Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κόντρες» για τον προϋπολογισμό στο ΕΒΕ

«Κόντρες» για τον προϋπολογισμό στο ΕΒΕ

0
eve_29-11-2012-empros

30.000 ευρώ για μια μελέτη που ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνει…
15.000 για γραφική ύλη και 140.000 ευρώ για μισθοδοσία 4 υπαλλήλων

Επιφυλάξεις και αιχμές από την αντιπολίτευση. Παρουσιάστηκε το έργο «ψηφιακό επιμελητήριο»
 
Με επιφυλακτικότητα και ενίοτε με υπόνοιες και αιχμές υποδέχθηκε η αντιπολίτευση στο ΕΒΕ τον προϋπολογισμό του έτους 2013 που αποτελούσε μεταξύ άλλων 7, θέμα ημερησίας διάταξης στην τακτική συνεδρίαση Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 28 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Το θέμα χειρίστηκε ο κ. Απόστολος Αγκόρτσας καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου και παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν υψηλοί τόνοι κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού, εντούτοις η αντιπολίτευση τελικά ενέκρινε τον προϋπολογισμό, διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις της για ορισμένους κωδικούς.  
30.000 ευρώ για μελέτη…ποια μελέτη;
Αμηχανία προκάλεσε στον οικονομικό επόπτη κ. Κάλφα και στον πρόεδρο κ. Μωραϊτη η ερώτηση του κ. Αγκόρτσα, τι αφορά η μελέτη του προγράμματος για τον τουρισμό για την οποία έχουν προϋπολογιστεί 30.000 ευρώ και αν έχει γίνει κάποια προσφορά. Υπήρξε ένα μπέρδεμα αφού ειπώθηκε ότι ο κωδικός αυτός είναι για γραφική ύλη και τελικά η απάντηση ήλθε από την υπεύθυνη των προγραμμάτων κα Παναγιώτου που είπε ότι προϋπολογίστηκαν αυτά τα χρήματα προκειμένου να μην χαθεί ο κωδικός αν χρειαστεί να γίνει κάποια μελέτη. Η απάντηση αυτή δεν έπεισε τον κ. Αγκόρτσα ο οποίος συνέχισε κάνοντας φύλο και φτερό κι άλλους κωδικούς και εξαπολύοντας βροχή ερωτήσεων για 15.000 που προβλέφτηκαν για γραφική ύλη , 15.000 για ταξίδια στο εσωτερικό καθώς επίσης και τα140.000 ευρώ για τη μισθοδοσία 4 υπαλλήλων, ποσό που χαρακτήρισε υπέρογκο.  
Το επιμελητήριο Ξάνθης στην ψηφιακή εποχή
Την παρουσίαση του έργου «Ψηφιακό Επιμελητήριο – Ψηφιακή Διαχείριση Επιμελητηρίου Ξάνθης» πραγματοποίησε ο ανάδοχος του έργου κ. Αβραμίδης.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι όλο το αρχείο του ΕΒΕ έχει ψηφιοποιηθεί, ότι έχει εμπλουτιστεί με σκάνερ και ότι στο σκέλος του έργου «ψηφιακό επιμελητήριο» έχει γένι νέο portal με άξονες που αφορούν στους επισκέπτες του νομού (δίνονται πληροφορίες για τον νομό) αλλά και τις προσωποποιημένες υπηρεσίες για τα μέλη ώστε τα μέλη να μην χρειάζεται να επισκέπτονται το Επιμελητήριο για να εξυπηρετηθούν. Τέλος εξήγησε στα μέλη πως μπορούν φτιάξουν το δικό τους site από τον server του Επιμελητηρίου και να διαφημίσουν την επιχείρηση τους.
Ωστόσο και πάλι υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η οποία ζήτησε διευκρινήσεις, επισημαίνοντας μια σειρά από παραλήψεις.  
Πρόταση Μυλωνά: Στηρίξτε την τοπική αγορά
Στην αρχή της συνεδρίασης το μέλος του ΕΒΕ κ. Μυλωνάς κατέθεσε πρόταση να γίνει μια καμπάνια από το Επιμελητήριο με φυλλάδια και διαφημιστικά σποτ προκειμένου να στηρίξουν οι Ξανθιώτες τα ελληνικά προϊόντα και να προτιμήσουν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους την τοπική αγορά. Η πρότασή του είχε θετική αντιμετώπιση καθώς όπως είπε ο κ. Μωραΐτης κάτι τέτοιο έχει κάνει στο παρελθόν το Επιμελητήριο και ήταν στις προθέσεις του να πράξει και τώρα. Ο κ. Κοσμίδης εξέφρασε την ένστασή του αναδεικνύοντας την ευθύνη της πολιτείας που έχει υιοθετήσει την πολιτική των πολυκαταστημάτων και δεν παίρνει δραστικά μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου. Τέλος ζητήθηκε από τον πρόεδρο κ. Μωραΐτη η έγκριση του σώματος, ν’ αναθέσει το ΕΒΕ σε ένα νομικό την υπεράσπιση στην δίκη του αρδευτικού όμως η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις υπό την έννοια ότι αυτό δεν αφορά τους επαγγελματίες αλλά τους αγρότες και ο κ. Κοσμίδης ζήτησε να γίνει μια ευρεία συζήτηση και ενημέρωση των μελών του ΕΒΕ. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …