Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μόνιμο Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών στην Ξάνθη και επισήμως

Μόνιμο Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών στην Ξάνθη και επισήμως

0
sxoli-astinomias-empros

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που ορίζει τη σύσταση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες στα 5 κέντρα που ιδρύονται  

Επίθεση στους τοπικούς βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης για την εξέλιξη από τους ΑΝ.ΕΛ. Ξάνθης  

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και στην περίπτωση της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης, που από την Τρίτη αποτελεί και επισήμως Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών, δίνοντας τέλος στις αυταπάτες περί παραμονής του κέντρου στην Ξάνθη για λίγους μήνες.
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Ελληνική Αστυνομία, ιδρύει επίσημα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Παρανέστι, την Κόρινθο και την Αθήνα.
Η ίδρυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, σύμφωνα με την απόφαση ισοδυναμεί με Αστυνομικούς Σταθμούς και εδρεύει μέσα στα Κέντρα Φύλαξης, ενώ παράλληλα ονομάζονται «Υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών (ΥΦΕΚΑ)».  
Ιδρύονται 5 Κέντρα, τα 3 στην ΑΜΘ
Συνολικά ιδρύονται, σύμφωνα με την απόφαση 5 κέντρα φύλαξης μεταναστών. Τα 2 σε Αθήνα και Κόρινθο και άλλα 3 στην ΑΜΘ.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρόκειται για τα εξής κέντρα:
• Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, με έδρα το δήμο Παρανεστίου και διοικητική υπαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.
• Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Κομοτηνής, με έδρα το δήμο Κομοτηνής και διοικητική υπαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης.
• Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, με έδρα το δήμο Ξάνθης και διοικητική υπαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.  
Ειδικές προβλέψεις για εξέγερση και ρατσιστική συμπεριφορά κατά των μεταναστών
Τα πέντε πρώτα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, θα φιλοξενούν όσους έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η απέλαση ή η εθελοντική αναχώρηση από την Ελλάδα. Η απόφαση καθορίζει επίσης τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων, την αποστολή και τις αρμοδιότητες καθώς και τα καθήκοντα και τους κανόνες συμπεριφοράς του συνόλου του προσωπικού.
Με βάση τα όσα πρόσφατα σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, με την εξέγερση των μεταναστών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι, σχετική διάταξη αναθέτει στον οικείο διοικητή να συγκροτήσει μία ή περισσότερες ομάδες επιχειρησιακής ετοιμότητας από ειδικά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό της Υπηρεσίας. Οι ομάδες επιχειρησιακής ετοιμότητας των Υ.Φ.Ε.Κ.Α παρεμβαίνουν σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών ή γενικευμένων καταστάσεων οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ή απειλούν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Κέντρου Κράτησης ή θέτουν σε διακινδύνευση την ασφάλεια της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού και των κρατουμένων. Επίσης, ρητά ορίζεται ότι: «η τυχόν εκδήλωση ρατσιστικής, βίαιης, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς από προσωπικό των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. σε βάρος κρατουμένων, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των υπαιτίων συνεπάγεται και την άμεση απομάκρυνση αυτών από την Υπηρεσία τους».  
Οξεία κριτική στους τοπικούς βουλευτές της κυβέρνησης από τους ΑΝ.ΕΛ.
Δριμεία κριτική σε βάρος των δύο βουλευτών που συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» της Ξάνθης, παραθέτοντας σε σχετική ανακοίνωση, χωρεία από δηλώσεις του Α. Κοντού και του Δ. Σαλτούρου που αντιτίθεντο στη δημιουργία και την παραμονή του κέντρου μεταναστών στην Ξάνθη, ασκώντας οι ίδιοι κριτικής στους ιθύνοντες της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποια από αυτά, βάσει της ανακοίνωσης των ΑΝ.ΕΛ:
«Οι δηλώσεις κ. Α. Κοντού για την Συγκυβέρνηση και τους Υπουργούς:
•Οι κυβερνητικές αποφάσεις δε μπορεί να λαμβάνονται με κριτήριο το .ποιος έχει «μπάρμπα στην Κορώνη».
•Με επιστολή του που κοινοποίησε στον Τύπο ο Αλ. Κοντός κάνει λόγο για αναξιόπιστους τους Δημήτρη Σταμάτη και Νίκο Δένδια.
•Οι κύριοι Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης ως Υπουργοί πρόσβαλαν την αξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις κ. Δ. Σαλτούρου στην σύσκεψη φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Ν. Ξάνθης:
•Να παραιτηθούμε όλοι μαζί».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…