλωματούχους μηχανικούς απευθύνθηκε με την ομιλία του ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βλάσης Χρυσάνθου, παρουσία του κοσμήτορα και των τμημάτων όλων των σχολών της Πολυτεχνικής, οι οποίοι παρίσταντο με τον ακαδημαϊκό τήβεννο, όπως συνηθίζεται στη σχολή. Ο κ. Χρυσάνθου εξήρε τις προσπάθειες των φοιτητών για να ανταποκριθούν στις σπουδές τους και τόνισε ότι η σταδιοδρομία στην Πολυτεχνική σχολή τους έδωσε εφόδια όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και ψυχικά. «Οι ειδικές γνώσεις των σπουδών μπορεί αν ξεχαστούν, αν κανείς δεν ασχοληθεί και στη συνέχεια με το αντικείμενο, αλλά θα μείνει ο θετικός και ευθύς τρόπος σκέψης», σημείωσε και αναφέρθηκε στις διακρίσεις της σχολής σε ολυμπιάδες, αλλά και για το επίπεδο του ελληνικού πανεπιστημίου εν γένει, παρά την υποχρηματοδότηση, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και σε ερευνητικό έργο.
Ευχές στους νέους μηχανικούς έδωσε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης, που πολύ σπάνια απουσιάζει από τη συγκεκριμένη τελετή, ο οποίος μίλησε για την αντίθεση της εικόνας χαράς και ικανοποίησης στην αίθουσα με τη σημερινή καθημερινότητα που είναι γεμάτη σκυθρωπούς ανθρώπους και προβλήματα. Ο ίδιος όμως, εστίασε και στη ευθύνη των ίδιων των πολιτών για την οικονομική κρίση, αναφέροντας: «πριν μας ‘κουρέψουν’, ‘κουρέψαμε’ εμείς οι ίδιοι τις παραδόσεις, τις αξίες και τα ιδανικά μας». Η κρίση είναι μία πρόκληση για να γίνουμε πιο έντιμοι, πιο εργατικοί και πιο υπεύθυνοι», ενώ στο τέλος τόνισε ότι: «από εδώ σήμερα πηγάζει η ελπίδα».
Αμφότεροι βέβαια οι ομιλητές συνεχάρησαν τους «αφανείς ήρωες», τους γονείς για την στήριξη σε όλα τα επίπεδα.  
Σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο ορκίστηκαν οι νέοι μηχανικοί του ΔΠΘ
Ο πρώτος των πρώτων Βασίλης Ελευθεριάδης, με βαθμό πτυχίου 8,84 από το τμήμα Αρχιτεκτόνων, ευχαρίστησε την πόλη για τη φιλοξενία, τους καθηγητές του για την καθοδήγηση, το προσωπικό του τμήματος, τους συμφοιτητές τους και τους γονείς τους για την υπομονή και την αγάπη και ευχήθηκε η Αρχιτεκτονική του ΔΠΘ να συνεχίσει να υπάρχει και να εμπνέει. «Προσδοκώ τη διοικητική αυτονομία της Πολυτεχνικής για να συνεχίσει να πρωτοστατεί και να διεκδικεί ένα αυτοδιοίκητο και δημόσιο πανεπιστήμιο».
Στη συνέχεια απήγγειλε, με το χέρι στο ευαγγέλιο, τον όρκο των μηχανικών για τους 166 συναδέλφους του, οι οποίοι επαναλάμβαναν με το δεξί χέρι σηκωμένο. Μαζί με το Βασίλη Ελευθεριάδη, ένας συνάδελφός του πλέον, από τη μειονότητα, βρέθηκε δίπλα του για να ορκιστεί στο κοράνι, μία παράδοση που στην Ξάνθη έχει πλήρως αφομοιωθεί και αποτελεί απόρροια της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας.
Στην τελετή, το βραβείο από τις αδερφές Παπουτσόγλου και Λαμπάκη για τους γονείς τους Γεωργίου και Χρυσής Παπαπαρασκευά στον πρώτο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών παρέλαβε η Βάγια Παναγιώτου με βαθμό 8,59.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…