Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Μείωση στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα

Μείωση στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα

0
oikonomiki_11_2012-empros

Αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή. Ενστάσεις Πούλιου για τον προϋπολογισμό

Μομφές Πούλιου και του εκπρόσωπου του ΤΕΕ προς την τεχνική υπηρεσία του δήμου που δηλώνει αδυναμία για σύνταξη μελετών

Τρία θέματα από τα 29 συνολικά προ και τα 2 εκτός ημερησίας ήταν αυτά που απασχόλησαν την Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι με απαρτία των μελών της εν απουσία όμως των υπηρεσιακών παραγόντων που συμμετέχουν στην επιτροπή καθώς είχαν στάση εργασίας. Το πρώτο θέμα αφορούσε τον προϋπολογισμό και την εισηγητική έκθεση του 3ου τριμήνου που ήρθε στην Οικονομική, προκειμένου να εκτιμηθεί η εκτέλεσή του, όπως ορίζει ο νόμος. Το δεύτερο θέμα αφορούσε την λήψη απόφασης για αναπροσαρμογή τελών σε ηλεκτροδοτούμενους και κοινόχρηστους χώρους, στην καθαριότητα καθώς επίσης και στα δημοτικά κοιμητήρια. Και το τρίτο θέμα την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για απευθείας ανάθεση μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του 14ου δημοτικού σχολείου με την εγκατάσταση «επιδεικτικού φωτοβολταϊκού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.», όπως είναι ο τίτλος του έργου και έγκριση των όρων της σύμβαση; καθώς επίσης και για απευθείας ανάθεση της τοπογραφικής μελέτης καθορισμού αιγιαλού και παραλία ποταμού Νέστου στα διοικητικά όρια του Δ. Ξάνθης. Και στα τρία θέματα πρωτοστάτησε ο Χρίστος Πούλιος εκφράζοντας και αιτιολογώντας τις ενστάσεις του στο καθένα ξεχωριστά και καταψηφίζοντας τα. Σε ορισμένα δε απ’ αυτά βρήκε υπερασπιστή και τον κ. Αλέκο Κυριακίδη ενώ σ’ αυτό που αφορούσε τις απευθείας αναθέσεις για μελέτες, τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ κ. Παράσχο Ευστρατίου που ήταν παρόν στην Επιτροπή και κατέθεσε την άποψη του.  
Πούλιος: «Κάνετε φουσκωμένους προϋπολογισμούς»
Την μομφή ότι πάγια τακτική του δήμου είναι να κάνει φουσκωμένους προϋπολογισμούς, με υπερεκτιμημένα έσοδα και στη συνέχεια να πέφτει έξω και προκειμένου να καλύψει την τρύπα των εσόδων στο τέλος του χρόνου να αυξάνει τα δημοτικά τέλη, κατέθεσε ο κ. Πούλιος, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος ορίζει ότι αν ο προϋπολογισμός ξεφύγει πάνω από 10% θα πρέπει να καλυφθεί από δημοτικά τέλη. Ο κ. Πούλιος ζήτησε από την εισηγήτρια κα Ταραρά να δώσει εξηγήσεις για τις ανελαστικές δαπάνες και για τα ανείσπρακτα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τόσο η κα Ταραρά όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπένης ανέφεραν ότι τα υπερεκτιμημένα έσοδα οφείλονται στην πρόβλεψη ότι θα δοθεί το περσινό ποσό των ΚΑΠ που όμως διαψεύστηκε καθώς φέτος μειώθηκαν περισσότερο. Επίσης η κα Ταραρά είπε ότι ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα από οφειλέτες του. Αναφορικά με τις ανελαστικές δαπάνες ο κ. Μπένης είπε ότι έχουν γίνει περικοπές στις μισθοδοσίες και γενικώς : όπου μπορούν να κάνουν περικοπές τις κάνουν…».
Μείωση στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα και διαγράμμιση χώρων
Η πρόταση του Χρίστου Πούλιου για μείωση στα τέλη κοινόχρηστων χώρων κατά 20% καθώς επίσης και η μεταφορά των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας στη ζώνης ΑΑ έγινε αποδεκτή από τα μέλη ενώ επιπρόσθετα χαιρετίστηκε και η πρόταση του Γιάννη Τσεγγελίδη για διαγράμμιση των χώρων ώστε να παταχθεί η αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από κάποιους καταστηματάρχες συζητήθηκαν εκτενώς και στην παρατήρηση του Χρίστου Πούλιου ότι: «Δημιουργούμε συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού κάνουν τα στραβά μάτια σε κάποιους που δεν πληρώνουν» ο κ. Μπένης απάντησε: «Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διεκδίκηση με κάποιους».  
Ξάνθη…η κακοφωτισμένη πόλη
Όσο αναφορά τα υπόλοιπα τέλη (ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, νεκροταφείων κ.λ.π.) αποφασίστηκε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα καθώς όπως ειπώθηκε από τον κ. Μπένη δεν επιδέχονται περαιτέρω μειώσεις. Με αφορμή το θέμα για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού ο κ. Πούλιος χαρακτήρισε την πόλη μας «κακοφωτισμένη» καθώς όπως είπε τα φώτα είτε ανάβουν πολύ αργά είτε καθόλου σε μερικές γειτονιές και ενημέρωσε τα μέλη ότι θα φέρει το θέμα στο συμβούλιο, καθώς θεωρεί ότι ο δήμος δεν παρέχει τις σωστές υπηρεσίες στους καταστηματάρχες και στους πολίτες και γι αυτό δεν έχει το δικαίωμα να ζητά αύξηση τελών.  
Μια υπηρεσία… «δεν με μέλλει»
Αρνητική αίσθηση αλλά και αμηχανία προκάλεσε στα μέλη της Οικονομικής η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται την αδυναμία( ή ανικανότητα;) να εκπονήσει μια μελέτη χρησιμοποιώντας πάντα την στερεότυπη αιτιολογία: «Η τεχνική υπηρεσία αδυνατεί να τη συντάξει λόγω ειδικού, δυσχερούς και επείγοντος έργου». Τόσο ο κ. Πούλιος όσο και κ. Ευστρατίου στηλίτευαν το γεγονός ότι ο δήμος ενώ έχει 42 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων δεν μπορεί να κάνει μελέτες και για τα πιο απλά έργα και αναγκάζεται να τα αναθέτει και μάλιστα απευθείας σε ιδιώτες. Υπονόησαν ραθυμία της υπηρεσία αλλά και σκοπιμότητα. Ιδιαίτερα ο κ. Ευστρατίου ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του μ’ αυτή την τακτική λέγοντας: «Αδυνατώ να καταλάβω πως αυτό το team μηχανικών αλλά και άλλων επιστημόνων που έχει ο δήμος δεν μπορεί να κάνει μια σύνταξη μελέτης για ένα φωτοβολταϊκό. Τα δύο θέματα αυτά αναβλήθηκαν ενώ ο κ.Πούλιος ζήτησε την αναπομπή τους και την ανάθεση της μελέτης στην τεχνική υπηρεσία του δήμου.

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…